Başkent Ankara’nın İstanbul gibi 24 saat yaşayan canlılıkta olamasa da kendine özgü düzeni var. Farklı konseptlerdeki eğlence yaşamı gecenin bir saatinde son bulup, kendi sükûnetine dönüyor.
Haziran ayının son haftası ve temmuzun ilk günlerinde ayrı bir canlılık yaşanır Ankara’da. Mezuniyet törenleri, elçiliklerin milli günleri gibi aktiviteler siyasetten yorulan şehri biraz hareketlendirir. Geçtiğimiz hafta İngiltere, Japonya ve ABD’nin ulusal günleri kutlandı.
Japon Büyükelçisi’ne terfi
6 Temmuz günü Japonya Büyükelçiliği rezidansında kaldırımdan itibaren uzun bir kuyruk oluştu. Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Hiroshi Oka, Savunma Ataşesi Deniz Albay Hiroyoshi Nakatsu ve eşleri kutlamaları kabul etti.
Büyükelçi Oka konuşmasında, Öz Savunma Kuvvetlerinin 63’üncü yıl kutlamasında ‘Samuray’ geleneğine dayanarak Japon halkını korumaya devam ettiğini belirtirken, TSK ile ilişkilerin istikrarlı bir şekilde devam ettiğine değindi. Büyükelçi Oka, her iki ülkenin deniz kuvvetlerinin Birleşik Görev Kuvveti 151’de Somali açıklarında güvenliği sağlamak için diğer ülkelerle iş birliğinin sürdüğünü, geçen ay görevi Türk amirale devrettiğini söyledi. Oka, 2016 nisan ayından beri Türkiye’de görev yapıyordu. Tokyo’da Dışişleri Bakanlığı’nda önemli bir göreve atandı. Resepsiyonda Japon mutfağı ağırlıklı ikramlar sunuldu.
ABD Bağımsızlık Günü
Amerika Birleşik Devletleri’nin Bağımsızlık Günü’nün 241’inci yıl dönümü 7 Temmuz günü Başkent’i canlandıran başka bir etkinlikti. Büyükelçi John R. Bass eşiyle birlikte konukları kapıda karşılayıp hoş Türkçesi ile sohbet etti. İki ülkenin milli marşlarının çalınmasının ardından yaptığı konuşmada; Türkiye’nin zor ve sancılı bir yılı geride bıraktığını söyleyen Bass, sempatik ve candan tavırlarıyla ev sahipliği yaptı. Barbekü ağırlıklı ikramların olduğu davette bir süre sohbet ettiğimiz Büyükelçi, “Sizin yaptığınız Balık Adana’ya bayılıyorum” diyerek güldürdü.
KARİDESLİ AVOKADO SALATASI
Malzemeler:
4 adet haşlanmış karides
1 adet avokado
2 adet domates
2 adet ince dilimlenmiş taze soğan
1 baş marul
2 yarım kaşık ufalanmış beyaz peynir
yarım kaşık zeytinyağı
1 yarım kaşık limon suyu
2 çay kaşığı kuru kekik
Yeterince karabiber ve tuz
Yapılışı: Avokadoyu soyup, küp şeklinde doğrayın. Karides, domates, taze soğan, marul ve beyaz peyniri çukur bir kaba koyun. Zeytinyağı, limon suyu ve kekiği küçük bir kabın içinde çatal yardımıyla çırpın. Sosa tuz ve karabiber ekleyin. Salataya döküp çalkalayın. Afiyet olsun.