Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Madrid’te biraz turistik olsa da 1725’ten beri varlığını sürdüren Botin en ilginç restoran. Ama görülmesi gereken bir restoran daha var: Capitan Alatriste. Lakabı ‘Capitan Alatriste’ olan Diego Alatriste y Tenerio, kılıç savaşçısıydı. Onun için “Ne dürüst ne de tutkulu adamdı, ama cesurdu” derlerdi.

1747’de faaliyetlerine başlayan Capitan Alatriste restoranına o zamanlar cesurluklarıyla anılan Türklere gönderme yapılıp ‘Türk’ün Lokantası’ adı koyulmuştu.

Orijinal mağaralar

Restoranın duvarları, eski Arap Duvarı’nın malzemeleriyle inşa edilmiş. Burada 16’ncı yüzyıldan bu yana dokunulmamış mağaralar bulunuyor. Tarihle kurgu arasındaki sınırı kaldırmak, gastronomiyle fanteziyi, kültürle hatıraları birleştirmek isteyenler için zevk kaynağı bir yer.

Haberin Devamı

Yemekler geleneksel

Kuzu kavurmaya benzeyen yemeklerini kuvere dahil olarak sormadan getiriyorlar. Doğada yetişen kuzulardan yapıldığını hemen fark ediyorsunuz. Geleneksel yemekleri Migas, Uzak Doğulular’ın Nasigoran’ına benziyor. Dolaptaki ekmek kırıntıları, yumurta, üzüm, et ne varsa karıştırılıp pişiriliyor. Chorizo ve Embutido sucuk ve sosisleri tereyağında çevrilip geliyor, tadı enfes.

Tek Michelin’li Albora

Gelenekselin dışına çıkalım diyorsanız, tek Michelin yıldızlı Albora’ya uğramalısınız. Tapas barı ve restoranı var.

Kaz ciğeri olan menülere alerjim var (minik ciğerlerini büyütmek için işkence yaptıklarından). O nedenle küçük tadım menüsünü seçtik. Istakoz, taze kalamar fettucini ve safranlı dondurma damaklarımı gülümsetti.

Albora’nın sahibi İspanya’nın en ünlü jambonu Bellota markasının yaratıcısı Joselito. Yıllar önce Türkiye’de mağaralarda yapılan pastırma gibi olan bu jambonu müzede satılan değerli eşya gibi görüyorlar.

Geleneksel La Gaditana

Gerçekten en önemli lezzetler geleneksel restoranlarda. Bebek kalamarlı omlet, yılan balığı ve sarımsakla yapılan angulas, gambas karidesler, trüflü ahtapot karpaçyo ve iskorpit balığının kafasıyla yağ çekmeden pişirilmiş hali.

Madrid gastronomi ve eğlence açısından çok canlı bir şehir. Haftaya San Sebastian’a yolculuk var, hem yol üzerindeki duraklar hem de Elkano...

Haberin Devamı

İSPANYOL USULÜ SARDALYE
MADRİD’TE CESUR TÜRK RESTORANI
Malzemeler:
1 kg. sardalye balığı
4 diş sarımsak
1 demet maydanoz
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 limonun suyu
Karabiber ve tuz
Yapılışı: Sardalyeleri temizledikten sonra üzerine tuz ve karabiber serpin. Tepsiyi yağlayıp sardalye filetolarının yarısını yerleştirin, üzerine incecik kıydığınız sarımsak ve maydanozları serpin. Balıklar bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın. Limon suyunu tepsinin kenarından kalan zeytinyağını da üzerine döküp 220 derece ısıtılmış fırında 20 - 25 dk. pişirin. Afiyet olsun.