‘Uluslararası Otel&Restoran Kalite Ödülü’müzü almak üzere gittiğimiz Madrid’de, Türk mutfağının dünyada tanınmaya başladığını anlatıp, ilgi uyandırdık! Sonra ver elini birbirinden kaliteli İspanyol restoranları...
Geçtiğimiz hafta sonu ‘Uluslararası Otel&Restoran Kalite Ödülü’müzü almak üzere Madrid’e gittik. Dünyanın 28 ülkesinden ödüle layık görülen otel ve restoran sahipleriyle tanıştık. Ve ülkemizde gastronominin çıtasının çok yükseldiğini, yüzyıllardır bereketli topraklarda hüküm süren atalarımızdan miras kalan etnik ve bölgesel mutfakları, yavaş yavaş dünyanın tanımaya başladığını anlatıp bir hayli ilgi uyandırdık.
Gaziantep, Antakya, Denizli, Tokat, İstanbul... Saymakla bitmez bizim bölgesel mutfaklarımızın güzide yemekleri.
Pek çoğundan Türkiye’ye gelme sözü aldığım Kanada’dan, Brezilya’ya, Lübnan’dan, Endonezya’ya kadar ülkelerin başarılı işletmecileriyle duygusal anlar yaşadık.
BOTiN MUTLAKA GÖRÜLMELi
1725’ten beri faaliyet gösteren, Guinness Rekorlar Kitabı’na girmiş, dünyanın en eski restoranı olarak anılan Botin’de odun fırınında yapılan etler çok ünlü.
Merdivenlerden inerken kafanızın çarpmamasına dikkat edin! Bu yolculuk size tarihte zaman tünelinde kısa bir seyahate çıkmışsınız gibi hissettirecek ve duygularınızı gizleyemeyeceksiniz.
Restoranın karşısında da ayaküstü barlar var. Tipik İspanyol müdavimleri bulunuyor. Ernest Hemingway çok dolaşmış buralarda; köhne masalarda kitaplarının bazılarını tamamlamış. Ayrıca gurme pazarı Mercado De San Miguel’e mutlaka uğranmalı.
AHTAPOT DÜNYASI
Madrid’teki sigara satış makinelerinin direktörü olan Nicanor, ilgimizi çekeceğini tahmin ettiği ahtapot temalı bir restoran olan La Gran Pulperia’yı önerdi.
Pamuk gibi Akdeniz ahtapotlarının dokusu hiç bozulmamış ve makasla kesiliyordu. Makul fiyatlı ve havaalanına çok yakın olması nedeniyle listeye alınması gereken bir yer.
Maalesef uçağın kalkış zamanında gastronomi fuarına Ferran Adria gelmişti. Ama alternatif maliyete bakınca, az zamanda çok işler başardık Madrid’de. Fuara katılıp uçağı kaçırma riskini göze alamadık ve Adria ile müstakbel gastronomi devrimleriyle ilgili sohbeti bir dahaki sefere bıraktık.
GÜLERYÜZLÜ ŞEF ADOLFO
Maalesef Ankara’dan bir Avrupa ülkesine veya kıtalararası uçacağımda sıfır uyku ile yolculuk yapıyorum.
Sadece uçakta birkaç saat kestirdiğim yolculuk sonunda otele yerleşir yerleşmez, ver elini Toledo! Oğlum Koray’ın arkadaşı Nicanor, doğma büyüme Madridli. Pazar günü kapalıdır diye düşündüğümüz Adolfo’nun Castilla-La Mancha’sının açık olduğunu öğrenince, hemen Toledo’ya gittik.
Zengin mahsen
Sıcakkanlı şef Adolfo, bizi güleryüzle karşıladı. Menü av hayvanları ağırlıklı.
Av hayvanlarının gerçekten doğada yakalanıp yakalanmadığını tartışırken Nicanor’un ağzına bir tüfek saçması gelince sözün bittiği yerde olduğumuzu anladık.
Adolfo ve oğlu şaraba çok meraklı. Sokağın başındaki mahzene gidince gözlerimize inanamadık. Mouton Rotschild’dan Petrus’a kadar 10 bin şişelik şarap mahzeni var.
Biz şarapların uykusu kaçmasın, ışıktan etkilenmesin diye fotoğraf çekmeye çekinmiştik mahzende. Ama Adolfo “Niye çekmediniz?” diye gönül koydu.
Oğlunun adına çıkardığı ‘Adolfo’ isimli kırmızı şaraplar çok kaliteli. Pazarlamaya oldukça inanıyor Adolfo. Madrid’de bir restoranı var.
TAZE DENiZ ÜRÜNLERi
Deniz ürünlerine meraklı ve tapas dışında bir şeyler yemek isteyenleri çok mutlu edecek bir yer. Kral yengeçten, ıstakoza, yılan balığı surimiden, midyeye
kadar her türlü deniz ürününü taze olarak bulabiliyorsunuz. Tipik bir İspanyol balık restoranı burası.
Tam çaprazında El Gran Barril isimli bar-restoran tarzı bir alt markası var; burada aperatif alıp, karşıya geçmenizi öneririm.
HELLİM PEYNİRLİ AHTAPOT IZGARA
Malzemeler:
l 2 adet haşlanmış ahtapot bacağı
l 200 gr. hellim peyniri l 1 diş sarımsak l 4 yemek kaşığı zeytinyağı
l 1/2 çay kaşığı kimyon l 1/2 çay kaşığı kırmızı toz biber
l Yeterince karabiber ve tuz
Yapılışı: Ahtapot bacaklarını kimyon, dövülmüş sarımsak, kırmızı toz biber, tuz, karabiber ve zeytinyağı ile soslayın. Ortasından çizerek yaprak şeklinde açın. Kömür ızgarasında 3-4 dakika pişirin. İnce dilimler halinde kestiğiniz hellim peynirlerini ızgarada 2 dakika pişirin. Hellim peynirinin üzerine ahtapotu yerleştirip, servis edin. Afiyet olsun!