Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Kitab - ı Mukaddes, Tanrı’nın yerdeki tüm yaratıkları ve havadaki tüm kuşları Adem’in önüne getirdiğini söyler. Peki ya balıklar? Adem balıklardan bahsetti mi? Bahsetseydi sanırım tek telaffuz edeceği balık ismi lüfer olurdu.

Kalkan ve levrek gibi diğer balıklar da gücenmesin ama lüferin lezzetine olumlu tepki vermeyen dünya insanına henüz ben rastlamadım.

Çok ünlü yabancı isimlere lüferi tattırma şansım oldu ve hepsinin dilinin, damağının ve gözlerinin gülümsediğini izledim!

Menülerin baş tacı

Padişahların Boğaz ziyafetlerinde menüye ana yemek olarak lüfer yazılırdı. Menüde her türlü yemek malzemesi kayığa konurdu. Lüferi önceden tutmaya gerek kalmazdı. Yemeğe başlamadan önce sürüler halinde Boğaz’ın her yerinde dolaşan o kadar çok lüfer vardı ki nasıl olsa oltayı denize bıraktığın an hemen yakalanır garantisi vardı.

Haberin Devamı

Avcılığı zordur

Keskin dişleri nedeniyle oltanın ucundaki misinayı kestiği için ‘Oltacı Cemal’ derlerdi balıkçılar lüfere. Çok dikkatli avcılık gerektirir. Parmağınız hassas olmalı. Yoksa alır yemi kaçar. Dalga geçmeye gelmez. Yakaladığınızda gevşek bırakırsanız hızla yukarı yüzer, misinayı dişiyle kesip kaçar. Çok hızlı çekmeniz gerekmiyor ama sürekli boşluk bırakıp ona manevra yapma olanağı vermeden çekmelisiniz.

Neyi kovaladığını, hangi yemi aradığını bileceksiniz; istavrit, mi izmarit mi, çok hoşlandığı zargana mı? Bulup hazırlayacaksınız, kılçıklarıyla değil, kuyruk altını özenle keserek. Tekneyi demirleyip olta atmak yok. Demir ipi vınlar suyun içinde, lüferi kaçırır.

Oltayı fazla dibe yaklaştırmayın, yengeç falan didiklerse yemi beğenmez lüfer.

Yakaladıktan sonra iki dizinizin arasına sıkıştırıp, parmağınızı solungacın içinden sokup diğer elinizle oltayı çekeceksiniz ki ağzını kapayamasın. Yoksa parmağınızı ısırır.

Altıncı tat olur mu?

Lüferdeki derin tat, damağımda bıraktığı izlerin dakikalarca sürmesi, üzerine başka bir şey yemek istemeyişim acaba beşinci tat ‘umami’den sonra yeni bir tat mı? Zaman zaman bu soruyu hep sormuşumdur. Çünkü hiçbir balıkta bulamadığım bu farklı lezzet beni başka dünyalara götürüyor.

Haberin Devamı

Fazla da dillendirmek istemiyorum. Korkuyorum çünkü Japonlar ‘umami’den sonra ‘lüferi’ diye bir tat keşfedebilirler.

O zaman lüferi yalnız rüyamızda görürüz!

Mutlaka ızgara

Çok fazla tarif yapacağım diye geleneksel tatlardan uzaklaşmamalı. 200 yıl uğraşılıp içine kıyma yakışan karnıyarığa tavuk koyup yenilik yaptım diye alkış bekleyen şefler, lüferi de zaman zaman rezil ediyorlar. Lüfer bütün pişirilmeli. Kömür ızgarası, yanında roka, kırmızı soğan,lüferin olmazsa olmazıdır.

Sunumda kompozisyon yaratın ama lüferle fazla oynamayın. Hakkını helal etmez sonra size.

LÜFER IZGARA

Malzemeler: - 400 gr. lüfer balığı - 20 gr. zeytinyağı - 3 adet defne yaprağı - 5 adet tane karabiber - 1 çay kaşığı sebze tozu

Yapılışı: Lüfer balığını temizleyin. Zeytinyağı, defne yaprağı, tane karabiber ve sebze tozu olan bir kabın içinde 20 dakika lüferi bekletin. Kömür ızgarasında tüm olarak 8 - 10 dakika pişirin. Afiyet olsun.

LÜFERLE FAZLA OYNAMAYIN