Çok önemli bir ödül almak için ailece gittiğimiz Londra seyahatimizde, her zamanki gibi yeni lezzetlerin peşine düştüm. İşte o lezzet durakları...
6 AY ÖNCEDEN REZERVASYON
6 ay öncesinden rezervasyon yapılan Dabbous’a geçen yıl gidememiştim.
İnat edip, öğleden sonra tesadüfen yoldan geçerken uğramış; “3 kişi yemek yiyeceğiz” saflığına bürünmüştüm. Tam bize masa ayarlamaya karar vermişlerken, “6 ay sonrasına yer vereceksin” diye espri yapan arkadaşım yüzünden “Maalesef yerimiz yok” yanıtını almıştık.
Bu kez çok önceden rezervasyon yaptırdım.
Özgün dokunuşlar, kaliteli ama makul fiyatlar, yaratıcı mutfak
Dabbous’u hak ettiği noktaya getirmiş.
Donanımlı kadın servis elemanları, her sorumu anında yanıtladı.
Aperatif bir içki ile başladım. ‘Rice rice baby’, Peru’nun ünlü içeceği pisco ile pisco sour karışımından oluşan bir içki.
Tadım menüsünün başlangıcındaki mevsime uygun olarak hazırlanan
kuşkonmaz oldukça iyiydi.
İsli tereyağında pişirilen yumurta ve mantar, sunum ve lezzetle tam puan aldı. Izgara ahtapot, moscatel üzümüne bulandırılıp pişirilmiş; değişik tarzda ama
lezzetliydi. Süt danası pirzolası sunum ve lezzetle takdire şayandı.
MICHELIN’İN ÖNERDİĞİ TÜRK RESTORANI
Restoranlara yıldız veren Michelin derecelendirme kuruluşu, Londra’daki Sofra Restoran’ı her yıl öneriyor; bence çok iyi ediyor.
Son yıllarda yediğim en iyi kuzu pirzola ve morina (black cod) balığını Mayfair’deki Sofra Restaurant’ta buldum. Ünlü Japon restoranı Nobu’nun menüsünde en çok sattığı ürünlerden olan black cod için Hüseyin Özer, 7 yıl çalışmış. Not olarak da “Menüdeki tek Japon yemeği” yazmış. Ama olağanüstü bir lezzet ve şu ana kadar yediklerimden açık ara önde gidiyor.
İNGİLİZ KLASİKLERİ
Sabah kahvaltısı için Piccadilly’de Fortnum&Mason mağazasının James Street’e bakan köşesinde krallara layık bir kahvaltı deneyebilirsiniz: Eggs benedict ve siyah çay. Kendinize ödül vermek istiyorsanız eğer, kahvaltı sonunda şu anda dünyanın en iyi kahvesi unvanına yükselen Panama Esmeralda Special’dan sipariş edin. “Öğle yemeğinde İngiliz mutfağına takılalım” diyecekseniz, Savoy Oteli’nin yanında Simpson’da rozbif ve Yorkshire pudingle müthiş bir ziyafet çekebilirsiniz. “Beş çayı alışkanlığım var” diyorsanız, Duke Otel’de özel kremalı kek ve rozbifli tostun güzel servisine hayran kalacak-sınız. Hepsine gitmeden önce mutlaka rezervasyon yaptırın.
NOVIKOV TRENDY MEKAN
İki ayrı salonda Asya ve İtalyan mutfaklarını sunan Novikov, sürekli kalabalıklara hitap ediyor. Ambiyans ve servis güzel ama abartılmış birazcık. Yediğimiz dim sum, sülünes, kuşkonmaz, kum midyeli makarna ve pizzadan pek keyif alamadık. Kral yengeç güzeldi ama denediğim yemeklerin çoğu vasattı. Yüksek beklenti, mutluluk katsayımı biraz ters oranda işletiyor.
GÜZELİN MİLLİYETİ OLMAZ
Hüseyin Özer, güzel bir kadının milliyeti olmadığı gibi güzel yemeğin de milliyeti olmayacağını söylüyor. Ama dünyaca ünlü şef Ferran Adria’nın dediği gibi, “Türk mutfağı kapalı bir hazine kutusu gibi.” Bu kapağı ilk aralayanlardan Hüseyin Özer’in Osmanlı kadayıfı, limon tatlısı ve künefe uygulama-larındaki lezzetleri gerçekten göz yaşartıyor. Ara saatlerde bile restoranın tıklım tıklım dolu olması tesadüf değil. Yakın bir gelecekte dünya, Türk mutfağını keşfedecek.
Mutfağımızın ayak seslerini ilk duyuran Özer, sürekli yenilik peşinde koşuyor. İsli uskumru taratoru ise yaratıcılığının
güzel örneklerinden.
İSLİ USKUMRU TARATOR
Malzemeler: n 500 gr. füme uskumru
n 1 adet soğan n 1/2 adet zencefil
n 2 tatlı kaşığı zeytinyağı n 1/2 çay bardağı krema n 1 adet limonun suyu
n Yeterince beyaz toz biber
Yapılışı: Füme uskumruların derilerini ve kılçıklarını çıka-rın. Soğanın kabuğunu soyup ince ince doğrayın, zeytin-yağıyla tavada karamelize edin. Bir kabın içerisinde uskumruları, rendelediğiniz zencefil, krema, limon su-yu ve beyaz toz biberi har-manlayın, mikser yardı-mıyla püre haline getirin. Son olarak karamelize edil-miş soğanları ekleyip, servis edin.
Afiyet olsun.