Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Geçtiğimiz hafta sonu Sinop’ta lakerda yarışması düzenlendi. Kentte hemen hemen her evde lakerda yapılıyor ama hep kendi tüketimleri için. İlk kez bu güzel lakerdalar görücüye çıktı. Hummalı çalışmalara 15 gün önceden başlayan amatör lakerda yapıcıların, yarışmaya bir hayli önem verdiğine tanık oldum. Görünüm, lezzet ve sunum için büyük çaba sarf ettiler. Birinciliği 107 puanla kazanan Şükrü Kıyıcı’ya, Mahmure Üzmez’in elinden Cumhuriyet altını verildi. İkinci Sedat Yalçınkaya yarım altın ve üçüncü İbrahim Konukçu çeyrek altın kazandı.
Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Cemalettin Kaya, Yardımcıları Doğan Ülgen ve Ahmet Çobanoğlu, Sinop’un tanıtımına katkıda bulunacak bu etkinlik için gece gündüz çalışmışlar. Çok başarılı geçen organizasyona ulusal kanal ve gazeteler ilgi gösterdi.

Haberin Devamı

MUTLU İNSANLARIN KENTİ
Sinoplular, mutluluğu yakalamış. Sokak hayvanlarına o kadar sahip çıkıyorlar ki inanamazsınız. İlk kez gittiğim Sinop’a bugüne kadar neden daha önce gitmediğime üzüldüm. Ama en geç en erkendir. Ankara’dan karayoluyla dört saatte ulaşabiliyorsunuz. İstanbul’dan direkt uçuş var. Şehrin lakerdası ve balığı kadar mantısı da ünlü. 30 yıldan beri faaliyet gösteren Teyzemin Yeri’nde pırıl pırıl mutfakta hanımların yaptığı ceviz soslu mantı damak çatlatan cinsten. İşin başında Selmin Pekmezci ve kardeşinin eşi Sema Tok harikalar yaratıyor.

Tarihi dokuyu hissettim
Beyaz Ev’de romantik bir akşam yemeği öneririm. Özellikle hamsi ızgarası ve soğuk mezeleri çok lezzetli.
Ünü yurt dışına taşan Doğan Ülgen’in dükkanına uğrayıp, hediyelik el yapımı minyatür teknelerden almadan olmaz. Sinop Kalesi’ni, ünlü cezaevinin tarihi dokusunu hissederken Sabahattin Ali’nin şiirlerine dalıyorsunuz.
Vira Otel’de kalırken dışarıdaki dalgaların gelip duvarları yaladığını, erken saatlerde balığa çıkan takaların sıra sıra denize açılışını izlerken, gözlerimin önünden yakın geçmişi imgeleyen tarih akıp gidiyor.

Misafir seven şehir
İnsanları çok misafirperver olan Sinop’ta tuzlu balık yapımı M.Ö. 1000 yıllarında başlamış. Diyojen Atina’ya giden torik balıklarının içinde bulunduğu Amfora’dan farklı Fitoslar’ın içinde gecesini geçirip Sinop kokusunu alırmış. Yarışmaya ‘3001 Lakerda Yarışması’ denilerek, tarihe atıfta bulunuldu. Tarihe, şehirlerine, sokak hayvanlarına, doğaya bu denli sahip çıkan Sinoplular’la tanışmamdan çok mutlu olarak döndüm.

LAKERDANIN BAŞKENTİ SİNOP