Geçtiğimiz haftaki Berlin seyahatimde alışılmışın dışında bir manzarayla karşılaştım. Noel nedeniyle tüm alışveriş merkezleri üç gün boyunca kapalıydı. Parklar ve Noel pazarları en hareketli yerlerdi. Gastronomide yükselişte olan Berlin, sanat, kültür ve müzik konularında da dünyadaki diğer başkentlerin konumuna göz dikmiş gibi...
Yabancı şeflere ilgi
Berlin’de dikkat çeken önemli bir konu da restoran işletmecilerinin çoğunun yabancı olması... Türkler başı çekiyor. Bu kez Berlin’in gözbebeği Adnan Restaurant’ın kapalı oluşuna üzüldüm. Yıllarca Berlin’in fine-dining restoranı olarak faaliyet gösteren Adnan’da, Almanya’nın tüm tanınmış simalarını görmek mümkündü. Hemen karşısındaki Tanju Bey’in İtalyan lokantası konseptli Mondo Pazzo’su da, Berlin’in gözde restoranlarından ve günün her saati tıklım tıklım.
Çin lezzetleri
KanstraBe’de yine öğleden kapanışa kadar devamlı müşteri sirkülasyonu olan, makul fiyatlı Çin lokantasından çok mutlu ayrıldım. Dünya’da en iyi ördek pişiren restoran olarak Pekin’deki Quanjude Roast Duck’ı bilirdim. Orada yediğim ördeğin kaçıncı olduğunu yazan sertifikayı hâlâ saklıyorum. Ama Berlin’deki Good Friends adlı Çin lokantası, şeklin maksada kurban edilmediği, sade sunumları olan, inanılmaz lezzetli yemekler servis eden bir mekan. Öğleden sonra gittiğim halde birkaç dakika sıra bekledim. Öncesinde acılı tavuk çorbası ise soğuk havada şifa niyetine.
Noel pazarı
Şehrin terk edilmiş olmadığının tek kanıtı Noel pazarları da olmasa, ne yapardık bilemiyorum. Ev yapımı reçeller, at sucuğu, sıcak şarap, Türk malı tekstil ürünleri, ünlü sosisleri Frankfurter, şekerli bademler, gün boyunca müzik ve hediyelik eşya reyonları ayrı bir hava katıyor aralık ayı boyunca Berlin’e. Şehrin değişik bölgelerinde Noel pazarları var ama GendarmenMarkt bence en iyisi. Ünlü mekanların küçük şubeleri bu pazarın içinde faaliyet gösteriyor, Lutter&Wegner gibi... Pazara 100 metre mesafede el yapımı çikolatalarıyla ünlü Rausch’un satış mağazası var. Berlin’e gelmişken büyük titizlikle yapılan, kakao oranı yüksek, ilaç niyetine çikolatalardan almadan dönmeyin. Çikolatadan yapılan heykeller görülmeye değer.
12’nci yüzyıla ait bir astronomi kitabında yer alan satırlara göre, eğer yeni yıl bir pazartesi günü başlıyorsa, bu barış ve mutluluğun işareti sayılır. O yıl çocuklar çoğalır, ticaret canlanır. Bol yağış olur ve tarımda verim yükselir. Denizlerde çok iri balıklar görülür.
Böyle güzelliklerin olmasını arzuladığım yeni bir yıl diliyorum.
KALAMARLI PUF BÖREĞİ
- 1 adet kalamar
- Yarım adet paprika
- 1 adet köy biberi
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı kimyon
- 3 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
- Yeterince tuz
Hamur için:
- 1 su bardağı un
- Yarım bardak su
- 2 adet yumurta
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- Yeterince tuz
Yapılışı: Hamur malzemelerini bir kabın içerisinde iyice yoğurun. Ardından 15 dakika dinlendirin. Merdane yardımıyla küçük yuvarlak şekilde ince açtığınız hamurları kalıpla kesin. Kalamarı temizleyip zırhla iyice çekin. Kaşar peyniri hariç malzemeleri tavada zeytinyağında kavurun. Hamurun içine hazırladığınız iç harcını yerleştirin, üzerine kaşar peyniri rendesi ekleyip kapatın. Çatal yardımıyla yapıştırın. Derin yağda beş dakika kızartın. Afiyet olsun.