Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Ankara Polatlı’daki Gordiyon Müzesi’nin bahçesinde düzenlenen Kral Midas’ın Son Akşam Yemeği'ne, 30 ülkeden 300 konuk katıldı...

KRAL MiDAS’IN SON YEMEĞi

Midas’ın Son Akşam Yemeği’ne çok sayıda davetli katıldı.

Dünyadaki ilk rezervasyon sistemi, Anadolu’daki mahalle hamamlarında başladı. Romalıların hamamlarından sadece zenginler yararlanırdı ama Anadolu hamamlarında mahalleli önceden hamamcıya tasını gönderir, o tas kurnanın başına konurdu. Dolayısıyla o kurna, tasın sahibine ayrılırdı. Rezervasyonsuz hamama giden bir mahalleli tüm kurnaların tutulduğunu görünce birisine oturup, rezervasyon için bırakılan tası saklayınca, hamama gelen tasın sahibi tasını bulamaz, hamamcıdan da “Tas kayıp” yanıtını alırdı, dolayısıyla da hamama giremeden kapıdan geri dönerdi.
Böyle kalabalık organizasyonlara gidince tasın kaybolacağı ve aç kalacağım endişesiyle önceden tedbirimi alırım. Ama bu kez organizasyonun başında Prof. Dr. İbrahim Birkan ve Sheraton Ankara Oteli Mutfak Şefi Zeki Açıkgöz olunca hiç kuşku duymadım.
Prof. Dr. İbrahim Birkan, nisan ayında Gökçeada’daki panelde Kral Midas’ın Son Yemeği ile ilgili çalışmalar yaptığını anlatmıştı. Bir zamanlar antik Frigya’nın başkenti Gordiyon’da, dokunduğunu altına çevirdiği ve eşek kulaklı olduğu söylenilen bir Kral Midas yaşadı.

TÜMÜLÜS BÖREĞİ
30 ülkeden 300 yabancı konuğun da katıldığı yemek, Polatlı’daki Gordiyon Müzesi’nin bahçesinde düzenlendi.
2 bin 700 yıl önce Midas’ın cenaze töreni ve yemeğinden kalan kirli kap ve tabakların arkeologlar ve bilimadamları tarafından incelenmesi sonucunda yenilen yemekler hakkında bilgi sahibi olabildik. Menü bu bulgulara göre hazırlandı. Toprak bardak ve sürahilerin kullanıldığı yemekte, tümülüs şeklinde kapakları olan toprak tabaklarda yemekler sunuldu.
Kaz etli tümülüs böreği, bal ve üzüm suyu ile marine edilmiş fırında kuzu sırtı ve yumak tatlısı yüzyıllar önce bu topraklarda ne kadar lezzetli yemeklerin yapıldığını gözler önüne serdi. Hiç aksamadan sunulan yemekler yerli ve yabancı tüm konukların beğenisini kazandı.

FRİG DEFİLESİ YAPILDI

KRAL MiDAS’IN SON YEMEĞi

Gordiyon tümülüs kalıntıları üzerinde, Pensilvanya Üniversitesi’nden arkeologlar 1957 yılından beri kazı yapıyor. Tümülüsün içinde dar bir yoldan giderek ulaştığınız Kral Midas’ın görkemli mezarı var. Kazıların sonucunda Büyük Frigya Krallığı’nın eserleri aydınlığa kavuşmuş. Tümülüslerin pek çoğu kazılmamış ve gün yüzüne çıkmamış pek çok eserin olduğu tahmin ediliyor.
Ancak yemek kalıntıları ile birlikte gün yüzüne çıkan diğer bir konu ise Frigyalıların giydiği kıyafetler. Eskişehir Olgunlaşma Enstitüsü’nün, Frig dönemi kıyafetlerinden esinlenerek hazırladığı 47 giysiden oluşan Frig kreasyonu, Midas’ın Son Akşam
Yemeği öncesi 'Frig Uygarlığı' defilesiyle mankenler tarafından sunuldu.

PASTADAN MİDAS ÇIKTI
Yemeğin sonunda yine bir sürpriz gerçekleşti. Tümülüs şeklindeki pasta açıldı ve içinden Kral Midas çıktı. Ama şekil maksada kurban edilmemişti, lezzet muhteşemdi.
Güne özel şıranın, otantik toprak bardaklarda ikram edildiği yemekte garsonların kıyafetleri eski çağları andırıyordu. Yemeğe katılan konuklara, üzerinde Kral Midas’ın Son Akşam Yemeği menüsünün yazılı olduğu, Frig motifleriyle işlenmiş porselen hatıra tabakları da hediye edildi.
Kral Midas’ın Son Akşam Yemeği, krallara layık bir ziyafet menüsüyle yüzyıllar sonra duygusal anlar yaşamama neden oldu.
Haftaya kadar ağzınızın tadı bozulmasın.

Haberin Devamı

DENiZ MAHSULLÜ PiRiNÇ YUFKASI

Haberin Devamı

Malzemeler: n 3 adet karides n 1 adet orta boy kalamar n 2 tatlı kaşığı balık yumurtası n 3 yaprak pirinç yufkası n 1 adet havuç n 1 adet dolmalık kırmızı biber n 1 adet soğan
n 1 diş sarımsak n 4 adet mantar n 4 dal kişniş
n 1 su bardağı ayçiçek yağı
n 1 çay bardağı susam yağı
n 3 yemek kaşığı soya sosu

Haberin Devamı

Yapılışı: Havuç, soğan ve sarımsağın kabuklarını soyun, jülyen doğrayın. Mantarları, dolmalık kırmızı biberi, karides ve kalamarı da doğrayıp tavada iki yemek kaşığı ayçiçek yağında sebzelerle birlikte soteleyin. Soya sosu ve susam yağı döküp, lezzetlendirip soğutun. İnce doğranmış kişnişi ve balık yumurtasını ekleyip harmanlayın. Pirinç yufkasını ılık suda yumuşatın. Hazırladığınız karışımı içine yerleştirin ve yanlarından katlayarak düzgün bir şekilde sarın. Börekleri kızgın ayçiçek yağında dört dakika kızartın. Afiyet olsun.