Yollar güzel olunca, hele bir de dev tünel yapılınca, Kastamonu’ya gitmek artık daha kolay ve keyifli. Bayramın ikinci günü rotayı oraya çevirdim. Sertifikalı ormanların içinde, ciğerlerime bayram ettirerek ve gözlerimi dinlendirerek Daday’ın Budaklı Köyü’nde, siyez buğdayı tarlalarının yanı başında buldum kendimi...
Sibel’in siyez aşkı
Avrupa’daki köylere hep özenirim. Pırıl pırıldır, asfalt her evin kapısına kadar gelir ve derme çatma binalar yoktur. İşte onun ötesinde bir köy Budaklı. Beş haneli, tertemiz, beton direk bile yok! Doğaya bu denli saygılılar. Muhtar Serdar Bıyıklı’yla bayramlaşmaya gidiyoruz. Gülen gözlerle eşi Ayşe Hanım, siyez bulguruyla yaptığı ekşili pilavı ikram etmek istediğini söylüyor.
Bizi buralara çeken neden, Sibel Güdek’in üretim sevdası...
İstanbul’da büyüyüp, New York’ta üniversite okuyup, Londra’da yüksek lisans yapan Sibel Hanım, gençliğinin baharında çiftçilik yapmaya karar verir. Babasının şehirde yaşarken hayalini kurduğu köyde, temiz gıda, sağlıklı beslenme ve yaşama gibi konuların üzerine düşer. Buğdayın anası olan siyezi, uçsuz bucaksız tarlalarda yetiştirmeye başlar. GDO içermeyen bu ürün, sağlıklı nesillerin yetişmesine ön ayak olacak. Sibel Hanım, yerel tohum siyez buğdayı ekip bulgur ve un yapıyor, Kastamonu’ya özgü benekli fasulye ve bamya yetiştiriyor, doğadan topladığı kuşburnu, alıç ve dağ çileği gibi meyvelerle pekmez, reçel ve marmelat hazırlıyor. Hiçbir katkı maddesi kullanmadan üretime devam ediyor.
Sınırları aştı
Sibel Güdek, bölgedeki genç kadınlara da iş imkanı sağlıyor, onlara özgüven aşılıyor ve para kazandırıp mutluluklarını artırarak, kendisi de mutlu oluyor. Orman meyveleri topluyorlar, çuval taşıyorlar ve elleri acısa da ağrı hissetmiyorlar.
Mom and Pop markasıyla internet sitesinden ürünlerini pazarlayan Sibel Hanım’a, bu yıl Amerika’dan, “Ürünlerinizin tamamını biz istiyoruz” diye talep gelmiş. Dünya, Anadolu topraklarındaki doğal ve temiz gıdanın peşinde!
Karamsarlık bulutlarının üzerimizde dolaştığı bir günde, Budaklı Köyü ziyareti yüreğime su serpti. Özel sektördeki yaratıcı insanların Anadolu’yu şahlandıracağına olan inancım, bir kez daha arttı. Üretimle zenginleşmenizin yeri Anadolu, yolu ise sabırla çalışmak.
Sabır acıdır, meyvesi tatlıdır. Tıpkı Sibel Güdek’in Kastamonu kırsalında yarattığı lezzetli meyveler gibi...
EKŞİLİ PİLAV
Malzemeler:
1 su bardağı siyez bulguru
1 yemek kaşığı salça
3 yemek kaşığı tereyağı
1 adet soğan
1 su bardağı yoğurt
1 demet ebegümeci
1 demet madımak
1 demet ısırgan otu
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı pul biber
5 su bardağı sıcak su
Karabiber ve tuz
Yapılışı: Tereyağını tencerede ısıtın. Soğanı ince doğradıktan sonra, pembeleşinceye kadar çevirin. Salçayı ekleyip, eritin. Sıcak su ve bulguru döküp, karıştırarak, 15 dakika pişirin. Madımak, ebegümeci ve ısırgan otunu ekleyip, beş dakika daha pişirin. Yoğurdu karıştırıp, yavaş yavaş ekleyin. Kuru nane, tuz ve karabiber serpiştirip, beş dakika karıştırın. Afiyet olsun.