Doğu Ekspresi ne kadar güzel bir etki yaptı Doğu Anadolu’ya!
Pandemi nedeniyle biraz aksamaya uğradıysa da havayolu ile Kars’a gitmeme hiçbir şey engel olamadı...
Nemli olmayan, soğuk ve karlı Kars günleri, mikroplardan arındırılmış bir yerde yaşıyorsunuz hissi uyandırıyor. Anadolu’nun her yerinde görebildiğiniz misafirperverlik had safhada. Gönlü zengin insanlar Karslılar. Sırtlarını dayayacakları sanayi tesisleri, finans merkezleri gibi ekonomiye güç kazandıracak, gelir getiren şeylerden mahrumlar. Ancak Ani Harabeleri gibi tarihi yerleri, müthiş peynirleri ve olağanüstü doğası var.
Peynir müzesi...
Ballandıra ballandıra anlattığımız, Avrupa’nın önde gelen peynir imalathaneleri yerine artık Kars’taki peynir merkezlerini gezmek lazım. İsviçre, Fransa, Hollanda gibi dünyada peynirciliğin önde gelen ülkelerinin imalatlarından aşağı kalmaz. Kars kaşarı ve gravyeri müthiş bir ikili... Tulumdan, yöresel çeçil peynirine kadar her ürünü çok gelişmiş, üzerine çalışılmış gördüm. İlhan Koçulu’nun Boğatepe köyünde başlattığı akım bölgeye ivme vermiş. Egzoz dumanın girmediği, sanayi fabrikalarının dumanlarından bitkilerin etkilenmediği bölgelerde Kars balı da müthiş sağlıklı ve lezzetli...
Kar’s Otel
Eskişehirspor Kulüp Asbaşkanlığı görevinde bulunmuş, Bodrum Casa Costa Oteli’nin sahibi olan Gültekin Güvensoy memleketi Kars’ta şahane bir otel açmış. Eski bir konağı restore edip taş binada kalın duvarların arasında müthiş bir atmosfer yaratmış. Vizyonunu yansıttığı gibi kahvaltıdan tutun banyoda kullanılan malzemelere kadar özenle seçmiş her şeyi. Otelin genel müdürü Mehmet Duman, konukları kendi evinde hissettiriyor. Kars’ın ilçeleri ve Aras Nehri’nden esinlenerek adlandırılan odalar, tarihin derinliklerine götürüyor insanı. Hem de Doğu Anadolu’da aylar öncesinden dolan bir otelin olması gururlandırıyor.
Oklava Ev Yemekleri
Öz güveni olan, iddialı bir mekan Oklava. Sahibi Yener Yeşilyurt hariç çalışanların hepsi kadın. Çok güzel bir servis, nefis yemekler. Emek ve yetenek isteyen sarmalar, börekler, keteler...
Piti yoktu benim gittiğim gün. Zengin bir zeytinyağı tabağı ve Kars ketesi yedim.
Tülay Yeşilyurt,
orkestra şefi gibi ekibiyle çok iyi uyum içinde. Kar’s Oteli ve Oklava, Kars seyahatimde mutluluk oranımı arttırdı.
ISIRGANLI KARİDESLİ BÖREK
Malzemeler: - 3 adet karides -Yarım bağ ısırgan otu -2 adet yufka -1 adet havuç -1 diş sarımsak -1 adet orta boy soğan -2 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri -3 yemek kaşığı zeytinyağı -1 su bardağı ayçiçek yağı -Yeterince karabiber ve tuz
Yapılışı: Isırgan otunun yapraklarını ayıklayın. Tavada rendelenmiş havuç, ince doğranmış soğan, sarımsak, küp küp doğranmış karidesi zeytinyağı ile soteleyin. Isırganları ilave edip beraber soteledikten sonra tuz ve karabiber ile lezzetlendirin. Soğuyan karışımı kaşar peyniri ile iyice harmanlayın. Yufkaları 4 cm. genişliğinde şeritler halinde kesin. Hazırladığınız karışımdan yufka şeritlerinin her birinin içerisine birer tatlı kaşığı koyun ve muska şeklinde katlayın. Kızgın yağda 4-5 dakika kızartın. Afiyet olsun.