Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Amatör balıkçıların deniz efsaneleri çok olur... Onlara göre; kaçan balık her zaman büyüktür, kaçamayansa ya ızgara ya da tava!
Balığın direnme gücü, suyun kaldırma kuvveti gibi faktörlere, kuvvetli bir çeneye sahip balıkların yukarıya çıkmamak için inatçılıkları da eklenirse; ağırlığının birkaç misli bir yükle karşılaşırsınız. Bu ağırlık sizi balığın büyük olduğuna dair yanıltır. Balık da oltadan kurtulursa; efsane söylem başlar. Balina yakalamış da, kaçırmış kahraman gibi!

Levrek zeki ve mücadeleci
Amatör olta balıkçıları, meşakkatli yemli avlanmayı terk edip, at - çek avcılığı olarak bilinen ‘spinning’ tarzı avlanmayı kendilerine daha yakın hissetmeye başladı. Çünkü yem hazırlama derdi ve koku yok.
Verimli bir balık merasında ‘sahte’ denilen yapay balıkla levrek avına çıktığınızda, birinci kural; sabretmek. Tahmin etmediğiniz ya da artık sıkılıp vazgeçmeye niyetlendiğiniz anda oltanıza yapışan bir deniz levreği, adrenalinde tavan yaptırır.
Her şey bir anda başlar, ringe çıkmış iki boksör gibi balıkla baş başa kalırsınız. Levrek balığı, yukarıya çıkmamak için zekice mücadele eder. Balık, atmosfere çıkmaya başladığı an ağırlaşır. Son hamlede sandala çekemezseniz; çabanız suya gider.

Çapari dikkat ister
İstavrit, uskumru, kolyoz gibi balıklar çapariyle yakalanır. Çapari, renkli kuş tüylerinin oltaya sarılması sonucu çoklu balık yakalama şekli.
15 - 20 tüylü oltayı denize bırakıp, aşağı yukarı oynattığınızda, balık sürülerinin yerini tespit edip hep aynı derinlikte işaretleme yapmalısınız. Ayrıca yakaladığınız balıkları oltalarından dikkatlice çıkarmanız gerek.
Oltanın ucunda can derdiyle uğraşan balıkların direnişleri rüzgârı da arkasına alırsa; ya oltalar elinize batar ya da misinanız dolanır. Siz onu çözmeye çalışırken, balık sürüleri çoktan bölgeyi terk etmiş olur.

Çipura kafa atar
Çipurayı yakaladığınızı kolay anlarsınız çünkü çipura naz yapmaz. Yemi beğendiyse hemen yutar. Yukarıya doğru çektiğinizde, çok sert kafa darbelerini hissedersiniz. Çipura suyun yüzeyine yaklaştığında, yassı gövdesi ayna gibi parlamaya başlar.

Zargana ve kılıç uçar
Zargana ve kılıç balıkları, yakalandıklarında direnişlerini suyun üzerine çıkarak gösterir. Havada takla atıp adeta zıplayıp uçarlar. Bir de akıntılı bölgede akıntıya karşı balığı çekiyorsanız, misinanın ucundaki küçük bir balık bile size ağır ve büyük bir kaya parçası ağırlığında hissettirir kendini. Acemi balıkçılar bu ağırlığı çok hızlı çekince ya misina kopar ya da balığın ağzındaki olta kurtulur. İşte bu anda yine kızgınlıkla mırıldanıp şehir efsanesine başlar: “Ağabey çok büyük bir balık kaçırdım...”

Haberin Devamı

Izgarada uskumru filetoları

Haberin Devamı

n 1 kg. uskumru balığı n 1 su bardağı zeytinyağı n 5 adet tane karabiber n 2 adet defne yaprağı n 1 çay kaşığı sebze tozu n Yeterince tuz

Yapılışı: Balıkları temizleyip, kılçıklarını ayıklayın ve ortadan ikiye bölüp fileto çıkarın. Daha sonra filetoları derin bir kapta zeytinyağı, tane karabiber, defne yaprağı ve sebze tozuyla birlikte hazırladığınız karışımın içinde 20 dakika bekletin. Tuzlayıp, ızgara yüksek ateşteyken balıkların derisiz kısmını 3 dakika pişirin, çevirip derili kısmını 4 dakika daha pişirip servis edin. Afiyet olsun.