Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

“Michelin yıldızlı lokantalarda yenen yemekler, uygun fiyata normal bir lokantada yenebilir” cümlesiyle başladı her şey...

Son zamanlarda, gastronomi dünyasında restoranlara not veren kurumlara karşı çok sert eleştiriler yapılıyor. İddialı eleştirmenler, Michelin rehberinin güvenilirliğini yitirdiğini söylüyor. Bazıları prestijinin sarsıldığına vurgu yaparken, bazıları da saygı duyulan bir kurum olmaya devam ettiğini savunuyor.
Yıldızını kaybeden aşçıların intihar ettiğini bile gördüğümüz bu ciddi kuruma karşı neden bu kadar çok tartışma başlatıldı? Paris’te yaşayan Amerikalı gazeteci ve turistlere yönelik blog hazırlayan Meg Zimbeck’in “Michelin yıldızlı lokantalarda yenen yemekler, uygun fiyata normal bir lokantada yenebilir” cümlesiyle başladı her şey. Meg Hanım’ın hedeflediği 16 lokantada (iki ve üç Michelin yıldızlı) yaptığı testler sonucu, sıradan lokantalardan farklı olmadığını söylemesiyle de büyüdü.

Birazcık haksızlık
Yılların emek ve birikimiyle alınan yıldızlara bu kadar kolay yöneltilen, basite indirgenen eleştirilerle birazcık haksızlık yapılıyor. Ama Michelin yıldızlı restoranlar keyif veriyor mu, sürekli gidilir mi? Kesinlikle hayır! Dünyadaki pek çok üç, iki ve tek Michelin yıldızlı restoranlarda deneyimim oldu. “Bir daha gider misin?” deseler, Paris’teki üç Michelin’li Ledoyen ve Londra’daki tek Michelin yıldızlı Launceston Place dışındakilere hayır. Tercihim her zaman şehrin samimi, sıcak, geleneksel restoranları ama deneyim için bir kez gidilebilir, çok farklı sunum ve lezzetler tadılabilir.

Türkiye’de yok
Türkiye’de Michelin yıldızı alabilecek birkaç lokanta olsa da firma henüz Türkiye ile ilgili bir karar almadı. Müfettişlik sistemi gerekiyor. Müracaatınız dikkate alınmıyor. Ancak Michelin yıldızlı şeflerin yanında çalışmış şefler var. Almanya’nın Hamburg kentinde Ali Güngörmüş isimli vatandaşımızın Le Canard (Ördek) isimli kendisine ait Akdeniz yemekleri konseptini uygulayan restoranı tek, Michelin yıldızlı.

Zagat da etkili
Amerikan yıldızlama sistemi Zagat ise bir diğer kuruluş. Kendi kıstaslarına göre restoran öneriyor, itibar görüyor yıldız verdiği restoranlar.
Japonya’nın başkenti Tokyo’da Mehmet Dikmen isimli vatandaşımızın Japon eşi Yaku ile birlikte yürüttüğü Burgaz Ada Restoran, Zagat’ın Tokyo’da ikinci seçtiği restoran.
Üç Michelinli Sazanka’yla aynı sayfada adı geçiyor. İki ay önceden rezervasyon yaptırılıyor. 2014 yılında Japon televizyon kanalı NHK’da yayınlanan programda, ünlü Fransız şeflerin de katıldığı yarışma sonucunda herkesi eleyerek birinci seçildi Dikmen. Bu yıl Tokyo’da mutfağımızı temsil etmeye hazırlanan, Kitchengo Hashiru (Koşan Mutfak) yarışmasının birincisi Mehmet Dikmen’in restoranını, geçen yıl Cumhurbaşkanı Erdoğan da ziyaret etmişti.

Haberin Devamı

Kimyonlu kalamar bacağı ızgara

Haberin Devamı

Malzemeler:
- 4 kalamar bacağı
- 1 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 çay bardağı limon suyu
- 1,5 tatlı kaşığı karbonat
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- Yarım tatlı kaşığı karabiber
- Yeterince tuz

Haberin Devamı

Yapılışı: Kalamar bacaklarını tuz, şeker ve karbonatla ovup, limon suyu ilave ederek sosun içerisinde 1 saat bekletin. Zeytinyağı, kimyon, karabiber ve ince doğranmış sarımsakla karışım hazırlayın. Kalamar bacaklarını ince çöp şişlere geçirin ve kimyonlu yağ karışımına iyice bulayın. Izgarada 5 - 6 dakika pişirin. Afiyet olsun.