Dünyanın en zengin iş insanlarından Warren Buffett, ekibiyle birlikte sabahın erken saatlerinde büyük bir şirket alım operasyonuna başlar. Öğle yemeği, akşam yemeği unutulur, gece geç saatte CEO’nun karnı acıkır ve Buffett’e “Yemeğe gidelim artık çok acıktım” der. Buffett, CEO’ya “Yer ayırtın gidelim hemen” deyince yakınlardaki bir restoran aranır, mutfağın açık olduğu öğrenilince rezervasyon yapılır. Buffett hamburger, CEO bonfile yer. Ertesi gün yine hummalı bir çalışma ve yemek unutulur geç saat olunca CEO “Efendim yemeğe gidelim mi artık midem kazınıyor” der, “Gidelim yaptır hemen rezervasyon” der Buffett. “Nerede yaptırayım?” sorusuna karşılık Buffett, “Dün akşam gittiğimiz yere tabii ki” der. CEO “Efendim oraya dün akşam gittik ya başka yer olmaz mı?” deyince Buffett “Dün akşam yediğimiz yemek çok güzeldi yeni bir yerde riske girmeye ne lüzum var?” diyerek aynı yere gitmeye karar verirler. Çanakkale’deki Yalova Restoran da benim için yıllardır tek adrestir. “Ne yediğimizi bilelim hadi Yalova’ya gidelim” diyorum her memleketime gidişimde...
Bir asıra yaklaştı
Öğrencilik yıllarımdan bu yana müdavimi olduğum Yalova Restoran çizgisini hiç bozmadı. Üçüncü nesil Ertuğrul Sürgit ve eşi Didem Sürgit bayrağı başarıyla ve inovatif çalışmalarını devam ettirerek taşıyorlar. Menülere sadece yeni değil yepyeni ürünler ekliyorlar sürekli olarak. Kaliteli hammadde ve yerli ürün kullanıyorlar. Deniz balıklarının alası ve kabukluların en kalitelisi burada mevcut. Deniz kulağı abaloneden vongoleye, karidesten olta kalamarına kadar deniz ürünleri çeşitliliği ve tazeliğinde, pişirilmesinde, servis elemanlarının titizliğinde Yalova Restoran gurur kaynağımız olmuştur.
Kalamar ızgara, lüfer ızgara, karides tava, enginar favası, zeytinyağlı midye, ot kavurma, kabak tempura, çiroz ve lakerda... Ne yediysem hepsi damağımı gülümsetti. Restoranın sahipleri Didem ve Ertuğrul Sürgit, sürekli işlerinin başındalar ve bir aile işletmesi olduğunu tüm konuklara hissettiriyorlar. Son derece çalışkan ve titizler. Tabii ki bu tutumları ekibe de yansıyor.
Yalova Restoran’ın bulunduğu sokakta eskiden balıkhane vardı ve demir direklerin üzerinde gümrük iskelesi bulunurdu. Sabahın erken saatlerinde bu iskelere balık tutmaya gelirdim. Bu sokağa Yalova Restoran’ın bulunduğu binaya monte edilerek Çanakkale Belediyesi’nce ismimin verilmesi duygusal bağlarımızı iyice arttırıyor. Tabii en çok sevdiğim, Türkiye’nin medarı iftiharı bir balık restoranın duvarında olması beni ayrıca mutlu ediyor. Yıllardır söylediğimi yineliyorum, her Türkiye vatandaşı Çanakkale’yi görmeli, her Çanakkale’ye giden de Yalova Restoran’a uğramalı...
ÇITIR KALAMAR
Malzemeler:
7 adet halka kalamar
Yarım çay bardağı süt
1 adet yumurtanın beyazı
Yeterince ekmek kırıntısı
1 su bardağı ayçiçek yağı
Yapılışı:
Derin bir kabın içinde süt ve yumurta beyazını iyice çırpın. Kalamar halkalarını önce karışıma ardından ekmek kırıntısına bulayıp kızgın yağda 2-3 dakika kızartın. Afiyet olsun.