Televizyon çekimleri için günübirlik seyahat ettiğim İstanbul’a bazen de dostlarımın özel günlerindeki mutluluklarını paylaşmak için gidiyorum. Aynı güne denk gelse de mutluluk katsayım artıyor. Ekim ayının son haftasında Namet’in kurucularından sevgili dostum Faruk Kayar’ın oğlu Burak ve İrem’in düğünü için Hilton Bomonti’deydim. Kayar, subaylık yıllarımda aynı askeri birlikte çalıştığım çok değerli bir iş adamıdır. Aynı dönemde vatani görevini yerine getirmiş olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yoğun gündeme ve tempoya rağmen nikah şahitliği yapmak üzere düğüne geldi.
Geleneksel Türk mezelerinin bulunduğu soğuk başlangıçlar tabağında ve ana yemekte Namet’in spesiyal ürünleri mevcuttu. Ebru Gündeş’in sahne aldığı düğünde sektörde Faruk Bey’in emeğinin çok geçtiği Nusret, ilgi odağı oldu. Pek çok hayranı kendisiyle tuz serpme hareketi yaparak hatıra fotoğrafı çektirdi.
TOPHANE’YE BEREKET GELDİ
Aklımın ucundan bile geçmeyecek gelişme Tophane’deki Tomtom Mahallesi’nde yaşanıyor. Osmanlı döneminde büyükelçilerin oturduğu bölge, 1960 yılından itibaren herkesin geçmeye korktuğu bir yerdi. İnsanların Tophane diye küçümsediği lokasyon, Krea Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kodal’ın bölgeye el atmasıyla sınıf atladı. İki hafta önce cumartesi günü Tomtom Mahallesi’nin canlılığını görünce Hakan Bey’in virtüözlüğüne bir kez daha inandım. Şimdi de Lizbon’a Tomtom Mahallesi yapıyormuş.
Tomtom’u bir asır öncekine ve çekiciliğe taşıyan Kodal, müthiş bir eser yapmış. Tasarım, sanat, müzik, alışveriş ve lezzetin tekrar bir araya gelme temasıyla insanların akın akın bölgeye geldiğini görünce, İstanbul’da artık kara bulutların kaybolduğuna ve kentin tekrar güneşli günlere kavuştuğuna çok mutlu oldum. Beş mekan, 50 sanatçı, 50 konuşmacı ve 100 tasarımcıyla Tasarım Tomtom Sokak’ta etkinliği oldukça kalabalıktı. Pek çok ünlü simanın ilgi gösterdiği organizasyonun küçük esnafa verdiği desteğin gücü de tartışılmaz. Kendi ürünlerini sergileyen şık seyyar arabalarda gül yapraklı limonataya kadar pek çok sokak lezzetini tattım. Yan taraftaki Peymane’nin bahçesinde yemek yerken şu duvarların dili olsa da konuşsa diye düşünerek tarihin derinliklerine daldım. Keşke Hakan Bey’e ve ekibine bütün İstanbul’u versek de yeniden inşa etse, Tomtom gibi yapsa ve tarihle buluştursa…
SUSAMLI MEZGİT KÖFTESİ
Malzemeler:
Yarım kilo mezgit
8 adet mantar
1 adet yumurta
3 adet taze soğan
2 diş sarımsak
4 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar
1 çay bardağı galeta unu
1 yemek kaşığı susam
1 yemek kaşığı tereyağı
Yeterince tuz, muskat ve karabiber
Yapılışı: Mezgitleri fileto çıkardıktan sonra kıyın. Mantar, taze soğan ve sarımsağı da ince doğrayıp balıkla birlikte derin bir kaba alın. İçine kaşar peyniri, galeta unu, susam, muskat, yumurta, tuz ve karabiber ekleyin ve yoğurun. Ceviz büyüklüğünde parçalar alıp içine bir tutam tereyağı koyun ve yuvarlak şekil verin. Izgarada bir tarafını altı, diğer tarafını dört dakika pişirin. Afiyet olsun.