Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

İFTARDA BALIK İLE SAĞLIK
Son zaman-larda sosyal medyada ve internette o kadar çok bilgi kirliliği dolaşıyor ki... Herkesin kafası beslenme konusunda karışmış durumda. Besinlerin insan sağlığına yararları hakkında teoriler ortaya atılınca, pek çok kişi peşine takılıyor. Oysa bilimsel olarak kanıtlanmış verilere ihtiyaç var.
Balık en kıymetli hayvansal protein kaynaklarından biri olarak rüştünü ispatladı. Dünya Gıda ve Tarım Örgütü’nün raporuna göre, 3 milyar insan protein ihtiyacının yüzde 20’sini denizden karşılıyor. Japonya, Norveç ve İsveç gibi ülkeler bu listenin başını çekiyor. Ekonomik refah seviyesi yüksek, bilim ve teknolojide ileri ülkeler, balık tüketiminde önde... Bu ülkelerde kalp damar hastalıkları ise oldukça az.
Yumuşak dokulu
Yumuşak dokusuyla hazmı kolay, mideyi şişirmeyen ve uzun süre tokluk hissi veren balık, iftar sofralarından eksik edilmemeli. Uzun saatler aç kalan vücut, birdenbire ağır yiyeceklerle karşılaşınca; yorgunluk hissi ve ağırlık çökmesi gibi sorunlar yaşanabiliyor. O nedenle akşam iftar saatlerinde ızgara, buğulama ya da fırında pişirilmiş balıklar, sağlığınız açısından size büyük katkı sağlayacaktır.
Algı değişiyor
Son yıllarda iftar menülerine balığın eklenmesi, algının değiştiğine işaret... Son 15 yıldır bunu rakamlarda yakinen gözlemliyorum. İftarda besleyici balık çorbasıyla başlayıp, fileto bir balıkla ana yemeğe devam eden konuklardan aldığım geri dönüşler çok önemli... Eskiden Ramazan boyunca, “Haydi bir akşam da balık yiyelim” diyenler artık, bu sayıyı beş ya da altıya çıkarıyor. Uskumru, sardalye ile alabalık gibi, yağlı ve yerli balıkları tüketmek çok yararlı... Canlılığınızı artırdığını bilmek ve kendinizi enerjik hissedebilmeniz için balık yemek şart. Balık yediğiniz öğünlerde, her lokmanızda sağlıklı yaşamın tadına varacaksınız. Sahurda balık yemek de sizi hiç rahatsız etmeyecektir.
Bulyonlu tarifler
“Ramazan’da balık yendiğinde, su ihtiyacını arttırır” diye düşünülür... Tava olarak pişirdiğiniz balığı yediğinizde, elbette susarsınız. Fırında, buğulama ya da çorba şeklinde tüketirseniz, pişirme esnasında kattığınız doğal balık bulyon ile birlikte besin değeri artacak ve su gereksinimiz de azalacaktır.
Havaların sıcak gitmesi de insan metabolizmasını olumsuz etkilediğinden, sindirimi kolay olan balıkları tüketmek rahatsızlık vermeyecektir. Mayıs itibarıyla çeşitlerinin azaldığı bu dönemde, çiftlik balıklarını çekinmeden tüketebilirsiniz.
İftarda balık, Ramazan boyu sağlık...

İFTARDA BALIK İLE SAĞLIK