Şırnak’ta Şehr-i Nuh Oteli’ndeyim, gözlerimi kapatıp hayal kuruyorum. Bu otelden Cudi’ye 4 km’lik teleferik olsa, Cudi turizme açılsa, insanlar İsviçre Avusturya’ya gider gibi buralara da gelip muhteşem dağ havasını teneffüs etse... Gözlerimi açtığımda tüm görkemiyle Cudi dağı, Nuh’un gemisinin karaya oturduğu düzlük, milyonlarca insanın gelip bu güzellikleri görmesine neden teşkil ediyor.
Otel çok hakim bir tepede, müthiş bir manzaraya sahip. Şehrin girişindeki sırtlarda üniversite yerleşkesi var. Heyecanlı, çalışkan Rektör Prof. Dr. Mehmet Emin Erkan bir gün sonra tenis turnuvası yapılacağını söylüyor. Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu da turnuva için orada.
Oksijen bolluğu
Şırnak modern bir şehir olmuş, eski binaları artık göremiyorsunuz. Şehrin en merkezi yerinde püfür püfür esen Meydan Park Kafe’de oturup menengiç kahvesi içebilir ve ciğerlerinize derin nefes alarak temiz hava ve bol oksijenin tadını çıkarabilirsiniz.
Şırnak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü İdari ve Mali İşler Şube Müdürü Süleyman Babat, Cudi dağında birbirinden lezzetleri endemik bitkilerin varlığından bahsetti. Şehr-i Nuh Oteli’nin Mutfak Şefi Serdar Atabey, kahvaltıda bile yöresel otlardan hazırladığı yiyecekler sundu. İnşallah seneye bir ot festivali de burada düzenlenir…
Ters laleler
Bir zamanlar karayolundan konvoylar halinde güvenlik eskortuyla yürüdüğümüz yerlerde şimdi özgürce dağlara tırmanmak ve ters laleyi arayan adam olmak müthiş keyif veriyor. Ama az daha, az daha derken yollarda keklikle karşılaşıyorsunuz, bir tarafta dağların kar sularını taşıyan dereler, sonunda kavuştuğumuz ters laleler...
İsa Peygamber, çarmıha gerilince Meryem’in gözyaşları yere düşmüş ve ters lale yeşermiş, üzgün, boynu bükük ve yere bakar şekilde. Birkaç efsane daha var bu bitkiyle ilgili. Koparmak, bölgeden götürmek çok büyük miktarda para cezasına çarptırılmanıza neden oluyor. Ama ters lalelerle karşılaştığınızda nirvanaya ulaşmış gibi oluyorsunuz. İnanın milyonlarca turist sadece bu laleleri görmek için bölgeye gelecektir.
Yaz aylarında bile olsa bölge akşamları serin oluyor, yanınızda kazak bulundurmanıza fayda var. Seyir tepesinden fotoğraf çekmek, Türkiye’nin en bakir bölgesinde ciğerlerinizi oksijenle, damaklarınızı yöresel lezzetlerle sevindirmek istiyorsanız doğu turuna katılmalısınız. Bir zamanlar bir tek hayvanın dolaşmadığı dağlarda şimdi sürüleri görmek bile sizi mutlu edecek, içinizdeki karamsarlığın, umutsuzluğun yerini gelecekle ilgili güzel düşüncelere bırakacaktır.
AHTAPOTLU BÖRÜLCE SALATASI
Malzemeler:
- 2 bağ haşlanmış börülce
- 2 bağ haşlanmış kaya koruğu
- 2 adet haşlanmış ahtapot bacağı
- 10 adet kiraz domates
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- Yeterince tuz
Yapılışı: Derin bir kabın içinde limon suyu, tuz ve zeytinyağını iyice karıştırın. Deniz börülcesi, kaya koruğu ve doğranmış kiraz domatesleri ekleyip iyice harmanlayın. En son doğranmış ahtapotları ilave edip tuz serpiştirin. Afiyet olsun.