Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Balık suda yaşayan, solunum yapan, kalbi bir kulakçıktan ve karıncıktan oluşan omurgalı bir hayvandır. Sıcaklık derecesi bulundukları suyun ısısına göre hemen hemen eşittir. Türlerine göre üç - dört ya da 100 seneyi aşan bir ömre sahiptirler. Vücut yapıları, ilgili oldukları familya ve yaşadıkları bölgeye göre değişiklik gösterir. Peki denizden ya da tatlı sudan çıkan her balık yenir mi? “Denizden babam çıksa yerim” sözü biraz abartılı ve şehir efsanesi değil mi?

HER BALIĞIN ETİ YENMEZ

Ülkemiz denizleri, Süveyş Kanalı yoluyla gelip çoğalan balon balığıyla geçmişte tanıştı. Neyse ki ölümcül olaylara rastlanmadı. Japonya’da bile şehirlerde balon balığı (fugu) yiyenlerde ölüm olayı neredeyse sıfıra indi. Ama sahilde yaşayan balıkçılarda kontrolsüz temizleme, pişirme ve tüketim yüzünden hâlâ vakalar devam ediyor.

Haberin Devamı

Demirlerde yetişen midyeler, bozulmuş kabuklular, vatozların kuyruk dikeni, trakonyaların üst yüzgecindeki siyah dikenler dışında bizleri tehdit eden tehlikeler yok.

Pasifik’te risk çok

Turistik amaçlı yapılan seyahatlerde günübirlik dalma ve balık avlama gibi organizasyonlarda mutlaka yerli halka danışarak balık yiyin. Envantere geçmemiş, kafası gözü, kuyruğu ne tarafta belli olmayan rengarenk balıklarla karşılaşma, onları yakalayıp kendi tuttuğunu yeme hevesinden zehirlenme tehlikesi yaşayabilirsiniz.

Mercan ile beslenen balıklar zehirli olur. Tedbir alınmazsa da insanı hemen öldürebilir. Balığın yediği gıda çok önemli, özellikle Pasifik’te herkesin görme heyecanıyla gittiği akvaryum gibi atollerde balıklar çok cezbedici oluyor.

HER BALIĞIN ETİ YENMEZ

Denizin üzerine Hindistan cevizi ağaçlarının yapraklarının uzandığı birbirinden güzel koylarda her cinsten zehirli balıklarla karşılaşma riskiniz var. Hatta iki ayrı koyda aynı tür balıktan birisi beslenme tarzı yüzünden, özellikle de ölü mercan yediğinden zehirli olabiliyor.

Kıyıdan uzak avlanın

Olta ile sahillerden uzaklarda yakaladığınız serin su balıklarında zehirlenme riski çok azdır. Emin olarak tüketebilirsiniz.

Zıpkın balıkçılığında ise ihtiyacınız kadarıyla yetinin. Her ne kadar spor gibi gözükse de pek çok canlıyı öldürmek ihtiyaç dışında hoş değil. Zaten zıpkınla avlanan balıkların satışı ve sergilenmesi de yasak. Zıpkının girdiği yerden balık mikrop alabilir ve bir süre sonra tadı bozulur. Fazla balık vurup denizde kalış süreniz artarsa kan kokusuna gelen köpek balıkları üşüşüverir yanınızda. Aman dikkat siz av olmayın onlara!

Haberin Devamı

YENİDÜNYALI LAHOS IZGARA

HER BALIĞIN ETİ YENMEZ


Malzemeler :
- 1 - 1.5 kg. lahos balığı
- 2 adet yenidünya
- 8 adet arpacık soğan
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 2 adet defne yaprağı
- Yarım çay kaşığı kekik
- 4 adet yeşil biber
- 1 diş ince kıyılmış sarımsak
- 8 adet tane karabiber
- Yeterince tuz

Yapılışı: Geniş bir kabın içine zeytinyağı, tuz, tane karabiber, sarımsak, kekik ve defne yaprağını koyun. Balığın filetosunu çıkarıp kuşbaşı doğradıktan sonra bu karışımın içinde iki saat dinlendirin. Yenidünyaları şişe geçecek şekilde dilimleyip, az haşlanan soğan, biber ve balık parçalarıyla birlikte şişe dizin. 8 - 10 dakika ızgarada çevirerek pişirin. Afiyet olsun.