Ünlü psikiyatr Viktor Frankl, bir kitabında: “Nazi kamplarında iki yol sunmuşlardı bize: Ya tamamıyla teslim olup kendi benzerlerimize zulmetmek ya da direnmeyi göze alıp iyi insanlar olarak devam etmek. Bu kamplarda hayata anlamla tutunan insanlar ayakta kaldı. Ama umudunu yitirenlerin, kendilerini o totaliter aygıtın pençesinde zavallı varlıklar olarak gören kişilerin çoğu öldü. Tünelin sonunda her zaman ışık vardır, hayata bağlanın” diyor.
Eşini, annesini ve babasını Nazi kamplarında kaybeden Frankl, hayattan hiçbir zaman kopmadı.
Mideniz sizi affetmez
Yurt dışına yerleşmek niyetinde olanlara şöyle söylüyorum: Milyar dolarlarınız bile olsa elin vatanında ikinci sınıf vatandaştan öteye gidemezsiniz. Vatan kavramını orada anlar, anneannenizin menemenini çok özlersiniz. Çünkü oralarda buram buram kokan Kösedere domatesi yok. Kastamonu sarımsağı,
Kayseri pastırması, Trabzon tereyağı, İspir fasulyesi, Meriç pirinci ve sayfalarca yazabileceğim Anadolu ürünleri… Yediğiniz şaşaalı yemekler bir süre sonra Anadolu ‘aş’ını özletecektir.
Üretimden doğan sevinç
Konya Ovası’ndan küçük, 102 milyar dolar tarım ürünü ihraç eden Hollanda’nın geçen hafta yaptıklarını gördükçe yüreğim yaralandı. Şimdi kucaklaşmanın tam zamanı!
Ülkeyi zenginleştirmenin yolu üretimden geçer. Genç bir emekli ordusu var. Hemen yarın buluşup arkadaşlarla küçük sermayeyle ceviz, badem, nar ekin. İnanın ömrünüz uzayacak ve ürettiğiniz için mutlu olacaksınız.
Türkiye coğrafyası, dünyanın en verimli topraklarını içinde barındırıyor, bu şansı değerlendirmeliyiz. Balıkçılıktan hayvancılığa, peynircilikten arıcılığa kadar üretim seferberliği yapmak, büyük bir hayalperestlik midir? Verimli Anadolu topraklarına, Mezopotamya’ya, Ege’ye, Karadeniz’e, Akdeniz’e ve Marmara’ya bakınca hiç değil!
Güzel günler göreceğiz çocuklar. Şimdi kafalarımızı kuma gömmenin değil; Anadolu topraklarını şahlandırma, denizlerimizi akvaryum yapma zamanı.
SAFRANLI LAHOS
Malzemeler:
2 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı krema
1 kahve fincanı elma sirkesi
1 diş sarımsak
1 dal taze biberiye
1 tutam safran
4 yemek kaşığı zeytinyağı
Karabiber
Tuz
Yapılışı: Balığı fileto çıkarıp iri parçalara bölün. Bir kapta zeytinyağı, tuz, karabiber ve biberiyeyi karıştırıp balığı tatlandırın. Izgarada pişirin. Tavada tereyağını eritip ince doğradığınız sarımsağı çevirin. Safran, sirke, krema, tuz ve karabiber ilave edip iki taşım kaynattıktan sonra ocaktan alın. Balığın üzerine sosu dökün. Afiyet olsun.