Geçen hafta İstanbul Çırağan Sarayı’nda geleneksel bir tören vardı. Chaine des Rotisseurs üyeleri aldıkları kıdeme göre bir üst rütbeye terfi etti. Madalyonlarındaki renk ve işaretlere yansıyan bu terfi, beş yılda bir oluyor. Ama her beş yılını dolduran terfi edemiyor çünkü derneğin kuralları var. Bir kez üye olup yemeklere katılmayan, yüzünü çok az gösterenler terfi için onay alamıyor.
1994’ten beri Türkiye’de
Merhum Atok İlhan’ın öncülüğünü ve bir dönem başkanlığını yaptığı dernek, Türkiye’de 1994 yılında kuruldu. 40 üyenin katılımıyla açılış töreni yapılan Chaine des Rotisseurs Derneği’nin üye sayısı 500’ü geçti. Derneğin kökleri 1248 yılına dayanıyor. 1950 yılında Paris’te kurulma amacı, yeme içme kültürüne ilgi duyan kişileri bir araya getirmekti.
Fransız topraklarında başlayan lezzetin peşinde koşma serüveni dünyanın her yerine yayıldı. 72 ülkede 30 bin üyesi var.
Çıtayı yükseltiyor
Derneğin son yıllarda ülkemizdeki yeme içme çıtasının yükselmesine olan katkısı yadsınamaz. Kurulduğu şehirde üyelere geniş bir yeme içme bilgisi verebilmek için yöresel ve yabancı mutfakların, lezzetlerin tanıtımına katkıda bulunan dernek, çeşitli seminerler ve yarışmalar düzenliyor. Bunlardan en önemlisi, usta aşçı olmaya aday genç aşçı yardımcıları arasında yapılan ulusal ve uluslararası yemek hazırlama ve sunma yarışmasıdır.
Sofra kuralları önemli
Türkiye başkanlığını; 1989 yılından beri Türkiye’de yaşayan, Türkiye ve mutfağımızın aşığı Mohamed Hammam 2006’tan beri yürütüyor. Her yıl başka ülkelerin üyeleriyle kaynaşmak için dostluk gezileri düzenleniyor. Ama her ülkede uygulanan kurallar aynı. Suyla şarap kesinlikle karıştırılmaz. Sofraya tuz ve karabiber konmaz. Yemek sırasında sigara içilmez. Uzun konuşmalar yemek sırasında yapılmaz ve servis ritüeller eşliğinde seremoniyle gerçekleşir.
Üyelerin mutfak sanatları, yemek ve sofra kültürüne saygı duyacağına dair andı bulunur. Yemeklere beyler smokin, bayanlar gece kıyafeti, madalyonlar boyunda asılı olarak katılım yapar. Üyelerin yarıya yakını profesyonel otel ve lokanta grubundan diğerleriyse özel ilgi duyan kişiler. Hepsinin sahip olduğu ve yemekte taktıkları madalyonlar, bu ayrımı yapabilmek için farklı renk ve dizaynda yapılır.
Dünya başkanı kırmızı, bölge yönetimindekiler mavi, bölge başkanları yeşil, Türkiye Başkanı yeşil kenarı altın fırfırlı, meslekten olanlar mor üzeri turuncu, aşçı olanlar yalnızca turuncu, yiyecek içecek müdürü olanlar mavi üzeri turuncu şerif, onursal üyeler mor renkli olur.
Yemek sonunda işletme plaketle onurlandırılır. Kapıya plaket takılınca artık o restoranda güvenle yemek yiyebilirsiniz, tuz ve karabibere bile gerek yok anlamını taşıyor.
AVOKADOLU SOMON TARTAR
Malzemeler:
- 200 gr. somon balığı filetosu
- 1 adet avokado
- 5 dal frenk soğanı
- 3 dal kişniş
- 1 çay kaşığı balık sosu
- 1 çay kaşığı teriyaki sos
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- Yarım adet limonun suyu
- Yeterince karabiber ve tuz
Yapılışı: Somon filetosunun 2/3’ünü küp halinde doğrayın. Kalan balığı zırh yardımıyla kıyma haline getirin. Avokadonun kabuğunu soyun, somon balığıyla aynı büyüklükte doğrayın, zeytinyağı, tuz, karabiber ve limon suyu ekleyin. Somonu balık ve teriyaki sos, Frenk soğanlarıyla marine edin. Yuvarlak kalıba avokado, soslanmış somon parçalarını ve somon kıymasını koyun.