Yıllar önce Monaco ziyaretimde, Cote d’Azur bölgesinde bir parfüm fabrikasını gezmiştim. Güzel kokuların içinde bir sunum yapılmıştı. Bazı parfümlerin içerikleri anlatılırken, “Isparta’dan gelen şu kadar gül kullanılarak yapılıyor” denilince, gözlerim fal taşı gibi açılmıştı ve çok mutlu olmuştum. Geçtiğimiz ay Berlin’e yaptığım seyahatte, gurmeliğine tam puan verdiğim Avrupa Leaders Club üyesi Tamer Akkılıç, uzun yıllardır Almanya’da yaşamasına rağmen, yüreği ülke sevgisiyle dolu bir işadamıdır. Bir akşam sohbet sırasında, “İskoçya’nın popüler içkilerinden pek çok marka cinin olmazsa olmazı Isparta güllerinin yaprağıdır” deyince bu kez şaşırmadım. Dünya gül üretiminin yüzde 15’ini karşılayan Isparta, kimliği olan bir Anadolu kentimizdir. Son yıllarda lavantaya verdikleri önemle dikkatleri üzerine çekmiştir. Bu atılımıyla, Avrupa’nın ikinci Provence’i olmaya aday gibi görünüyor.
Tandır şöleni
Ankara’daki soğuk algınlığı salgınından nasibimi aldım. 10 gündür kendime gelemiyordum ama hep anlatılanlardan dinlediğim Isparta’nın tandır kebabını denemeye kararlıydım. Karayoluyla beş saat gidiş, beş saat geliş. Cumartesi gününü feda etmeye değer mi? Elbette değermiş!
Daha önce üç saatliğine Singapur’a gidip, bir kahve tadımı yapma gibi çılgınlıklarım var! Salaş ama temiz bir mekan burası: Ferah Kebap Salonu.
Dört kuşaktır zirvede
Eski Üzüm Pazarı’nın içindeki Ferah Kebap Salonu’nda kuzu etinden yapılan tandır çok popüler. Sadece kuzu eti kullanılıyor ve mevsime uyuluyor. Tatlı beyaz soğanla, pideye hiç bulaşmadan yiyebileceğiniz, dünyanın belki de en iyi tandırı. Ankara ve Konya’da çok ünlü yerlerde kuzu tandır yedim ama artık ikiye ayırabiliriz tandırcıları: Ferah ve diğerleri.
Ne yaparsan yap, en iyisini yap felsefesi hakim burada. Kuşbaşılı ve kıymalı pideleri de harika. Sütlü kadayıfları, kendi yaptıkları tahin helvası ve süt kaymağı özlediğim lezzetler.
Dükkanın sahibi, nur yüzlü bir insan. Nuri Parlar, güler yüzüyle dördüncü kuşağın temsilcisi olduğunu gururla anlatıyor. Aldığı mirası daha ileriye götüreceğine inanmış ve kararlı. İşinin tam anlamıyla sahibi. Yeğeni Hüseyin Ünveren’i de iyi bir şef olma yolunda gelecek kuşak için yetiştiriyor. O da işine ilgili ve çalışkan.
Tandırla ilgili soru sorulduğunda bundan böyle cümleye, “Anavatanı Isparta olan, dünyada eşi benzeri olmayan…” diye başlarsam hiç abartmadığım kanaatinde olacağım.
Malzemeler:
- 4 adet haşlanmış karides
- 4 adet pirinç yufkası
- Yarım kg. haşlanmış siyah pirinç
- Bir tutam Akdeniz yeşillikleri
- 2 su bardağı ılık su
- 4 adet kurutulmuş domates
Yapılışı: Yeşillikleri ve kurutulmuş domatesi
ince doğrayıp, pirince ekleyin ve iyice karıştırın. Pirinç yufkalarını ılık suda beş dakika bekletin. Daha sonra içine karışımdan yerleştirip, karides parçaları ekleyin ve sarın. Afiyet olsun.