Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Türk şefler artık “Dünyanın her ülkesinde biz de varız. Türk mutfağı sadece döner ve kebaptan ibaret değil” diyor. İyi ki varsınız!

GASTRO TURiZM ATAKLARI

Geçtiğimiz hafta Genpower firmasının sponsorluk yaptığı, TRT Türk’te yayınlanacak olan “Dünyanın Türk Şefleri” programının İngiltere
ayağını tamamladık.
Özellikle başka ülkelerin aşağıladığı “İngilizlerin mutfağı yok, sadece kahvaltıları var” sözlerinin de şehir efsanesi olduğunu gördük. Hafta sonları evlerinde yemek
yapan çok İngiliz var. Roast beef Yorkshire pudding, fish and chips, av etleri
İngilizlerin vazgeçilmezleri.

Hüseyin Özer klasikleri
1975 yılında otobüsle İngiltere’nin yolunu tutan Hüseyin Özer konuğumuzdu. “Neler geldi neler geçti felekten, un elerken deve düştü elekten” diyor Özer ve ekliyor “Yüzlerce Türk lokantası açıldı ama sonunda ben kaldım.”
Öyle bir mücadele örneği vermiş ki! Tuvaletlerde yatmış, kazandığı 3 kuruşun 2 kuruşunu sürekli eğitimine harcamış. “İşimin başında tatil yapıyorum” diyerek tatile gitmemiş. Westminster Üniversitesi’nden fahri doktora unvanını almış. Prens Charles ile arkadaşlığından, pek çok İngiliz Lord ve dünyaca ünlü işadamı, sanatçı ve
şeflerle yakın dostluğu olduğu kadar Türkiye’den giden
pırıl pırıl aile çocuklarına da kucak açmış, kurduğu vakıf ile yararlı işler yapmış ülkesinin insanı için.

Süper Türk kahvaltısı
Çekim yaptığımız gün Maliye Bakanı Mehmet Şimşek İngiltere’deydi, Hüseyin Bey’in hazırladığı kahvaltıya biz de davet edilince İngilizlerin kahvaltı tahtını ellerinden alacak düzeyde bir kahvaltıyla karşılaştık. Royal egg’den Ezine peynirine, kangal sucuktan Tokat pekmezine varıncaya kadar hepsi olağanüstü lezzetteydi. Her zamanki mütevazılığı hiç eksik olmayan Maliye Bakanı Şimşek ve sevgili eşi Esra Hanım, Anadolu’dan yurt dışında da bir türlü kopamıyordu.
Dünyada Türk mutfağına ilk kez yorum getiren Hüseyin Özer’in mönüsü herkes tarafından genel kabul görmüş, çok yabancı müşterisi var. Hüseyin Bey’in lezzetlerini tadan Türkiye’yi merak ediyor ve lezzetlerin devamıyla tanışmak isteyenler Türkiye’yi ziyaret ediyor.
Ünlü Selfridges’in arkasında çekim yaparken restoranda kuyruk vardı. Bir müşteriden ricada bulunduk ve masasını istedik. Eşi Kübra Hanım en büyük destekçisi Hüseyin Bey’in.

Gurme turizm bakanı
“Dünyanın Türk Şefleri” programı Türk mutfağının tanıtımında etkili olacak. Üstelik Fransız mutfağının ağır geldiği, sağlığın ön plana çıktığı Yunanistan mutfağının krizden dolayı düşüşte olduğu, İtalyan mutfağının karbonhidrat ve nişastadan ibaret olduğu bu dönemde, naturalist mutfak akımı Anadolu yemeklerini ön plana çıkaracaktır. Anadolu’nun her köşesinden organik ve doğal filizler fışkırmaktadır.
Ömer Çelik’in bakanlığı döneminde Türk turizminin çıta atlayacağına inananların en başında gelmekteyim. Adanalı Bakan Çelik’i uzun yıllardır tanırım. Türkiye’de en şık giyinen, her şeyin kalitelisini tercih eden ama bir o kadar da mütevazı kişiliğiyle eminim ne projeleri hayata geçirecektir.
Türk şefler artık “Dünyanın her ülkesinde biz de varız. Türk mutfağı sadece döner ve kebaptan ibaret değil” diyor. İyi ki varsınız!

Haberin Devamı

GASTRO TURiZM ATAKLARI

Haberin Devamı

TÜRK KIZININ GÖNÜLLÜ iŞLERi

Haberin Devamı

Bir İngiliz vatandaşı ile evli olan Özlem Warren, kendisini Türk mutfağına ve Türkiye’nin tanıtımına adamış. Eşi bir petrol şirketinde çalışan Özlem Hanım, Amerika’da bulunduğu yıllardan itibaren Türk mutfağı dersleri veriyor. Blogunda Türk mutfağının güzide yemeklerinin tariflerini sunuyor. Türkiye’ye gastronomi turları düzenliyor. Özlem Hanım’ın çabaları sayesinde Türk mutfağına ilgi artıyor.

iSTAVRiT TRIO

YAPILIŞI: İstavrit balıklarını temiz-leyin ve kılçıklarını çıkarın. Rokayı ayıklayın ve yapraklarını yıkayın. Kırmızı soğanı incecik doğrayıp buzlu suda bekletin. İstavritleri tuz ve limon suyu ile harmanlayın. Una bulayıp ayçiçek yağında 3-4 dakika kızartın. Sırasıyla roka, istavrit ve buzlu sudan çıkar-dığınız soğanlarla düzgünce servis tabağına dizin. Üzerine zeytinyağı gezdirerek sıcak servis edin.
Afiyet olsun.

Malzemeler:
* 5 adet istavrit balığı
* 1/2 bağ rokaı
* 1 adet kırmızı soğan
* 1/2 adet limonun suyu
* 1 su bardağı ayçiçek yağı
* 4 yemek kaşığı zeytinyağı
* 1 su bardağı un
* Yeterince tuz