Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Geçen hafta uzaklardan gelen telefonun ucundaki heyecanlı sesin, nabız atışımı yükselttiğini hissettim. Arayan kişi Japonya’nın başkenti Tokyo’da Burgaz Ada Restoran’ın sahibi ve şefi Mehmet Dikmen’di.

“Süreyya Bey, bu akşam Japon Başbakanı’nın verdiği partide ülkem adına çok güzel bir tanıtım yaptım. Tokyo’da artık herkes mutfağımıza ilgi duymaya başladı. Japonya Başbakanı’nın eşiyle uzunca bir sohbet ettik, sizinle paylaşmak istedim” dedi. Japonya Başbakanı’nın eşi Akie Abe Hanımefendi ile birlikte çekilmiş fotoğrafı da hemen gönderdi Mehmet Bey.

Haberin Devamı

Türkiye’yi iyi tanıtıyor

Japonya’da küçük bir kasabada 10 yıl Osmanlı Mutfağı konseptinde restoran işlettikten sonra yemek yarışmasında kazandığı parayla Tokyo’nun en hatırı sayılır semtlerinden Azabujuban’da devler ligine katılan Dikmen’in, Burgaz Ada isimli restoranı bir ay önceden rezervasyon alıyor. Mutfağımızı ve ülkemizi çok iyi tanıtıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Japonya ziyaretinde Burgaz Ada’da yemek yemiş ve çok memnun kalmıştı. Artık restoranın adını duymayan kalmadı. Japonlar’ı gönülden fethediyor Mehmet Dikmen ve güzel Türkçe konuşan eşi Yuko.

Sahip çıkmak gerek

Tayland’dan Çin’e kadar pek çok ülke, tanıtımını yurt dışında açılan restoranlarına destek vererek yaptılar. Ülkelerin tanıtımında artık pazarlamanın yepyeni ürünü gastro diplomasidir.

Avusturya’nın başkenti Viyana’da Nautilus isimli restoranda Cumhurbaşkanı Heinz Fischer ve eşi Margit Fischer’ı, restoran sahibi İstanbullu vatandaşımız Şabu Topallar ile sanki 40 yıllık dostmuş gibi sohbet ederken görünce çok şaşırmıştım.

İngiltere’nin başkenti Londra’da yıllardır harikalar yaratan Hüseyin Özer, Sofra London’ın başarıları sonucunda Prens Albert ile arkadaş olmuş, tüm davetlere de Kraliçe Elizabeth’in baş davetlisi olarak çağırılıyor.

New York’taki Şip Şak Restoran’da Orhan Yegen; Turkish Kitchen’da Ilgar Peker ve Ahmet Yıldızel; Hamburg’ta Le Canard Nouveau ile dünyada ilk ve tek Michelin yıldızı alan Ali Güngörmüş’ün ülkemiz adına yaptığı tanıtımlar yadsınamaz.

Haberin Devamı

Gönüllü elçimiz

Mehmet Dikmen şu anda Japon televizyonlarının yemek kanallarının en popüler ismi. Osmanlı ve Türk mutfağı üstüne yaptığı çalışmaları burada farklı şekillerde yorumlayıp lezzetleriyle herkesi baştan çıkarıyor.

Bundan sonra gastro diplomasi, ülkelerin ilişkilerinde çok daha etkili olmaya devam edecek.

ZEYTİNLİ SÜBYE

Malzemeler :

- 5 adet sübye
- 10 adet yeşil zeytin
- 1 adet kırmızı soğan
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı elma sirkesi
- 1 tatlı kaşığı limon suyu
- 1 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı şeker
- Tuz

Yapılışı: Sübyeleri temizledikten sonra üzerlerini çizip kaynar suda haşlayın ve soğumaya bırakın. Bir kabın içinde zeytinyağı, elma sirkesi, limon suyu, dövülmüş sarımsak, tuz ve şekeri karıştırın. Sübyelerle beraber ince ince doğradığınız soğan ve yeşil zeytinin üzerine daha önceden hazırladığınız sosu
döküp 1 saat bekletin. Afiyet olsun.