Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Kara Harp Okulu öğrencilik yıllarımda Çanakkale’ye izne giderken, otobüsümüzün kısa bir süre mola verdiği Eskişehir’in soğuk görünümüne bile katlanamazdım.

ESKİŞEHİR’İN AYTEN USTA’SI

Son zamanlardaki ziyaretlerimde kentin hızına yetişemiyorum. Modern bir şehir, Avrupa’nın kartpostal gibi görünen kentlerinden eksiği yok, fazlası var. Çünkü Eskişehir mutfağı lezzetler manzumesi... Bozası, tahin helvası, göbetesi, çiğ böreği, balaban köftesi, hepsi damak çatlatan cinsten. 

ESKİŞEHİR’İN AYTEN USTA’SI

Kökleri derinden gelen Eskişehir’de birkaç yıldır gıpta ile takip ettiğim Ayten Usta Gurme Restoran’da son yıllarda yediğim en güzel yemekler beni kente daha da yakınlaştırdı. Hızlı tren ile konforlu bir yolculuk yapıp, Eskişehir lezzetlerine bu yıl daha da yakınlaşacağım gibi görünüyor…

Haberin Devamı

ESKİŞEHİR’İN AYTEN USTA’SI

Aile işletmesi

Ayten Çetin ve sevgili eşi Hayati Çetin ile Ankara’da tanışmıştık ama ben restoranlarını daha önce ziyaret etmiştim. Selçuklu mutfağı ile ilgili çalışmalarını heyecan ile anlatınca, beni de heyecanlandırdı. Emekli bir öğretmen olan Ayten Hanım’ın mutfağında kadınlar çoğunlukta. Çocukları Aybike ve Şamil de okuduktan sonra ekibe katılmışlar. AR-GE çalışmaları yapıyorlar, inovasyona önem veriyorlar ve Ayten Usta’nın müthiş lezzetlerini dünya insanıyla tanıştırma yolundalar. Çok titiz ve ciddi bir aile ortamı ve çalışma var burada.

Pek çok kültürün harmanladığı Osmanlı, Selçuklu Dönemi halk mutfağı ve Anadolu mutfağından ilham aldığını söyleyen Ayten Usta Gurme Restoranı’nın sahibi ve şefi Ayten Çetin, asırlarca bu topraklarda pişirilen geleneksel tarifleri günümüzün damak tadına uygun olarak güncellediğini söylüyor. Son yıllarda yediğim en lezzetli etli keşkek ve Kayseri’nin ünlü nevzine tatlısının bıraktığı tat, Ankara’ya dönene kadar damağımda kaldı. Balaban kebabı ise sözün bittiği yer. Yakında iskendere karşı önemli ölçüde mesafe katedeceğine inandığım balaban kebabının anavatanı burası.

Müthiş ambiyans

Ayten Usta Gurme Restoran ferah bir mekan. Güzel lezzetleri yerken Ulu Önder Parkı’nın göl manzarasını izliyorsunuz. Dinlendirici ve huzurlu... Osmanlı şerbetlerinden ‘Reyhan’, ‘Valide Sultan’ ve ‘Sirkencubin’in tadına baktım, şeker oranı öyle güzel dengelenmiş ki hepsi birbirinden güzel. 

Haberin Devamı

Gazlı içeceklerin menüde yer almadığı Ayten Usta’da sadece Eskişehir mutfağına ait yemekler bulunmuyor, Anadolu’nun yıldız yemekleri de hakkı verilerek yapılıyor. Ama ham madde seçimi büyük titizlikle yapılıyor. Jersey inek sütünden tutun da manda kaymağına, kullanılan tereyağının katkı maddesiz, kazeinsiz oluşuna kadar çok özel ilgi var burada.

ESKİŞEHİR’İN AYTEN USTA’SI

Gençlerin işe katılması, bu güzel lezzetlerin asırlarca sürmesinin müjdesini verir gibi. Yolunuz Eskişehir’e düşerse, Ayten Usta molası vermenizi öneririm. Lezzetle kalın.

PALAMUT FiLETO IZGARA

ESKİŞEHİR’İN AYTEN USTA’SI

Malzemeler:
*1 adet palamut balığı
*Çeyrek su bardağı zeytinyağı
*Yeterince tuz 

Yapılışı: Palamut balıklarını fileto çıkarın. Bir kabın içerisinde tuzlayıp, üzerine yağ dökün. Derisiz kısımlarını ızgaranın üzerine yerleştirin. Beş dakika pişirdikten sonra ters çevirin ve yağlı fırça ile nemlendirin. Üç dakika daha pişirip, ızgaradan alın. Afiyet olsun.