Rahmetli anneannem Biga’nın balıkçı köyü Kemerli’ydi. Bana, tuzlu sardalye ve lakerda yapımını ilkokula başlamadan önce öğretmişti. Anneanneler, babaanneler ve anneler çok önemlidir. Annem vefat etmeden önce, babamın müthiş koruk suyu yapımındaki sırrını ağzından almıştım.
Çocuklarını sağlıklı yiyeceklerle büyüten anneler günümüzde artık çok az sayıda... İşte onlara kılavuz olabilecek güzel bir yemek kitabını, Zeynep Köksal Yaykıran, uzun bir emek harcayarak hazırladı. Pet Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı başarılı iş kadını Zeynep Hanım’ı yıllardır tanırım. Beslenmesindeki titizliğini, çocukları Rauf ve Sinan’a yansıtmış ve ülkemizdeki tüm çocukların sağlıklı beslenmesi için ‘Eline Sağlık Anneciğim’ isimli kitabı yazıp, gelirini de başkanı olduğu Köksal Eğitim Vakfı’na bağışlamış. Zeytinyağlı bezelyeden aile boyu çorbalara, güveçten balığa kadar tüm sağlıklı yiyecekleri, pişirme usulleriyle anlatmış ve tariflerin yanlarına annelere bilgilendirici anekdotlar ilave etmiş. Kadın şefkati her zaman kendini belli eder, onlar tadımlık değil, doyumluk yemek yaparlar. Senin de eline sağlık Zeynep Hanım.
Nasipte ne varsa...
Kitapta en çok ilgilendiğim ‘evde ne varsa sebze çorbası’ oldu. Çünkü o yemeğe Uzak Doğu’da ‘nasigoran’ derler. Nasipte ne varsa demektir. Singapur’da arkadaşlarıma yemek yapmak için mutfağa girdiğimde, dolapta ne bulduysam harmanladım. Tam pişirirken davlumbazdaki açık devre elektrikten çarpıldım. Nasıl unuturum ki nasigoran yemeğini! Zeynep Hanım da evdeki sebzeler ve bulgurla tarif veriyor.
Özlem’in kaleminden
Uzaklarda yıllardır ülkemizi ve Türk mutfağını tanıtan bir anne de Özlem Warren. Kendisiyle TRT’ye yaptığım ‘Dünyanın Türk Şefleri’ programının Londra ayağında tanışmıştım. Covent Garden’da güzel bir çekim yaptık. Türk mutfağının gizli kahramanı olan Özlem Hanım, şu ana kadar Gaziantep’e ve Antakya’ya binlerce turist gönderdi. Amatör ruhlu, çok çalışkan ve ülkesini seven birisi. Amerika’da yaşadığı yıllarda yabancılara özel Türk mutfağı dersleri verdi. Şimdi İngiltere’de aynısını yapıyor. ‘Özlem’s Turkish Table-Recipes from My Homeland’ isimli İngilizce kitabıyla da ses getirecek gibi. Henüz piyasaya çıkmadan çok sayıda ön sipariş var. Çocukları Mark Can ve Emma Gülçin’i yıllardır kendi yaptığı yemeklerle besliyor. Kitabında sürpriz bir tarif olduğunu öğrenince çok duygulandım; Trilye Usulü Levrek Buğulama... Zeytinyağlılar, börekler ve balıklar, Anadolu’nun tüm lezzet harmonisi bu kitapta... Annelerin, anneannelerin ve babaannelerin, mutfağımızın hiç bozulmadan gelecek nesillere aktarılmasında çok önemli rolü var. Çünkü onlar her şeyi doğal ve lezzetli yapar, katkı maddesi nedir bilmez. Lezzetli bir hafta diliyorum...
TEREYAĞLI ANÇÜEZLİ SPAGETTİ
Malzemeler:
- Yarım paket spagetti
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 100 gr. ançüez
- Yarım demet maydanoz
Yapılışı: Tavada tereyağını eritin. Ançüezi ekleyin, iki dakika sonra haşladığınız makarnayı ilave edip, karıştırın. Üzerine maydanoz serpiştirip servis edin. Afiyet olsun.