Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, uzun yıllardır tanıdığım çok değerli bir insandır. Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nda yıllarca görev yapan Özlü, Müsteşar Yardımcısı iken siyasi hayata davet edildi. Gerçekten siyasette böyle temiz, çalışkan, yetenekli, donanımlı ve Türkiye aşkıyla dolu insanlara ihtiyaç var. Geçtiğimiz hafta Faruk Bey arayıp “Pazartesi günü Düzce’nin plaka numarası olan 81 adet yemek çeşidini tatmanızı istiyorum” deyince, ver elini Düzce’ye dedik. Öğle saatlerinde belediyeye ait Erguvan tesislerinde ev hanımları kendilerini ve de limitleri aşarak 99 çeşit yemek yapmışlar. Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, uzun yıllardır tanıdığım çok değerli bir insandır. Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nda yıllarca görev yapan Özlü, Müsteşar Yardımcısı iken siyasi hayata davet edildi. Gerçekten siyasette böyle temiz, çalışkan, yetenekli, donanımlı ve Türkiye aşkıyla dolu insanlara ihtiyaç var. Geçtiğimiz hafta Faruk Bey arayıp “Pazartesi günü Düzce’nin plaka numarası olan 81 adet yemek çeşidini tatmanızı istiyorum” deyince, ver elini Düzce’ye dedik. Öğle saatlerinde belediyeye ait Erguvan tesislerinde ev hanımları kendilerini ve de limitleri aşarak 99 çeşit yemek yapmışlar.
Bol oksijenli lezzetler
Deniz ürünleri her zaman deniz kenarında yosun kokusuyla (iyot) çok lezzetli algılanır. Düzce’nin yemekleri de dağların, ormanların ve yüksek bir bölgede mis gibi çam kokularının arasında doğal rayiha ile nirvanaya ulaştırdı hepimizi...19’uncu yüzyılda Kafkasya, Balkanlar ve Kırım’dan gelen göçmenler de az nüfuslu, verimli arazilere sahip olan Düzce’ye yerleşince, Türk yemek kültürünün çeşitliliği ortaya çıkmış, mutfağımızın sır perdesi aralanmıştır.
Asma yaprağında köfte
Eylül ayı, bağ bozumuna denk gelir. Asmalardan kopan yapraklar sardalyeye sarılır ve çok yağlı sardalye balığının (ateş balığı) mangalı söndürmesi engellenir. Ama köfteyi asma yaprağına sarılı olarak ilk kez Düzce’de gördüm. Muhteşem lezzet, inovatif buluş!Gönül Özçelik’in pişirdiği Çerkezlerin ünlü mamursası, muhacirlerin katlama ve su böreği, Karadenizlilerin Laz böreği, yerlilerin gözleme ve kaymaklı ekmek kadayıfı, Mine Ercan’ın otlu pilavı, Boşnak mantısı, Reyhan Yılmaz’ın keşli cevizli eriştesi, ev baklavası, Türkan Özdemir’in etli soğan dolması, Ayla Yıldız’ın pazı yoğurtlaması, Zuhal Aksöz’ün çükündür yoğurtlaması ve İlknur Korucu’nun etli dolması birbirinden lezzetli ürünlerdi… Anadolu’nun hiçbir bölgesinde güzel lokantalarda bu denli lezzetli yemekler yok. Nedeni, tüm lezzetli yemeklerin evlerde pişmesi… Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, belediyeyi hizmet konusunda şahlandırmaya başlamış.Gastronomi turizmi son yılların yepyeni konsepti… Düzce hem Ankara’ya hem İstanbul’a çok yakın. Ciğerlerine bol oksijen çekmek isteyenler, Düzce’yi ziyaret ettiklerinde dillerini de gülümsetirler. Anadolu gerçekten lezzet dolu… Lezzetli bir hafta dileğiyle…
KARİDESLİ SOĞAN DOLMASI
Malzemeler:
- 4 adet haşlanmış karides
- 1 adet orta boy beyaz soğan
- Yeterince iç pilav
- 1 yemek kaşığı dereotu
- 1 yemek kaşığı maydanoz
- 1 yemek kaşığı taze nane
- 1 adet rendelenmiş limon kabuğu
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- Yeterince tuz
Yapılışı: Soğana ince bir çizgi çizip sıcak suda yumuşayıncaya kadar haşlayın. Ardından halkalara ayırın. İç pilavın içine dereotu, maydanoz, taze naneyi ince doğrayıp, rende limon kabuğuyla karıştırın. Karidesleri de küçük doğrayıp, pilavın içine karıştırın. Soğan halkalarının içine karidesli iç pilavı doldurun. Buhar tenceresine soğan dolmalarını dizin, üzerine tuz serpiştirip zeytinyağı gezdirin ve 15 dakika pişirin. Afiyet olsun.