Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Paris Dakar rallisi mi, Senegal’in ünlü futbolcuları mı ya da balıkları mı nedir bilmem ama uzun bir zamandır Senegal’e gitmeyi kafama koymuştum. Hayattaki farklılıkları artırmak hem sağlığa iyi geliyor hem de geleceğinize yön vermede size yardımcı oluyor. Balıkların eceliyle öldüğünün söylendiği okyanus ülkesini geçen hafta ziyaret ettim.
THY’nin önem verdiği bu hatlar gelecekte ekonomimize çok yarar sağlayacak. Öyle bir sıcak atmosferde uçuyorsunuz ki THY’nin deneyimli pilotları, güler yüzlü kabin ekibi ve yemekleri sizi hiç yalnız hissettirmiyor ilk kez gittiğiniz yabancı semalarda.

Pembe gölün tebessümü
Hayatımdan yıllar önce şeker ve unu çıkardım. Ama tuzla ilgili kesin bir karar alamadım. Yemeğin son aşamasında eklediğim tuzun eriyip yemeğe sihir kattığını algılamak farklı bir keyif veriyor. O nedenle ilgi alanımdan hiç çıkaramadığım tuzun Senegal’de pembe gölden çıkarılışını uzun süre izledim.

İçinde yaşayan bakterilerin pigment üretmesi ile rüzgar ve güneşin etkisiyle pembeye dönüşen Retba Gölü, Dakar’a 35 km. mesafede. Rüzgar yoğunlaşınca çilekli süt görünümüne dönen gölde, yılda yaklaşık 25 bin ton tuz elde ediliyor. Geleneksel yöntemlerle çıkarıldığı için lezzeti ve doğallığı korunmuş. Derinliği en fazla üç metre, insan vücudunun batmadığı ama üç günden fazla çalışıldığında deride tahribat yaptığı bu gölde çalışanları gördükten sonra insan farklı duygulara yöneliyor. Yanı başında okyanus, okyanusla göl arasında tatlı su çıkıyor. Tam bir doğa harikası.

Haberin Devamı

Goree Adası’nın hüznü
Goree Adası, sömürgenin siyah noktası ve özgürlüğün son durağı olarak ibret verici bir görünümde. Sıcak insanların yaşadığı adada Hıristiyan ve Müslüman nüfus son derece barışçıl, huzurlu bir şekilde yaşıyor. Adanın neredeyse hepsi akraba. İnsanların sınıflandırılıp odalarda bekletildiği, aşılandıktan sonra dönüşü olmayan kapıdan sonsuz yolculuğa çıkarıldığı yerleri tüyleri diken diken olarak geziyor insan.

Sıcakkanlı insanlar
THY’de kaptan olan okul arkadaşım Aslan Efecik, öğrencilik yıllarından bu yana mütevazı ve insanlarla kolay ilişki kuran yapısıyla yıllardır gide gele, taksici Morfey ve balıkçı Mamado gibi yerel halktan güvenilir dostlar edinmiş. Onu gördüklerinde neredeyse ellerine Türk bayrakları alıp “Hoş geldin” diye selamlayacaklar. Hepsinin yüzünde içtenlikli gülücükler.

BAHARATLI BEBEK KALAMAR

DOĞA HARİKASI SENEGAL

Malzemeler
- 800 gr. bebek kalamar
- 1 yemek kaşığı kapari
- 1 diş sarımsak
- 1 dal fesleğen
- Yarım adet acı kırmızı biber
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- Yarım su bardağı beyaz şarap
- 1 çay kaşığı zencefil
- 4 adet domates
- Yeterince karabiber ve tuz

Haberin Devamı

Yapılışı: Kalamarları temizleyin. Robotta kapari, sarımsak, fesleğen ve bütün biberi parçalayarak karıştırın. Tavada zeytinyağını kızdırıp, hazırladığınız karışımı dökün, biraz pişirdikten sonra kalamarları ekleyin. Beyaz şarabı ilave edin ve altını kısıp 5 dakika kadar pişirin. Zencefil, tuz ve karabiber serpiştirip 10 dakika daha pişirmeye devam edin. Doğranmış domatesleri de ekleyip 15 dakika kadar daha pişirin. Afiyet olsun.