Denizlerimizin zenginliklerini oluşturan su altı canlıları, birkaç koldan saldırıya uğramış durumda. Ama umudumuzu kaybettiğimiz dönemlerde, yüreklerimize su serpen gelişmeler oluyor...
Denizlerimizde; Akdeniz ile Atlantik Okyanusu’nun ortak coğrafik biriminden köken alan türler bulunur. Sadece denizlerimize mahsus endemik türler, dünya denizlerinin ve okyanuslarının çoğunda geniş dağılım gösteren kozmopolit çeşitler ve Süveyş Kanalı yoluyla geçen İndo-Pasifik türleri olmak üzere dört grup deniz canlılarının üyeleri var. Ancak bu üyelerin hepsi varlıklarını sürdüremeyecek kadar ciddi tehdit altında.
ÖLÜMCÜL ATIKLAR
İngiliz Kültür Derneği Başkanı ve İngiltere’nin Bodrum Fahri Konsolosu Neşe Coşkunsu, bilimadamlarını bir araya getirerek geçen yıl Tirilye’nin tarihi varlıklarının tartışıldığı güzel bir panel düzenledi.
Konuşmacılardan birisi olarak; Tirilye’nin su altı zenginliklerini ziyarete gelenler için olmazsa olmaz bir konu olduğunu, bu nedenle azalmaması gerektiğini, zamansız ve usulsüz avlanmanın su altı canlılarına büyük zarar verdiğini anlattım.
Tirilye eski Belediye Başkanı Ali Turan; söz isteyerek 40 yıllık balıkçı olduğunu ve bölgede yıllardır kırlangıç balığı, levrek, ıstakoz yakaladığını söyledi. Ancak akvaryum gibi olan denizimize zararı, balıkçılardan çok sanayi atıklarının verdiğini, fabrikaların kirli sularının, kimyasal atık maddelerin bölgedeki yosunları bile yok ettiğini, balıkların yiyeceklerini bitirdiğini söyledi.
FENER KARPAÇYO
Malzemeler
- 1 adet fener balığı
- 1/2 bağ maydanoz
- 1/2 bağ tarhun
- 1/2 bağ kişniş
- 1/2 bağ dereotu
- 1/2 bağ fesleğen
- 10 dal Frenk soğanı
- 3 dal biberiye n 5 dal taze kekik
- 6 yemek kaşığı zeytinyağı n Yeterince karabiber ve tuz
HAZIRLANIŞI: Fener balığı denizlerin derinliklerinde yaşadığı için, temizledikten sonra etini limon suyunda bekletin. Balığın kuyruk kısmından fileto çıkarın; tuz, karabiber ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile lezzetlendirin. Kızgın döküm tavada 3 yemek kaşığı zeytinyağı ile 3 dakika mühürleyin.
Tüm taze baharatları ayıklayıp yıkadıktan sonra ince ince doğrayın. Balığı ince doğranmış taze baharatlara bulayın. Streç filmle sıkı bir şekilde balığı sarın ve uç kısımları hava almayacak şekilde bağlayın. Derin dondurucuda 1 gün boyunca bekletin.
Dilimleme makinesinde ince ince dilimleyip, üzerinde zeytinyağı gezdirin. Afiyet olsun.