Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Afrodizyak etkisi olan denizkestanesini hazırlamak çok zor. Ancak bu minik dikenli lezzet için Yunan Adaları’na gidenler var. “Keyfin bedeli yok” diyorsanız, serüven çok...

Denizlerin en ucuz protein kaynağı siyah midyelere ulaşmak hem çok kolay, hem de çok zor. Nedeni, toplayanlara verdiği zarar.
Küçükken denizkestaneleri yüzünden cerrah olmaya heveslendim! Ne zaman midye tarlalarına dalsam, topuklarıma sayısız diken saplanırdı. Toplu iğnenin ucunu yakar ve deniz kestanesini çıkarma operasyonuna başlardım. Bundan hiç vazgeçmedim.

Kabukları hediyelik eşya oluyor
Dünyada 800 çeşidi aşkın denizkestanesi mevcut. En yaygını; Lamarck olarak anılan yeşilimsi morumsu tür. İrlanda’nın güney ve batı sahillerinde ve Avrupa’nın diğer sahillerinde görülüyor.
Dekoratif kabuğu genellikle hediyelik eşya olarak satılıyor. Değerlendirilmeyen ürün kategorisindeki denizkestanesi; hem ekonomik, hem de besin değeri açısından pek fazla bilinmez.
Ayvalık bölgesinde ‘kara diken’ olarak anılan, kirpiyi andıran ince uzun dikenleri olan denizkestanelerinin dişileri erkeklerine oranla daha büyük ve lezzetli. Nihayet dişisinin makbul olduğu bir deniz canlısına rastlayabildik!

Varlığı temizlik göstergesi
Denizanasının çokluğu kirlilik göstergesi ise, denizkestanesinin varlığı temizlik göstergesidir. Denizkestaneleri deniz ekosisteminin omurgasız bileşenleri arasında yer alır ve kirliliğe karşı duyarlıdır.
Ülkemizde yıllık kişi başı tüketim 1 gramın altında olmasına rağmen Uzakdoğu ve Avrupa ülkelerinde afrodizyak özelliği nedeniyle popüler bir yiyecek. İlişki öncesinde akşam yemeğinde tüketildiğinde etkisini artırdığı anlatılır.
Çin’de denizkestanelerinin içindeki turuncu kısım pirinç unuyla karıştırılarak, deri hastalıklarını iyileştirmede kullanılır.

Alışılmamış deneyim
Sahil kentlerine giden tatilciler için alışılmamış deneyimlerden birisi de, denizkestanelerini tatmak. Yabancı ülkelerde mutfağın pahalı yiyecekleri arasında. Deniz ürünleri üzerine inovasyon çalışmaları yapanlar için de hayatın en büyük gastronomik zevklerinden biri. Canlı satın alınması gereken denizkestanesinin turuncu veya pembe renkli beş yumurtalığı yenilebilir. Pişirmeden limon sıkarak tüketebilirsiniz. Sos, makarna ve omletlerde lezzet verici olarak kullanabilirsiniz.
Çorbasını yapıp, küçük bir deniz kabuğu içinde minik porsiyonlar halinde yenecek şekilde servis edebilirsiniz.

Hazırlama safhası çok zor
Denizkestanelerinin en zor kısmı, hazırlama safhası! Bu zor sınavdan başarıyla çıkmak için eldiven takmalısınız.
Ağız bölgesindeki yumuşak dokuyu, keskin bir makasla kestikten sonra, kesilen parçayı yukarıya doğru kaldırarak bedenden ayırın. Çay kaşığıyla yenecek kısmını çıkarın. Bol etlisine rastladığınızda deniz börülcesi, radika gibi otlarla zenginleştirilmesi çok büyük lezzet katar.
Bu kadar meşakkate, minicik bir parça denizkestanesine ulaşmak için değer mi; yedikten sonra karar vermeniz gerek. Denizkestanesi tutkunları Yunan Adaları’na bu minik dikenli lezzet için gidiyor. Keyfin bedeli yok diyorsanız serüven çok.

Haberin Devamı

Denizkestanesi dolması

Haberin Devamı

n 2 adet denizkestanesi
n 1 adet yeşil elma n 100 gr. çiğ krema n 2 adet haşlanmış karides n 1 yaprak marul
n 1 diş dövülmüş sarımsak
n 1 çay kaşığı tarhun n Yete- rince beyaz toz biber ve tuz

Haberin Devamı

Yapılışı: Denizkestanelerini temizleyin. Karideslerin kabuklarını çıkarıp, doğrayın. Elmayı kabuğuyla rendeleyin. Marulu ince ince doğrayın. Karides, elma rendesi, marul, çiğ krema, sarımsak, beyaz toz biber, tarhun ve tuzu iyice karıştırın. Denizkestanesinin içine karışımdan doldurun. Pancar ve roka sosla renklendirilmiş pilavla servis edin.