Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Deniz ürünleri deyince ilk akla gelen kalamardır. Kalamarsız bir balık lokantası düşünülebilir mi? Kalamar yemeden bir balıkçıdan dönüldüğünde buruk kalmaz mı içiniz? "Bu alem bensiz olmaz" diyen bir deniz ürünüdür kalamar

Kalamar, kabukları olan kafadan bacaklıların yumuşakçalar grubundandır. Çok zeki bir deniz canlısıdır. Denizde dolaşırken cin gibidir. Sekiz kolu ve iki uzun beslenme dokunacı vardır. Subyeden daha büyük gözlere sahiptir, vücudu daha uzundur ve vücudunun iki yanında geri geri hareketini sağlayan üçgen şeklinde yüzgece sahiptir.

Olta kalamarı makbul
Dünyada 280 çeşit civarında kalamar yaşar. Fakat en lezzetlisi Ayvalık-Gökçeada arasındaki kıta sahanlığındadır. Ege’nin soğuk suları, Kaz Dağları'nın yoğun oksijen pompalaması, zengin planktonlar bu lezzetin artmasının temel unsurlarıdır.
Üreme dönemleri dışında derin sularda yaşayan kalamarlar nadiren yakalanırlar. Ancak üreme dönemlerindeki renkli aşk hayatları onları kıyıya yaklaştırır. Şubat ve mart aylarında bol miktarda yakalanırlar.
Ağ ile yakalandıklarında lezzetleri azalır çünkü birbirlerine sürtündüklerinde tam ortalarından geçen, kalker çubuğu olarak adlandırılan iskeletleri boyunca vücutlarına sıvı salgılarlar. Bu sıvı, acılık yapar ve o nefis kalamar tadını bulamazsınız.

Üç kalpli
Boyları yarım metreye kadar olanlarına rastlandığı gibi Amerika’da bir insan boyu kadar olanlarına ve dalgıçlara saldıranlarına da rastlanır. Şeffaf görünümlü olup, potansiyel düşmanlara karşı kendilerini gizlerler. Yüzeye yakın yerlerde son derece zarif hareketler yaparlar.
Kalamarlar, toplam üç kalbe sahiptir. Çok ilginç cinsel yaşamları vardır. Bazı türlerin erkekleri ilişki kurmak için renk deseni taklidi yaparak dişi kılığına bürünür. Sevişme halindeki çifte yanaşıp cilve yapar, diğer erkeği cezbeder. Sevişme anındaki erkek yeni bir dişinin yaklaştığını sanarak dişi görünümlü erkek kalamarla ilgilenmeye başlar. Bir anlık boşluktan yararlanan erkek kalamar dişiyle eşleşir. Arkadaşını kandırdıktan sonra füze hızıyla kaçar. Bukalemunlara taş çıkartacak bu hareketi saniyeler içinde yaparlar ve başka kılığa girebilme yeteneğine sahiptirler. Karayipler’de yaşayan bir cins resif kalamarı 36 farklı şekle bürünür. Mesela saldırgan imajı yaratmak ve erkeklerden korunmak için kendisini zebra kamuflajına sokabilir.

Tıp dünyası keşfetti
Kalamarın üzerinde tıp dünyası çeşitli ciddi araştırmalar yapıyor. AIDS'e neden olan HIV'in bulaşma yollarını kavramayı sağlayacak verilerin ortaya konduğu söyleniyor.
Vücutlarının ortasından geçen kalker çubuğu kuş kafeslerinde gagalama için kullanılır. Bazı Akdeniz ülkelerinde kalamarlar, bu şeffaf görünümlü kalker çubuğuyla pişirilir.

Temizlenmesi
Önce soğuk suyun altında tutun. Daha sonra başının bağlı olduğu kolların ucunu kesin ve sonradan kullanmak üzere bir kenarda bekletin. Başının diğer kısmını tutarak çekin ve vücudundan ayırın. İçini temizleyin ve su altında tekrar elinizle yenilmeyen kısımları çıkartın.

Haberin Devamı

KALAMARLI KABAK ÇiÇEĞi DOLMASI

Haberin Devamı

Malzemeler
* 5 adet kabak çiçeği
* 1 adet orta boy kalamar
* 5 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
* 1 su bardağı ayçiçek yağı
* 1 su bardağı un
* 1 adet yumurta
* 1 su bardağı galeta unu
* 10 adet kuş üzümü
* Yarım çay kaşığı tarçın
* 20 adet dolmalık fıstık
* Yeterince karabiber ve tuz

Haberin Devamı

Yapılışı
Kalamarı gelişigüzel doğrayıp mikserde kıyma haline getirin. Kıyma, tarçın, kaşar peyniri, kuş üzümü, dolmalık fıstık, tuz ve karabiberi bir kabın içerisinde iyice yoğurun. Hazırladığınız karışımı kabak çiçeklerinin içerisine doldurun. Uç kısımlarını içe doğru katlayıp sırasıyla un, yumurta ve galeta ununa bulayın. Çok kızgın olmayan ayçiçek yağında
5 dakika kızartın. Afiyet olsun.