Denizlerimizin sahip olduğu ayrıcalıklar, türlerin en iyilerinin üremesini sağlar. Çok şanslıyız; dünyanın en lezzetli lüferi, lagosu, kalamarı, barbunyası, mercanı, kalkanı bizde yetişir
İskandinav ülkeleri ve Güney Amerika’daki ‘Humboldt Akıntısı’nın soğuk suyu bizim denizlerimizi andırıyor ama suyun soğuk olması, balıkların yağlı olmasına neden oluyor.
SAROS KÖRFEZİ AYRICALIKLI
Saros Körfezi, Türkiye’nin en zengin balık yataklarına sahiptir. Ürkek ve aceleci halleriyle gelip giden uskumru sürüleri, kırma taşlık kıyılarda karagözler, eşkinalar, mercanlar, sinaritler, trançalar, nazlı nazlı dolanıp durur.
Tatilciler; “Soyumun yürümesi için beni sakın vurmayın!” diye adeta yalvarırlar.
Saros’u dünyanın en temiz ikinci denizi ilan etmişti Kaptan Kusto...
Kendi kendini temizleme özelliği, taş, plankton, oksijen, deniz suyu sıcaklığının idealliği, denizin tuzluluk oranı ve filtre görevi gören mercan resifleri Saros’un en lezzetli deniz ürünlerini üretmesine yardımcı olan koşullardır.
Marmara’da zamansız ve usulsüz avlanmalara, sanayi atıklarının kirliliği de eklenince; balık çeşitleri azalıyor. Fakat yine de Prens Adaları ve Marmara Adası envai çeşit balığa elverişli av yerleridir.
İmralı Adası civarında alınan emniyet tedbirleri sayesinde ‘tahmin etmediğimiz sonuçlar kanunu’ devreye girip; langust, ıstakoz, uskumru, kolyoz ve pek çok tür yeniden çoğalmaya başladı.
Gelincik, zargana, torik, uskumru, kolyoz, pisi, gümüş, hamsi, izmarit, istavrit, kırlangıç, karagöz, levrek, lüfer, mezgit, iskorpit, ispari, kefal ve karagöz gibi pek çok çeşit balık Marmara güzideleridir.
EGE DENİZİ'NİN AVANTAJI
Dantel gibi işlenmiş girintili çıkıntılı kıyılarda, Akdeniz’e göre deniz suyunun daha soğuk olması ve denizin tuzluluk oranının ideal oluşunun yarattığı ayrıcalıklar, balıklarının da lezzetli olmasını sağlıyor.
Edremit Körfezi bölgesi ise; Kaz Dağları’nın klima etkisi ve uzun bir kıta sahanlığına sahip olması nedeniyle dünyada lezzetine az rastlanacak sinarit, taş barbunyası, kalamar, ahtapot ve papalina gibi balıkları sunmaktadır.
ASSUAN BARAJI ETKİSİ
Akdeniz, Mısır’da Assuan Barajı yapıldıktan sonra Nil Nehri'nden gelen alüvyonlardan mahrum kalınca; biraz fakirleşti. Deniz suyu sıcaklığının fazla olması, denizin tuzluluk oranının da yüksek olması nedeniyle diğer denizlerimize göre dezavantaj sağlıyor.
'Denizlerin çölü' olarak adlandırılan Akdeniz’e fazla haksızlık etmemek gerek. Çünkü İskenderun Körfezi’nin beyaz kum lagosu ve karidesi dünyada türlerinin en lezzetlileri arasında. Akya ise; 'Akdeniz’in kuzusu' olarak nam yapmıştır.
Pisi, fangri, kılıç, sardalye, orfoz gibi balıklar Akdeniz’in zenginlikleridir.
KARADENİZ’İN LEZZET FARKI
200 metreden sonra hayat olmamasına rağmen; kalkan, levrek, tekir, mezgit, lüfer gibi balıklarıyla eşsiz bir lezzet denizidir Karadeniz.
Karadeniz’in soğuk suyu yüzünden yağlanmak zorunda kalan balıklar çok lezzetlidir. Batı Karadeniz’de çıkarılan kum midyesi, Avrupa’da ilaç niyetine kullanılır. Karadeniz’de bir zamanlar yakalanan morinaları yok etmeseydik tahtımızdan kimse indiremezdi bizi.
FIRINDA KARiDES
Malzemeler: * 1 kg orta boy İskenderun karidesi * 2 yemek kaşığı tereyağı * 4 diş dövülmüş sarımsak * 1 adet limonun suyu
* 4 adet tane karabiber
* 1/2 demet ince kıyılmış maydanoz
* Yeterince tuz
Yapılışı: Karidesleri temizleyin. Tavada tereyağını ısıtıp; içine limon suyu, sarımsak, maydanoz, tuz ve karabiberi atın. 5 dakika pişirin. Karidesleri fırın kabına yerleştirip, üzerine hazırladığınız sosu dökün. 180 dereceye ayarladığınız fırında 20 dakika pişirin. Afiyet olsun.