Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Doğanın yapısını değiştirir ve onun tasvip etmediğini yaparsanız, gün gelir sizi cezalandırır. Tıpkı dere yataklarına yapılan inşaatlara aşırı yağmurlarda gösterdiği tepki gibi. Denizlerde de durum aynıdır. Balıkların yuvalarına çomak sokarsanız, büyüme ve yemlenme alanlarını kirletirseniz ve yavru balıkları avlarsanız; gelecek nesillere bunun faturasını ödetir. Sizi dünyanın en kıymetli hayvansal proteininden mahrum bırakır.

Temiz deniz verimlidir

Öğrencilik yıllarımdan bu yana Çanakkale’ye her gittiğimde yorgunluğumu atmak için motorla Kilitbahir’e geçerim. Hava sıcak ve deniz mevsimiyse Zargana Plajı yanındaki fenerin önünde suya girer, beyaz oltalı 0.25 kalınlığındaki misinanın ucuna beyaz iplik bağlayıp akıntıya bırakırım. Hiç boş dönmem, birkaç saat içinde günlük yiyeceğim zargana balığını yakalarım. Eğer iplik netice vermiyorsa, ayaklarımın altındaki midye tarlasından iki midye alıp birbirine vurarak içindeki beyaz kısmını oltaya takarım.

Haberin Devamı

Balıklar hiç affetmez, bazen melanur, karagöz bile gelir oltaya. Çünkü o midyeler hızla akan akıntının altında olduğu için çok temiz ve güvenilirdir, aynı zamanda çok
lezzetlidir. Bunu balıklar bile anlar.

Asırlar önceki gibi

Bir Osmanlı subayının yemek kitabı olan ‘Aşçıbaşı’nda, 1900 yılında Kilitbahirli olan Piyade Subayı Mahmud Nedim Bin Tosun’un aynı bölgede zargana yakaladığını okuyunca doğa ile ilgili görüşlerim pekişti. Bir asırdan fazla süredir aynı akıntının üzerinde zargana, altında en lezzetli midyeleri bulabiliyorsak, doğa ile anlaşmak, barışmak ve ona yanlış yapmamak gerekir.


Muş’un Bulanık İlçesi’nde görev yaptığı sırada annesinden aldığı feyz ile yazdığı ‘Aşçıbaşı’ isimli yemek kitabını bize armağan eden Mahmud Nedim Bin Tosun’un bıraktığı Kilitbahir henüz bakir. Çünkü aynı tür balıkların Boğaz’ın temiz oluşundan dolayı stoklarında çok az azalma olsa da mevcudiyeti devam ediyor. Ancak Çanakkale Boğazı’na köprü yapılma hazırlıklarına başlandı, bundan sonra Boğaz’daki balıkların akıbetini kestiremeyeceğimi şimdiden söylemek istiyorum.

Haberin Devamı

KAPARİ SOSLU ÇİPURA

DENİZLER KİN TUTMAZ

Malzemeler:
4 1 kg. çipura
4 1 yemek kaşığı tereyağı
4 2 adet pırasa
4 6 dal maydanoz
4 Karabiber
4 Tuz

Sos için:
4 1 yemek kaşığı kapari
4 2 adet mantar
4 2 yemek kaşığı çiğ krema
4 2 diş sarımsak
4 1 tatlı kaşığı sirke
4 1 çay kaşığı bal
4 1 yemek kaşığı tereyağı
4 1 çay kaşığı kimyon
4 Karabiber

Yapılışı: Balığı temizleyip fileto çıkardıktan sonra tuz ve karabiberle tatlandırın. Tereyağında her iki tarafını kızartın. Pırasaları kibrit çöpü şeklinde doğrayın, maydanozu ince kıyın. Balığı kızarttığınız tereyağına pırasa ve maydanozu ilave edip sote yapın. Mantarları ince halka şeklinde doğrayın, sarımsakları kıyın. Ayrı bir tavada tereyağında mantar, sarımsak ve kapariyi birlikte soteleyin. İçine kimyon, karabiber, krema, sirke ve bal ilave edip karıştırın. Pırasa garnitürünü servis tabağına alıp üzerine balıkları yerleştirip kapari sosu gezdirin. Afiyet olsun.