Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Çin atasözünde belirtildiği gibi, bir gün mutlu olmak istiyorsan balık tut. Bütün negatif enerjinizi denize bırakırsınız. Kafanızdaki tilkiler dağılır.

Balıkçılar ölene kadar genç kalır. Çünkü balık tutmak yaşla birlikte sönmeyen tek tutkudur. Yorucu koşullarda geçen eğitim öğretim döneminin sonunda yaz tatiline geldiğim Çanakkale’de her sabah nevalemi hazırlayıp, akşama kadar balık tutmaktan duyduğum hazzı kelimelerle anlatamam.

Denizle tek vücut

1400’lü yıllarda bir ada devleti olan Venedik, deniz ticaretinin getirdiği ekonomik olanaklarla Akdeniz’de büyük güç oldu. Denizden o kadar zengin oldular ki, Venedik Doçu her yıl Bucentaur isimli kadırgayla Adriyatik’e açılır ve Papa’nın gönderdiği bir yüzüğü denize atardı. Bunun anlamı Venedik’in denizle evlendiği ve tek vücut olduğuydu.

Haberin Devamı

DENİZLE EVLENMEK

Daha çok tolerans

Denizle uğraşan insanlar kolay kolay sinirlenmezler; sinirleri alınmış gibidir. Tarih boyunca denizci uluslar, demokrasiye en kolay geçen ülkeler olarak da dikkat çektiler. Denizin sağladığı kozmopolit etki, denizci uluslarda güven duygusunu artırdı. Denizciliğin doğasındaki bilimsellik ve akılcılık daha toleranslı, daha hoşgörülü ve daha demokrat kitlelerin oluşumuna neden oldu.

Denizle uğraşmak sadece maddi olanaklar sağlamak, zenginleşmek için değil, ruh zenginliği için de gereklidir. Sadece mutluluğa yönelik, denize kıyısı olmayan İsviçreliler’in göllerindeki tekne sayısı, Türkiye’deki yelkenli sayısının onlarca katı. İsviçreliler dünyanın en iyi yelkencileri arasında yer alıyor. Denizle evlenmek, her konuda zenginliktir. 7 bin 200 km’lik sahil şeridimizle bu zenginliği en çok hak eden, en yakın, en şanslı ülkelerden biriyiz. Birlikteliğimizin sürmesi için önce yüzük takalım, evlenelim, sevelim, iyi bakalım denizlerimize.

GÜVEÇTE SEBZELİ MEZGİT

Malzemeler:

- 1 adet kereviz
- 1 adet soğan
- 6 diş sarımsak
- 1 adet havuç
- 2 adet domates
- 10 adet mantar
- 4 yemek kaşığı tereyağı
- 1 su bardağı balık bulyon
- 2 yemek kaşığı krema
- 1/5 demet dereotu
- 1/5 demet biberiye
- Yeterince tuz

Yapılışı: Kerevizleri ufak parçalar halinde, soğanı piyaz şeklinde doğrayın. Domatesleri ve havucu küp şeklinde, mantarları ve sarımsakları ince ince kestikten sonra güvecin içerisine karışımın yarısını yerleştirin. Üzerine mezgit filetolarını dizdikten sonra kalan sebze karışımını örtün. Krema, balık bulyon ve tereyağını ekleyip güvecin ağzını yağlı kağıtla kapatın. 180 derece ayarlanmış fırında yarım saat pişirin. Üzerine dereotu ve biberiye serpiştirip, 3-4 dakika daha pişirin. Afiyet olsun.