Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Antik Yunan döneminde denizin köpüklerinden doğmuş Yunan Aşk Tanrıçası Afrodit’ten türeyen ‘afrodizyak’ kelimesi Romalılar’da cinsel gücü artırdığına inanılan yiyeceklere atfedilirdi

1- iSTiRiDYE KAZANOVAY’LA ANIMSANIR

İçerdiği bazı aminoasitlerin cinselliği sağlayan hormonları tetiklediği istiridye, sığ sulardaki kayalarda yaşayan çok leziz bir canlıdır.
Ona alışmak çok zordur ama vazgeçmek daha da zordur. Hem dişi hem erkek olabilen istiridyenin afrodizyak etkiye sahip olduğunu en iyi anlatan Kazanova’nın yaşam tarzıdır.
18. yüzyılın en ünlü çapkını Kazanova her sabah kahvaltısında 50 adet çiğ istiridye tüketirdi. Tarih boyunca hep rivayet olarak dillerden dile anlatılan istiridyenin cinsel gücü artırıcı etkisi geçen yıllarda Miami Barry Üniversitesi Kimya Profesörü George Fisher ve ekibi tarafınca yapılan uzun araştırmalar sonucu bilimsel olarak kanıtlandı.
Çinko açısından oldukça zengin olan istiridyenin afrodizyak kalitesinin en yüksek olduğu ay nisandır. Kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum, sodyum, demir, bakır, çinko ile A, B, D, E vitaminleri barındıran istiridyeler mineral ve vitamin bombasıdır. Sığ sulardaki kayalarda bolca bulunur.
Tek bir istiridyenin içinde bir yetişkinin günlük ihtiyacını karşılayacak kadar çok çinko bulunur. Çinko erkeklerin testosteron hormonu üretimine yardımcı olur. Çinko eksikliğinin iktidarsızlığa sebep olduğu bilindiğinden istiridyenin cinsel hayatı güçlendirici bir etkisi olduğu
verilerini de artırıyor.

Haberin Devamı

2- KARA MiDYENiN MUCiZESi

Onu sevmeyen yok gibidir. Ama nedense içine pirinç doldurup pilav gibi yaygın bir yeme özelliğimiz var. Kalsiyum, selenyum, demir, magnezyum, fosfor ve pek çok vitamin yönünden zengin midyeler, yüksek oranda omega 3 yağ asitlerine de sahiptir.
Deniz kenarında demir ayaklara tutulu olmayan her türlü midyeyi içine su koyduğunuz tenekenin içinde kapakları açılıncaya kadar pişirip üzerine limon sıkıp yerinde tüketme şekli en doğalıdır.

3- HAVYARIN ETKiSi TARTIŞILMAZ

İster beluga, kaluga, osetra, sevruga olsun, ister morina balığından çıkan pembe balık yumurtalarından yapılan tarama
olsun birbirinden nefis havyar ve
türevlerinin, tarihin ilk yıllarından bu yana cinsel gücü arttırdığı söylenir.
İstanbul’un seçkin mezelerinden botargo da olağanüstü lezzete ve insana dirilik veren özelliğe sahiptir. Botargo kefal balığının yumurtasından yapılır. Camekânlarda sık sık gördüğümüz botargo son yıllarda gözlerden kayboldu.
Deniz tarağı da unutulmaması gereken çok lezzetli afrodizyak
bir deniz ürünüdür.

Haberin Devamı

4- KARADENiZ’iN ‘CiK CiK’i

Karadenizli erkeklerin adını göklere çıkaran afrodizyak kralı, halk arasında ‘cik cik’ olarak anılan vongoledir. Fosfor yönünden zengin olan vongolelerin besin değeri yüksektir. Batı Karadeniz’de kumluk bölgelerde çok bol olduğu için bölgede temizlendikten sonra ekmek arasında bile bol miktarda tüketilen kum midyelerini uzun yıllardan beri tüketenler onun ‘afrodizyak kralı’ olduğunu şiddetle savunurlar. Ömürleri çok kısa olan kum midyeleri beş yıl yaşadıktan sonra kendilerini imha ederler. Makarna soslarında, pizzaların üzerinde, balık çorbalarında, balık buğulama yemeklerinde tamamlayıcı ve lezzet veren bir ürün olarak kullanılan vongolenin Batı Karadeniz’de afrodizyak etki yaptığına dair anlatılan pek çok öykü vardır.

Haberin Devamı

DENiZ TARAKLI AŞK ÇORBASI

Malzemeler: n 500 gr Beluga mercimeği n 2 tatlı kaşığı truffle yağı n 1 adet orta boy soğan n 1 adet havuç n Yarım adet kereviz n 1 diş sarımsak n 2 adet deniz tarağı n 3 yemek kaşığı zeytinyağı n 1 tatlı kaşığı tereyağı n 1 litre su n Yeterince karabiber ve tuz

Yapılışı: Beluga mercimeğini iyice yıkayın ve suyunu süzün. Tencerede Beluga mercimeği, su ve kabukları soyulmuş ve doğranmış sebzeleri 1 saat kaynatın ve mikser yardımıyla çekip iyice süzün. Son olarak truffle yağı, tuz ve karabiberle lezzetlendirin. Kızgın tavada zeytinyağı ve tereyağını ısıtın, deniz taraklarını iki taraflı 2’şer dakika pişirin. Tuz ve karabiberle lezzetlendirip çorbaya ekleyin. Afiyet olsun.