Kömür ızgarasında bütün bir lüferi ağır ağır pişirdiniz. Suyu içinde kaldı ve sıcak bir tabağa koydunuz, keyif süreniz uzayacak. Yanında içeceğiniz içki tamamen sizin damak uyumunuza bağlı ama soğan ve roka olmazsa mideniz de itiraz edebilir. Taze tere de iyi gider. Patates, balığın yanında garnitür olarak tabağımıza demir attı artık.
Bir de benim 15 yıldır uyguladığım başka bir garnitürse ıspanak. Sıcak suya atıp çıkardığınız ıspanağı buzlu suya alıp beş dakika beklettikten sonra tavada az tereyağı ve çam fıstığıyla birlikte iki dakika çevirin ve kremayla bağlayın.
Aşırı lezzete dikkat!
Lakerdanın aşkitosu
Kırmızı soğan, lakerdanın aşkitosu, ruh ikizi, olmazsa olmazıdır. O yoksa her şey eksik, o varsa her şey tamamdır. Zeytinyağı dökenler oluyor lakerdaya ama ne yapalım, damak zevki renk katmanları gibi. Katlanacak artık o damak!
Çiroz, bol dereotu ister. Uyurken de sirkede yatmak ister. Tuzda balık sunarken, balığın özsuyuyla tuzda ve fırında piştiği için azalan suyuna karşılık limon suyu, zeytinyağı ve maydanoz karışımı bir sosu gezdiriverin hemen.
Limon olmalı mı?
Okuyucularımdan en çok soru aldığım konu; balığa limon sıkılır mı? Bence hayır! Çünkü limon güçlü bir sitrik asittir. Balığın dokuları yumuşaktır ve bu dokuyu bozar limon, tadını azaltır. Zorla baş göz edilmiş sonra da alışkanlık haline gelmiş bir birliktelik.
İstiridye ise biraz farklı. Çiğ yendiği için limon sıkınca istiridyenin büzülüp büzülmediğini görüyorsunuz. Bol limon suyuyla zararlıların ölmesini sağlıyorsunuz. Ama yine de zoraki bir evlilik!
Havyar blinisiz yenmez
Bir zamanlar işçiler somunun içine koyup yerlerdi havyarı komşu ülkelerde. Şimdi çok pahalı olduğu için kurallarını da değiştirdi sosyete. Ekşi krema, blini ekmek, haşlanmış yumurta beyazı ve turşu, havyarın olmazsa olmazları. Tabii sedef kaşıkla ikramı da unutmayalım.
Zargana balığı, yumurtalı pişirilmezse olmaz. Kalamar, bayat ekmekten yapılan klasik sosla; ıstakoz, kafa etlerinden yapılan tereyağlı sosla; yengeç de ballı hardal sosuyla yek vücut olmuştur artık.
Balık çorba, buğulama ve fırın balıktan mükemmel netice almak istiyorsanız, mutlaka bulyon koymalısınız. Kemik suyuyla yapılan pirinç pilavı nasıl lezzetli oluyorsa, balığın kafası ve kılçıklarının kaynatılarak yapıldığı doğal bulyon da balık yemeklerine eşsiz bir lezzet katar.
Suşiler vasabisiz, saşimiler sossuz yenmez. Siz siz olun, bu mutlu çiftleri ayırmayın birbirinden...