Restoranımı açtığım ilk günden beri titizlikle dikkat ettiğim bir konu var. Eğer kalamar kullanıyorsam Ayvalık’tan, karidesi İskenderun’dan, mercanı Saroz Körfezi’nden, ıstakozu Gökçeada’dan, kalkanı Samsun ya da Sinop’tan getirtiyorum. Çanakkale Kösedere domatesinden Anamur muzuna kadar Anadolu’nun her ürünü buram buram yerli kokar. “En geç en erkendir” deyip, güzel çalışmalar içinde olan, uzun yıllardır tanıdığım Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü’ye, Türk Patent Enstitüsü’ne geleneksele ve yerele verdikleri önemden dolayı teşekkürler.
Kopyacılık yaygın
İnovatif olan, yeniyle yetinmeyip yepyeni ürünleri üreten girişimcileri yürekten destekliyorum. Ama bir o kadar da kopyacı var.
Aynı lokantayı taklit ederek, hemen yanı başına mekan açıp, bu işleri kolay sanan taklitçiler, uzun ömürlü olmuyor. Orta vadede asıllarının işine yarıyor ve onları daha da güçlendiriyor.
Restoran ve dükkanların kopyalarını engelleyecek yaptırım yok. Ancak gerçek yöresel ürünlerimizi koruyacak bir sistem var; coğrafi işaret. Bir yöreye, köye
ya da kente özel bir ürün, Türk Patent Enstitüsü tarafından tescil edildiğinde, hakkınız olmadan o ürünlerin kullanılması yasa gereği mümkün değil.
Türk Patent Enstitüsü’nün son zamanlarda yaptığı atakla, tescil aşamasındaki coğrafi işaretlere göz gezdirince çok sevindim. Zaman zaman yurt dışı seyahatlerimde bir markete su almak için girdiğimde raflarda altın sarısı Malatya kayısısını görüp, elimi uzattığım oluyor. Ama sadece ‘Türk Malı’ yazması yeterli değildi. Şimdi paketlerde tescilli coğrafi işaretle birlikte ‘amblem’ kullanımı zorunlu hale geldi. Kırmızı renk, menşei adı olarak tescillenmişleri (örneğin Malatya kayısısı); yeşil renk mahreç işareti (örneğin Adana kebabı gibi yurdun her yerinde yapılanları); turkuaz renk ise geleneksel yemekleri ifade ediyor. Şu an Avrupa Birliği’nden tescilli sadece üç ürün bulunuyor; Antep baklavası, Aydın inciri ve Malatya kayısısı.
İSLİ PANCARLI YOĞURT
Malzemeler:
- 3 yemek kaşığı süzme yoğurt
- 1 adet orta boy haşlanmış pancar
- Kiraz talaşı
Yapılışı: Haşlanmış pancarı küçük küpler şeklinde doğrayın ve süzme yoğurtla karıştırın. Bir tabağa alıp, üzerini cam fanusla kapatırken içine kiraz talaşını is makinesiyle doldurun. 10 dakika beklettikten sonra servis edin. Afiyet olsun.