Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Çocukların çoğuna balığın kokusu, görünüşü, tadı alışıncaya kadar hep itici gelir. Oysa önereceğim pişirme şekilleri pek çok olumsuz faktörü ortadan kaldırıyor

7 bin 200 km. sahil şeridi olan bir ülkede kişi başı yıllık ortalama balık tüketimi 7.6 kg. civarında. Konservedeyse 100 gr.’ı aşamıyoruz. Hiç olmazsa çocuklara küçük yaşlarda balık sevdasını aşılarsak sağlıklı bir nesil yetişmesinde önemli rol oynamış oluruz. Nedense anneler çocuklarına ne zaman balık yedirmeye niyetlenseler, hep onların burun kıvırmalarıyla karşılaşır. Kolay değil tabii, 600 sene denizlerden uzak kalmış bir ulusun torunları olmak!
Çocuğun zeka ve fiziksel gelişiminde büyük rol oynayan balığın yararları yıllardır biliniyor. Ancak çocuklarımız omega-3 deposu balıktan yeterince yararlanamıyor. Vereceğim tarifler, çocuklara balığı sevdiren mönülerden birkaçı.

Haberin Devamı

KEKİKLİ KILIÇ TRANÇ

Çocuğunuza yemekte balık olduğunu söylemeyin. Kuzu pirzola tadındaki yemeğin keyfine varan çocuğunuza bir süre sonra balığın güzel olup olmadığını sorun. Sürprizi sonra açıklayın.
Hazırlanışı: Kılıç balığı büyük olduğu için balıkçınızdan takoz şeklinde kesilmiş olarak temin edip, tranç şeklinde doğrayın. Zeytinyağı, tane karabiber ve defne yaprağının da bulunduğu bir kapta 15 dakika dinlendirin. Önceden hazırladığınız ızgarada balığın üzerine kekik ve tuz dökün, altı dakika bir yüzünü, üç dakika diğer yüzünü pişirin.

Malzemeler:
* 1 takoz kılıç
* 1 su bardağı zeytinyağı
* 4 adet defne yaprağı
* 6 adet tane karabiber
* 1 çay kaşığı kekik
* Yeterince tuz

FISH&CHIPS

Avrupalı gençlerin vazgeçilmezidir. Mezgit, levrek gibi balıklara daha çok yakışır. Yurt dışında halibuttan yapılanı yaygındır.

Malzemeler
* 1 kg. mezgit
* 1 su bardağı un
* 1 su bardağı bira
* 1/2 lt. ayçiçek yağı
* 3 adet büyük boy patates
* Yeterince taze çekilmiş karabiber ve tuz

Hazırlanışı:
Balıkları iyice temizledikten sonra fileto çıkarın. Geniş bir tepsiye elediğiniz unun içine tuz ve taze çekilmiş karabiberleri ekleyip birayla karıştırın. Un ve bira karışımı balığa yapışacak kıvama gelsin. Balıkları bu karışıma iyice bulayın. Fritözün içine ayçiçek yağını koyup, 180 derecede ısıtın. Balıkları kızgın fritöze bırakıp altın rengi alıncaya kadar kızartın. Yağdan çıkardıktan sonra kağıt havluyla iyice kurulayın. Patatesleri doğradıktan sonra soğuk suda bekletip, süzün ve bu işlemi temiz soğuk su bulunan kaplarda birkaç kez yineleyin. Nişastalarından arındırılan patatesleri kurulayıp, ısısını düşürdüğünüz fritözde 10 dakika kızartın. Kararmamasına dikkat edin, fritözden çıkarıp süzün. Fritözü balıkları pişirdiğiniz sıcaklık derecesine getirip, patatesleri iki dakika daha pişirin ve balıkların yanına koyarak servis edin. Çocuklar patatesi çok sevdikleri için balıkla çok kolay bağdaştıracaktır.

Haberin Devamı

SİMİT BALIK

Lağos veya levrek gibi beyaz etli balıklardan çok lezzetli sonuçlar alabilirsiniz. Hiç balık kokusu içermez. Son derece lezzetli olup, çocuklarda zamanla alışkanlık yapar.
Hazırlanışı: Kömür ya da elektrik ızgarasını önceden hazırlayın. Balığın filetolarını ince ince kesip simit şeklinde dolayın. Fırçanın ucuyla zeytinyağını ızgaraya sürün. Balığı bir kabın içine döktüğünüz susama batırın. Altı dakika bir yüzünü, üç dakika diğer yüzünü pişirin. Üzerine soya sosu dökerek servis edin.

Haberin Devamı

Malzemeler
* 400 gr. levrek filetosu
* 1 tutam susam
* 1 kahve fincanı soya sosu
* 1 kahve fincanı zeytinyağı
* Yeterince tuz