Bodrum’a uğradım geçen hafta. Kardak kayalıklarının üzerinde gün batımını izlerken aklıma Yunanistan’la çipuralar yüzünden yaşanan gerginlik ve olası savaşı önleyen İnal Batu geldi
Balık sezonu büyük umutlarla açılıyor yine. Boğaz’daki defile başlıyor. Podyuma ilk çıkan palamut, bu yıl çok nazlı geliyor. Lüfer kuliste bekliyor. Yağlandı, büyüdü, görücüye çıkmaya hazır. Her yıl bu seremoniyi izleriz. Bazı yıllar palamut az olur, lüfer fazla, bazı yıllar tersi. Doğa olayları, plankton rezervleri belirler bu dengeyi.
Yaza veda etmeden Bodrum’a uğradım geçen hafta. Gümüşlük’te gün batımını Kardak kayalıklarının üzerinde izlerken birdenbire içim sızladı. Uzak geçmişi imgeleyen belleğim çipuraların yüzünden bir zamanlar nasıl savaş eşiğine geldiğimizi, yakın geçmişi imgeleyen belleğimse yeni kaybettiğimiz tonton büyükelçimiz İnal Batu’yu anımsattı.
Neden kardak?
Her deniz ürünü Türkiye için ayrı bir değer taşır. Hepsi özgündür. Birini, diğerine tercih ederken diğerini bir kenara atamazsınız. Ege’nin Afrodit’i çipura, neredeyse iki ülke arasında savaşa neden olabilecek kadar önemli bizim için.
Yunan balıkçılara göre çipuralar üremek için dibi kumluk olduğundan Kardak yakınlarına gelirler. Ama çipura sürülerini kumluk deniz dibinden çok Kardak’a çeken gizem; Yunanca fikia (badem yaprağı) adı verilen bir yosun. Çipuralar, yumurtalarını bırakmadan önce bu erotik yosuna sürtünmekten büyük zevk alıyor. Bir sürüyü kıstırıp teknesine alan balıkçı zengin oluyor.
Savaşı önleyen büyükelçi
BODRUM MEKANLARI
Bodrum sakin ve yorgundu geçen hafta. Gümüşlük’te Soğan Sarmısak aile işletmesi fikrini değiştirmemiş, kaliteden ödün vermeden mutlu gönderiyordu insanları.
Orfoz, sofistike bir deniz ürünleri restoranı. Her zaman beklentinizi karşılıyor, yaratıcılık ve lezzetin bileşkesi farklılık yaratıyor.
Huysuz Aşçı, yeni marinanın girişinde yeni açılan bir mekan. Marinaya girerken ilk uğranılacak yerlerden birisi. Çok güzel dokunuşlar var yemeklerde. Yeni olmasına rağmen umut veriyor.
Kocadon bir kez daha “Klasikler ölmez” dedirtti. Çıta sürekli yukarıda. En ağır misafirlerinizi götürseniz mahcup olmazsınız. Lezzet ve sunum birbirini tamamlıyor.
BAHARATLI ÇiPURA
Malzemeler
800 gr. çipura balığı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 diş sarımsak
1 adet zencefil
Yarım limonun suyu
2 dal fesleğen
Yeterince karabiber ve tuz
Yapılışı: Derin bir tencerenin içine su koyup kaynatın, üzerine bambu sepet koyun. Çipura balığının filetolarını 8 dakika boyunca kaynayan suyun buharıyla pişirin. Tavada zeytinyağını ısıtın ve ince doğranmış sarımsakla rendelenmiş zencefili katıp pembeleşinceye kadar kavurun. Ateşi kapattıktan sonra limon suyu, taze doğranmış fesleğen, tuz ve karabiberi ekleyip iyice karıştırın. Pişirdiğiniz balığın üzerine sosu döküp servis yapın. Afiyet olsun.