Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Bodrum’a uğradım geçen hafta. Kardak kayalıklarının üzerinde gün batımını izlerken aklıma Yunanistan’la çipuralar yüzünden yaşanan gerginlik ve olası savaşı önleyen İnal Batu geldi

Balık sezonu büyük umutlarla açılıyor yine. Boğaz’daki defile başlıyor. Podyuma ilk çıkan palamut, bu yıl çok nazlı geliyor. Lüfer kuliste bekliyor. Yağlandı, büyüdü, görücüye çıkmaya hazır. Her yıl bu seremoniyi izleriz. Bazı yıllar palamut az olur, lüfer fazla, bazı yıllar tersi. Doğa olayları, plankton rezervleri belirler bu dengeyi.
Yaza veda etmeden Bodrum’a uğradım geçen hafta. Gümüşlük’te gün batımını Kardak kayalıklarının üzerinde izlerken birdenbire içim sızladı. Uzak geçmişi imgeleyen belleğim çipuraların yüzünden bir zamanlar nasıl savaş eşiğine geldiğimizi, yakın geçmişi imgeleyen belleğimse yeni kaybettiğimiz tonton büyükelçimiz İnal Batu’yu anımsattı.

Neden kardak?
Her deniz ürünü Türkiye için ayrı bir değer taşır. Hepsi özgündür. Birini, diğerine tercih ederken diğerini bir kenara atamazsınız. Ege’nin Afrodit’i çipura, neredeyse iki ülke arasında savaşa neden olabilecek kadar önemli bizim için.
Yunan balıkçılara göre çipuralar üremek için dibi kumluk olduğundan Kardak yakınlarına gelirler. Ama çipura sürülerini kumluk deniz dibinden çok Kardak’a çeken gizem; Yunanca fikia (badem yaprağı) adı verilen bir yosun. Çipuralar, yumurtalarını bırakmadan önce bu erotik yosuna sürtünmekten büyük zevk alıyor. Bir sürüyü kıstırıp teknesine alan balıkçı zengin oluyor.

Savaşı önleyen büyükelçi

ÇiPURALARIN  CENNETi  KARDAK

Kardak, erotik yosun ve çipuranın bahsi açılınca geçenlerde kaybettiğimiz Türk diplomasisinin nadide ismi İnal Batu’dan bahsetmeden olmaz. İtalya’da yaşadığı yıllardan alıştığı fettucini ile balıklardan lüfer ve çipurayı çok seven Batu, aramızdan güzel anılarla ayrıldı.
Zamanın Deniz Kuvvetleri Komutanı Güven Erkaya’yı savaşın eşiğinden dönüldüğü için kutlayanlara Erkaya; “Efendim beni değil, Büyükelçi İnal Batu’yu kutlayın. Bayrağımızı yandaki kayalığa dikelim fikrini ortaya atıp Sayın Çiller’i ikna eden kendisidir” demiştir.

Batu’nun Donna Karan’la anısı
İnal Batu hiç kompleksi olmayan, son derece mütevazı, her şeyi aşmış bir insandı. Birleşmiş Milletler’de görev yaparken yaşadığı bir olayı o kadar temiz ve saf bir ifadeyle anlattı ki, hiç unutamadım. New York’ta bir toplantıda yanına dünyaca ünlü modacı Donna Karan oturur. Toplantı süresince gözlerini ve ilgisini Batu’dan ayırmayan Donna Karan mola sırasında Türkiye hakkında sohbete başlar. Ancak sıcak sohbet hoş bir şekilde sürerken İnal Bey, Donna Karan’a “Siz ne işle iştigal oluyorsunuz?” diye sorunca birdenbire buz kesilen Karan, kibarca işinden bahseder ama daha sonra toplantının sonuna kadar İnal Batu’ya sırtını döner ve tek kelime konuşmaz. Başından geçen olayı o kadar samimi şekilde anlatan Batu; “Süreyyacığım ben onu tanımak zorunda mıyım?” demişti.

Haberin Devamı

BODRUM MEKANLARI

Haberin Devamı

Bodrum sakin ve yorgundu geçen hafta. Gümüşlük’te Soğan Sarmısak aile işletmesi fikrini değiştirmemiş, kaliteden ödün vermeden mutlu gönderiyordu insanları.
Orfoz, sofistike bir deniz ürünleri restoranı. Her zaman beklentinizi karşılıyor, yaratıcılık ve lezzetin bileşkesi farklılık yaratıyor.
Huysuz Aşçı, yeni marinanın girişinde yeni açılan bir mekan. Marinaya girerken ilk uğranılacak yerlerden birisi. Çok güzel dokunuşlar var yemeklerde. Yeni olmasına rağmen umut veriyor.
Kocadon bir kez daha “Klasikler ölmez” dedirtti. Çıta sürekli yukarıda. En ağır misafirlerinizi götürseniz mahcup olmazsınız. Lezzet ve sunum birbirini tamamlıyor.

Haberin Devamı

BAHARATLI ÇiPURA

Malzemeler
800 gr. çipura balığı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 diş sarımsak
1 adet zencefil
Yarım limonun suyu
2 dal fesleğen
Yeterince karabiber ve tuz

Yapılışı: Derin bir tencerenin içine su koyup kaynatın, üzerine bambu sepet koyun. Çipura balığının filetolarını 8 dakika boyunca kaynayan suyun buharıyla pişirin. Tavada zeytinyağını ısıtın ve ince doğranmış sarımsakla rendelenmiş zencefili katıp pembeleşinceye kadar kavurun. Ateşi kapattıktan sonra limon suyu, taze doğranmış fesleğen, tuz ve karabiberi ekleyip iyice karıştırın. Pişirdiğiniz balığın üzerine sosu döküp servis yapın. Afiyet olsun.