Son zamanlarda Çinliler’in Türkiye’yle yakından ilgilenmesi ve ülkemize gelen turist sayısının artması, beni çok mutlu ediyor. Geçtiğimiz perşembe günü Ankara’da gerçekleşen Çin Halk Cumhuriyeti’nin 69’uncu Kuruluş Yıl Dönümü Resepsiyonu, önceki yıllara göre farklıydı. Açık büfelerden biri Çin, diğeri Türk yemeklerinden oluşuyordu. Renkli gösterilerin yapıldığı geceye, ilgi büyüktü. Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ve Çin Büyükelçisi Yu Hongyang, iki ülkenin tarihsel bağları olduğunu ve ticaret ilişkilerinin daha da gelişeceğini söylediler.
Projeler yolda
Türkiye’yle enerjiden gıdaya kadar her konuda ortak projeler yapmak istediklerini söyleyen Çinli yetkililer, ülkemizin doğası ve kültürel zenginlikleriyle çok önemli bir yere sahip olduğunu dile getirdi. Önümüzdeki yıllarda Çinli turist sayısında büyük bir patlama olacağını da müjdeledi.
Deniz şefin başarısı
Obama için hazırladığı doğum günü pastasıyla yıldızı parlayan Master Şef Deniz Orhun, geçtiğimiz ay İpek Yolu üzerindeki ülkelerle Çin arasında gastronomik ve kültürel değiş tokuşu yaratmayı hedefleyen Uluslararası Gastronomi Forumu’nda ülkemizi temsil etti.
Bir ilki gerçekleştiren Orhun, ‘Yediklerimiz davranışlarımız olur, topraktan damağa…’ konulu sunumuyla, büyük ilgi uyandırdı. Türk mutfak kültürünü, coğrafi işaretli ürünleri, Anadolu’nun bereketli topraklarında yetişen gıda maddelerini ve endemik bitkileri anlattı.
Pingdu-Qingdao’da gerçekleşen ‘24 Güneş Döngüsüne göre yiyeceklerimizin hazırlandığı, pişirildiği ve beslenmemizin yapıldığı gastronomi rejimi’ konulu forumun ‘doğayla uyumlu yaşama’ kavramından yola çıktığını söylüyor Orhun.
UNESCO tarafından korunmaya alınan bu gastronomi kültürü rejimi uygulamasınınsa, Türk mutfağına ve kültürümüze çok benzer olduğunu, ayrıca Çin’in her geçen gün bize yakınlaştığını belirtiyor Deniz Hanım.
Aşkla yapıyor
Geçtiğimiz aylarda Çinliler’in Türk mutfağıyla ilgili hazırladığı belgesel film de iki ülke arasında seyahat eden uçaklarda yolculara gösterilecek. Benim de mezeleri ve meze kültürünü tanıttığım programda Master Şef Deniz Orhun, canla başla çalıştı.
Başkent Üniversitesi Thermopolium Gastronomi Akademisi’yle de projeler yürüten Deniz Orhun, mesleğini büyük bir aşkla yapan, on parmağında on marifet olan bir şef. Dünyanın pek çok ülkesinde gerçekleşen organizasyonlardaki başarısıyla, bizi her zaman gururlandırıyor.
PORTAKALLI KEREVİZ SOSLU DÜLGER
Malzemeler:
500 gr. dülger balığı
5 adet kereviz sapı
Yarım soğan
2 adet portakal
1 adet limon
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Karabiber ve tuz
Yapılışı: Tavada yağı ısıtın, jülyen doğradığınız soğanları üç dakika kavurun. Doğradığınız kereviz saplarını ekleyip, iki dakika daha çevirin. Tuz, karabiber, limon ve portakal suyunu ilave edip, 15 dakika kısık ateşte pişirin. Ayrı tavada tuz, karabiber serpiştirdiğiniz dülger balığı filetolarını yağda iki dakika kızartın. Servis tabağına sosu yerleştirip, üzerine balıkları koyun. Afiyet olsun.