Geçtiğimiz hafta Çeşme’nin Ildır bölgesinde, Gerence Körfezinde konuşlandırılan uluslararası ödüllü orkinos çiftliğinde balık hasadına tanık oldum. Çiftliğin yaratıcısı ve Aqua Group’un ortağı Nedim Anbar’a “Neden hasat diyorsunuz?” diye sorduğumda, kendilerinin koyduğu bir terim olduğunu, yılda iki kez balık toplama işlemi yaptıklarını ve bunu tarladaki ürüne benzettiklerini söyledi. FOX’ta her hafta anlattığım balık raporunda, orkinosu tanıtmak için hasat dönemine rastlamam tamamen tesadüf olmuştu. Çok sakin havada 12 dalgıç gemiden havuza atlıyor, balıkları ters çevirip yakalıyorlardı. Diğer yöntem denizin dip kısmında yapıldığından göremiyorduk.
Denizlerin en hızlısı
Havuzda bile olsa, orkinoslar dalgıçlar tarafından çok zor yakalanıyor. Çünkü hızları, saatte 70 km.’yi bulabiliyor. Hiç dalganın olmadığı bir günde, çok meşakkatli bu iş, biraz daha kolay oluyor. Akdeniz’de yakalanan balıklar, hasat gününe kadar burada uskumru, sardalye ve palamut gibi balıklarla besleniyor. Öyle yem falan verilmiyor. O nedenle de Japonlar bu çiftliğin balıklarını çok seviyor. Üstelik dünyada en çok rağbet gören mavi yüzgeçli cins bunlar. (Bluefin tuna) Suşicilerin ve saşimicilerin en beğendikleri tür... Nefis bir ete sahip. Sırtından pastırması, yanak kısmından karpaçyosu, bizim damağımıza çok uygun bir tat oluşturuyor.
Gemide işleniyor
Çiftlikten çıkarılan balıklar, hemen ileride demirlemiş Japon gemisine gönderilip işleniyor. Hasat bitince, gemi okyanusları aşıp, Tokyo’ya gidiyor. Tsukiji Balık Halin’de açık arttırmayla satılan balıklar, Japonların vazgeçilmezi...
Siyah gözlü, vücudundaki miyoglabin oranı yüksek olan bu balığın protein değeri çok fazla. Dünyada giderek azalan orkinos için avlanma kotası kondu. Son yıllarda tedbirlere uyulması nedeniyle çoğalma gösterdi. Çiftliklerdeki kafeslerin içinde bir koruyucu ağ daha mevcut. Bu nedenle çevre kirliliğine azami riayet gösteriliyor. Hasat zamanı gemide gözlemciler de bulunuyor, kurallara uyulup uyulmadığını kontrol ediyorlar. Çiftliğin bulunduğu yerde, Nedim Bey’in emekleriyle büyüttüğü binlerce zeytin, limon ve portakal ağaçlarıyla enginarlar var.
Pestisitsiz üretilen bu ürünleri, birlikte çalıştığı takım arkadaşlarıyla paylaşıyor. Hem çevreci hem ülkeye döviz kazandıran önemli bir üretim alanı burası. Zor bir iş ama üretmekten doğan mutluluk, istihdam yaratma, güzel iş çıkarmanın verdiği keyif ve ülkemize faydalı olma hissi, yorgunluğunu alıyor bu insanların...
Not: 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun.
KARİDESLİ DENİZ FASULYESİ
Malzemeler:
4 dal deniz fasulyesi
5 adet karides
Yarım su bardağı kaşar peyniri
1 yemek kaşığı krema
1 su bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı nane
1 çay kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı kekik
Yeterince tuz
Yapılışı: Deniz fasulyesini haşlayıp, zeytinyağında kavurun. Karidesleri ilave edip, iki dakika çevirin. Krema ve kaşar peynirini ekleyip, iki dakika daha karıştırıp pişirin. Baharatları serpiştirip, servis yapın. Afiyet olsun.