Her yıl anma günü kutlamaları gibi, 18 Mart’ı hafife alan söylemleri duydukça çok kızıyorum. Çanakkale, bir devrin battığı ve yenenlerin yenildiği yerdir. Bu yıl FOX’ta ‘Çalar Saat’ programının canlı yayınına katılıp, hemşehrim İlker Karagöz’le nostalji yaşamak ve şehitlerimize dua edip, 18 Mart coşkusunu görmek için Çanakkale’ye gittim.
Çanakkale, sadece siyasi açıdan değil, balıkçılık açısından da stratejik bir öneme sahip. Akdeniz’den gelen yüksek tuzluluk oranındaki su, Anavasya denilen alt akıntıyla Marmara’ya geçer ve Marmara çukurlarındaki kirlenmeyi temizler. Akdeniz balıkları küçük yavrular halinde Boğaz’dan geçer. Lüferi çoğumuz Karadeniz balığı olarak biliriz ama aslında Akdeniz balığıdır. Tam
bir biyolojik koridordur Çanakkale Boğazı.
Eceabat’ta balık ekmek
Tören bittikten sonra şiddetli esen lodosa rağmen feribotla Eceabat’a geçtim. Vapur iskelesinin karşısında salaş ama taze balık satan İlhan Demirel’in kendi adını taşıyan mekanının önünde kuyruk vardı. Bedava bir şey dağıtılıyor sandım. Yarım ekmek arası garnitürlü gümüş, istavrit, mezgit ve sardalye gibi balıklar 7 TL! Tezgahtaki 2.5 kg’lık çipurada gözüm kaldı. Ama Altın Kasap’ın hazırladığı kuzu pirzola ve kasap köfteleri yanımıza alarak, Ergenekon Bağları’na doğru yol aldık. Çipurayı alıp, mangal yapmadığıma da birazcık pişmanlık duydum gibi.
Yarımada cennet
Anlatsalardı inanmazdım ama anlatmasam olmazdı. Eceabat’ın Kumluca Köyü’nde 170 dönüm bağların ortasına konuşlanan Caeli Oteli’nde yemek yemek, karacaların size yakın ilgisi eşliğinde, doğayla baş başa kalmak için Çanakkale’ye gidilir. Son yıllarda bu kadar huzurlu bir yerde kafamı boşaltıp, mutlu olduğumu hatırlamıyorum. Şef Hakan Açıl, habersiz gittiğim için kuzukulağı mantarı toplayıp, ikram edemediğine çok üzüldü. Kendisini işine öyle bir adamış ki, tamamen aşkla yapıyor. Burada yok yok. Mandalara bile gözleri gibi bakıyorlar. ‘Canı kaymak isteyen cebinde manda taşır’ın aksine, “Caeli’ye gelin” diyorlar. Ürünlerin hepsi kendi üretimleri. Kurutulmuş zeytinden hünnap sorbeye, zeytinyağından manda yoğurduna, mozarelladan yerel peynirlere kadar her şey katkısız. Bayramiç İlçesi’nde yetiştirilen kazdan füme yapmış Hakan Usta. Geleneksellikten yola çıkıp modern yorumlarla lezzetlerde zirveyi yakalamış. Bölgedeki köylüye de sinerji katmış bu tesis. Kaliteli üretim yapıyorlar ve ürünlerini Caeli’de değerlendiriyorlar. En kısa zamanda tekrar gideceğim. Birkaç gün kafamı boşaltmak, karacalarla birlikte çam ormanları arasında yürüyüş yapmak ve gurme lezzetler tatmak için...Sahiplerinin uzun vadeli düşünüp kaliteye verdikleri önem, ülkemizde hep özlenen bir konudur. Uzun dönemde mutlaka karşılık bulur. Bunun sinyallerini gördüm.
ÇİROZ PATE
Malzemeler:
- 200 gr. çiroz
- 1 adet limonun suyu
- 1 yemek kaşığı krem peynir
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- Yarım demet taze soğan
Yapılışı: Bütün malzemeleri mutfak robotuna koyup karıştırın ve soğuk servis edin. Afiyet olsun.