1915 Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün temelleri atıldıktan sonra şehrin çehresi daha da değişmeye başladı. Üniversite zaten canlanmaya yeterli olmuştu. Ama şimdi İstanbul’un alternatifi olmaya hazırlanıyor. Yıllardır stratejik bölge konumunu korumasıyla durağan kalan Şehitler Diyarı, kutsal topraklara sahip. Balıktan sebze-meyveye kadar özellikli ürünleri bulunan Çanakkale, dünya gastronomisinde de önemli bir yere sahip olacak ileriki yıllarda. Çünkü mutfağın ham maddelerinin en doğalı ve en lezzetlisi buradan üretiliyor.
Yalova Restoran
Eski Gümrük iskelesinin yanında bir zamanlar kepçeyle sürüler halinde dolaşan balıkları yakaladığım günleri dün gibi hatırlıyorum. Sabah erken saatte uyanarak, bir saatte iki kova lüfer yakalayıp komşulara dağıttığım günler mazide kaldı.
Gümrük iskelesinin yanında klasikleşen Yalova Restoran, deniz ürünlerinin kıymetini bilen ve hakkını veren bir yer. Çanakkale’ye gelip Yalova’ya uğramadan dönülmez. Vongoleden deniz kulağına kadar pek çok kabuklu deniz ürününü başarıyla işleyen, taptaze balıklarıyla da sizi hep mutlu gönderen restoranın şefi ve sahibi Ertuğrul Sürgit her zaman işinin başında.
Manzara müthiş, yosun kokusu ise burnunuzu okşuyor.
Mor Salkım Meyhanesi
Benim için Çanakkale’de en büyük sürprizlerden biri, tarihi Yalı Hanı’nın yanında açılan Mor Salkım Meyhanesi. Güler yüzlü ve başarılı Saygın ve Seçkin Somalı kardeşler, çok sevdikleri işe soyunmuşlar. Mezelerin hepsi birbirinden güzel. Kağıtta sardalya, patlıcan böreği, kağıt kebabı ve Mor Salkım köftesi tam bir şölen. Damak çatlatan lezzetlerin sonunda ev yapımı dondurmayla final yapabilir, bir başka Çanakkale ziyaretine kadar bu tatları hafızanızda saklayabilirsiniz. Bu denli lezzetli yemeklerin fiyatları da gayet makul.
Çok mutlu dönüyorum bu kez Çanakkale’den; doyasıya Kösedere domatesi ve sardalya yediğim için. Bir tek eksik kaldı: Çavuş üzümü. Onun vaktine biraz daha var ama sadece bir hafta görünüyor manavlarda. Umarım bir dahaki sefere denk getiririm.
KARİDESLİ SPAGETTİ
Malzemeler:
1 paket spagetti
300 gr. karides
4 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Yarım su bardağı krema
4 adet taze soğan
Yarım demet dereotu
Yeterince karabiber ve tuz
Yapılışı: Spagettiyi tuzlu suda 8 dakika haşlayın. Tavada tereyağını ısıtın, ayıklanmış karidesleri ve doğranmış taze soğanı 2 dakika kavurun. Krema, tuz, karabiber, dereotu ve kaşar peyniri ilave ederek pişirmeye devam edin. Hazırlanan sosa makarnayı ekleyip, kısık ateşte 3 dakika pişirin.
Afiyet olsun.