Fransa denilince herkesin aklına şarap ve güzel yemekler gelir. Ekim ayının son haftası tadım için, bağları ve enfes yemekleriyle bir damak cenneti olan Bordeaux’daydık
Bağ bozumu vakti geçmişti. Bağlar uykuya yatmış, bizlere gelecek yıl neler verebileceğinin hesaplarını yapar gibi bir görünümde, gözlerimin görebildiği yere kadar uzanıyordu. Bağların etrafındaki rengarenk güller o güzelim kokularını etrafa gülücüklerle yayıyordu.
Fransa denilince hemen herkesin aklına üstün kaliteli şarap ve güzel yiyecekler gelir. Bu iki kombinasyonun en iyilerini bulabileceğiniz, birbirinden görkemli şatoları, onları besleyen bağları, enfes yemekleriyle bir damak cennetidir Bordeaux. Ekim ayının son haftası tadım için Bordeaux’daydık.
Ormanların doğal koruması
En kaliteli şarap bölgelerinden biri olan Bordeaux’nun ılıman iklimi, uygun toprak koşulları ve batısında
yer alan çam ormanlarının Atlantik Okyanusu’ndan gelen rüzgara karşı sahip olduğu doğal koruma, şehri şarapçılığa elverişli kılan etkenlerdendir.
Bordeaux, şarapları ile olduğu kadar kasabaları, yemekleri ve sonsuz hissi veren üzüm bağları ile ziyaretçileri etkileyen bir bölge. Fransa’nın en iyi korunmuş ve Unesco Dünya Kültür Mirası listesine alınmış eski Orta Çağ kentleri meraklılarını buraya çekiyor.
Heybetli şatolar
Dünyanın en önemli birkaç şatosundan sayılan Chateau Mouton Rothschild, gerçekten göz kamaştırıcı bir heybete sahip. Şarap şişelerinin üzerinde Picasso’nun yaptığı resimlerin etiketlerine varıncaya kadar
tarih kokuyor.
Şato Smith Haut Lafitte ve Şato Reignac çok etkileyici ve tarihin derinliklerine götürüyor sizi. Reignac’ın şarapları ünlü şarap değerlendiricisi Robert Parker’dan çok yüksek notlar almış.
La Fleur Pourret ise butik bir üretici. Az ama kaliteli şaraplar üretiyor. Bazı havayollarının first class konuklarına ikram ediliyor ürettiği şaraplar.
Sommelier Burçak
Türkiye’nin ilk uluslararası sertifikalı sommelier’i Burçak Desombre’nin sempatik tavrı, şarap konusundaki donanımı, şatolardaki yöneticilerle kurduğu sıcak ilişkisi, efsanevi şatoları rahatça ziyaret edip, çok özel şarapları tatmamızdaki çabasından ne kadar bahsetsem azdır. Notre Dame de Sion Fransız Lisesi’nden sonra yüksek öğrenimini Fransa’da tamamlayan Desombre, şarap merakını işe dönüştürmüş. İyi ki de öyle yapmış. Türkiye’den götürdüğü insanlara büyük bir keyif yaşatıp, gizli zenginlikleri keşfe çıkartıyor.
3 güzel restoran
Bordeaux’nun her tarafı birbirinden güzel restoranlarla dolu.
* L’Entrecote’ta kuyruk beklemek istemeyenler için aynı lezzeti aratmayacak, yeni açılan Türk Konsolosluğu’na 200 metre mesafede Gravelier Restaurant var. Tüm mönü özenle hazırlanmış.
* La Tupina, naturalist mutfağın gözdelerinden. Bahçeden lokantaya konseptini yansıtıyor. İçeriye girince karşınıza hemen yeni koparılmış turplar ve yeşillikler çıkıyor. Burada çok ağır odun ateşinde çevrilen Bresse tavuğunu yemenizi öneririm. Özellikle de Türkiye’de köy tavuğu özlemi çekenlerdenseniz. Cevizli ve frambuazlı sorbeyi yemeden asla restorandan ayrılmayın.
* Le Clos Du Roy isimli restoran Michelin Guide’ın önerdiklerinden. Saint Emilion’daki restoranda, inovatif sunumlar lezzetle birleşmiş. Anlam kazanmış. Ağız hoşluğu, buharda pişirilmiş kaz ciğeri ve iste pişirilmiş steak oldukça lezzetliydi.
KANELENİN HİKAYESİ
Bordeaux’da yumurtaların beyazı, fıçılardaki şaraplara katıp inceltme işlemini yaptırsınlar diye hep erkeklere verilirmiş. Sarısı ise evde kullasınlar diye kızlara... Biriken yumurta sarılarından yöreye özgü bir tatlı doğmuş: Kanele.
Bu haftaki tarifim Bordeaux’nun marifetli kızlarından. Gelecek haftaya kadar ağzınızın tadı hiç bozulmasın.
YAPILIŞI: Bir gün önce, süt ile vanilya çubuklarını kaynatıp, tereyağı ilave edin. Karıştırma kabında, yumurtaları şeker ile karıştırın. Unu ekleyip, yavaş yavaş sütü ilave edin. Homojen bir kıvam elde etmek için, iyice karıştırın. Romu ekleyin. Streç film ile üstünü örtüp, bir gece buzdolabında muhafaza edin. Ertesi gün, fırını 200 derecede ısıtın. Kalıplarınızı 3/4’üne kadar doldurun. Orta boy kalıplar için, pişirme süresi 50 ila 60 dakika olarak hesaplayın. Soğumaya bırakın. Afiyet olsun.
Malzemeler:
* 1 litre süt (tam yağlı) * 200 gr un * 500 gr pudra şekeri
* 4 yumurta * 4 yumurta sarısı
* 100 gr tereyağı * 3 çubuk vanilya * 10 cl rom