Ramazan ayının son haftasında Bodrum ve bayramın ilk gününde Kapadokya’daydım.
Klasikleşen İspanyol
Her yıl görkemli açılışlarla Bodrum’a gelen işletmelerin bazılarını bir yıl sonra göremiyorum. Bazılarını listeme yazıyorum, henüz ziyaret edemeden kapanıyor.
Barlar sokağındaki İspanyol lokantası La Pasion’u ise her gittiğimde kendini biraz daha geliştirmiş buluyorum.
10 yıldır tırnaklarıyla kazıyarak mekanını yaşatan Necmettin Kılıç, kış aylarında da işinin başından hiç ayrılmıyor. Otelden kalkıp deniz manzarası olmayan lokantaya insanları çeken sır, lezzetin mükemmel oluşu. Tapaslar, San Sebastian’dakileri aratmıyor. Şefi ve sahibi San Sebastian’da çalışmış, İspanyol mutfağını hazmetmiş. Kendi inovatif çalışmaları da var. Kızarmış ananaslı tarak gibi. Tavşan böreği, kaz ciğeri ve şef kalamar fark yaratan diğer ürünler.
Göreme’de Dibek
Kapadokya bölgesi kolay kolay başka bir ülkeye nasip olmayacak tarihi ve doğal güzelliklere sahip. Türkiye’ye gelen Japonların uğramadan dönmediği bir yerdi zamanında. Yine yabancı turistler gördüm son ziyaretimde ama yerli turist çoktu. Bayram bitince bölgedeki işletmelerin iş hacmi düşüyor. Kaliteli mekanların ayakta kalabilmesi için süreklilik şart. Aslında 12 aylık bir potansiyele sahip bir dünya harikası Kapadokya.
Dibek Restoran, işini çok seven bir işletmeci olan Mehmet Şişman tarafından işletiliyor. Yöresel yemekleri annesi Ayşe Hanım yapıyor, hepsi günlük ve aşkla pişirilmiş. Sulu köfte, mantı, bamya, desti kebabı ve ev baklavası; annenin evine gelen konuklarını ağırlar gibi hazırladığı yemekleriyle bölgede sürekliliğini koruyan yerlerden.
Malzemeler:
10 adet iri karides
1 adet paprika
2 adet yeşil soğan
1 adet limonun suyu
2 yemek kaşığı tereyağı
4 yaprak fesleğen
Yeterince tuz
Yapılışı: Karidesleri, limonlu tuzlu kaynar suda 5 dakika haşladıktan sonra soğuyunca kabuklarını soyun. Biberi şeritler halinde, yeşil soğanı ince doğrayın. Tavada tereyağında 4 dakika sebzeleri çevirin. Karidesleri ekleyip 2 dakika harmanlayın, fesleğeni serpiştirip karıştırın. Afiyet olsun.