Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Belçika’nın başkenti Brüksel’de her yıl düzenlenen Seafood Expo, bu yıl terörün

BELÇİKA’DA BURUK FUAR
gölgesinde kaldı. Önceden otel ve uçak rezervasyonumu yaptırıp, Dışişleri Bakanlığı’nın “Belçika’ya gitmeyin” uyarısına aldırmadan fuara katılmaya karar verdim.

Her yıl fuara renk getiren somon balığının dünyadaki en büyük üreticilerinden Norveçli Leröy firması, bu yıl Brüksel’deki havaalanı patlamasından sonra fuara katılmama kararı aldı. Dünyanın dört bir yanından getirilen deniz ürünleri çeşidi mavi derinliklerin ne denli zengin olduğunun tam bir göstergesi. Ayrıca yeni ekipmanlar balık mutfaklarına nefes aldıracak.

Haberin Devamı

Fransızların, İskoçların standlarında sayısız istiridye yedikten sonra binlerce adım atarak kalorileri yakmaya çalıştım.

Humboldt bereketi

Peru standında sergilenen ürünlerle ülkemiz sularında yetişen deniz ürünleri aynı lezzette. Peru’daki Humboldt soğuk su akıntısı balıkların yağlanıp lezzet artırmasına neden oluyor. Peru’nun başkenti Lima’daki balık halini ziyaretimde sabahın erken saatlerinde hal kapısından içeri girdiğimde kendimi Kumkapı balık halinde sanmıştım.

İspanya ve Norveç farkı

Fuarda Senegal’den Endonezya’ya, Kanada’dan Hindistan’a kadar pek çok ülkenin standı vardı. Hindistan’ın kalamarları tanıdık. Türkiye’de balık restoranlarında tüketilen ‘U serisi’ kalamarlar Hindistan’dan geliyor. Panga, suşimi gibi ürünler bilinçsiz alıcı bulma peşindeydi. Bazı ülkeler ürünlerini pişirip ziyaretçilere tattırdılar. Balık ızgara
kokusu her zaman cezbedici ve davetkar!

Standlarımız cılızdı

Buruşuk domates ve salatalıklarla çipura, levreklerin sergilendiği mostralar çok sıradandı. Bir de helva döneri yapmışlar. Helva hazmettiriciymiş. Neyi hazmettiriyor? Balık zaten dokuları çok yumuşak bir yiyecek. İnsan bir istatistik yapar.

Türkiye’deki balık lokantalarında ne kadar tahin helvası tüketiliyor? Nasıl bir pazarlama anlamadım doğrusu ama anladığım şu: Su Ürünleri Tanıtım Grubu’nun Türkiye’de kişi başı balık tüketimini niye artıramadığı!

Haberin Devamı

TON BALIKLI CANNELLONi

Malzemeler: - 8 adet Cannelloni makarna - 1 yemek kaşığı zeytinyağı - 2 taze soğan
- 1 kapya biberi - 200 gr. ton balığı - 200 gr. ricotta peyniri
- 1 limon u 1 yumurta - 4 yemek kaşığı lor peyniri - 1 kase yoğurt
- 1 çay kaşığı toz muskat
- 2 yemek kaşığı rendelenmiş mozzarella peyniri - Yeterince karabiber ve tuz

Yapılışı: Fırını önceden 180 dereceye ayarlayın. Tavada zeytinyağını ısıttıktan sonra ince doğranmış soğanları ve biberleri soteleyin. Bir kapta ricotta peyniri, limon suyu ve limon kabuğu rendesini tavadaki soğan ve biberle buluşturup tuz ve karabiber ekleyin. Konserve ton balığını iyice süzdürüp bu karışıma dökün. Kaşık yardımıyla hafif haşlanmış Cannelloni tüplerini ton balıklı karışıma doldurduktan sonra derin bir fırın tepsisine sıralayıp üzerlerine çırpılmış yumurta, lor peyniri, yoğurt ve muskat karışımını dökün.Fırına girmeden önce üzerini rendelenmiş mozzarella ile kaplayıp kızarıncaya kadar pişirin.Afiyet olsun.