Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Japonlar yarım asır öncesine kadar Türkiye’yle ilgili sadece iki şeyi bilirlerdi: Birincisi

BEBEK’TEN  YILDIZ KAYDI
Atatürk, ikincisi ‘Katibim’ şarkısı. Ankara’nın Yüksek Kimya Mühendisi Pastacısı Saffet Tarı, 1970’te Japonya’da müthiş bir tanıtım yaptı. Osaka şehrinde altı ay fuar alanında garsonlara Türkmen kızı kıyafeti giydirdi. Hepsine Ayşe, Fatma ve Zeynep gibi Türkçe isimler koydu. Askılı çay tepsilerinde çay ikram ederek, iki pişmiş, Hindistan cevizli lokumları tanıttı.

Haberin Devamı

Japonlar’ın, ‘kal burada’ ısrarına rağmen başkent sevgisi onu Ankara’nın efsane pastanesi Flamingo’yu yaratmasına neden oldu.

İki yıl önce kaybettiğimiz Saffet Bey, son nefesine kadar pastanede kimya laboratuarındaki gibi çalıştı. Duvarlarının dili olsa da konuşsa Flamingo’nun. Merhum Cumhurbaşkanı Celal Bayar’dan Zeki Müren’e
kadar ünlü müdavimleri vardı.

Son acımız

Geçtiğimiz hafta İstanbul’un pastacılık konusunda önemli bir duayenini kaybettik. Harry Lenas’la ilk kez Chaine des Rotisseurs Yunanistan gezisinde tanıştım. Her fırsatta yanına oturur anılarını dinlerdim. Tecrübe mesafeyi kısaltır her zaman. Turtayı bulan 15 yıl uğraşmış ama çırağına 15 dakikada öğretmiş. Hoş sohbet, kendisiyle barışık, bir o kadar da titiz ve çalışkandı Harry.

İstanbul’un tanınmış iş adamlarından Taylan Bilgel, çeyrek asırlık bir dostum, ağabeyimdir. Nerede buluşursak buluşalım biraz sonra beni arabaya bindirip doğruca Bebek’teki Baylan’a götürür. Baylan’ın caddeye bakan giriş tarafında otururdu
sürekli Harry.

İlklerin yaratıcısı

Pastacılık alanında yeniliklerini hiçbir zaman unutamayacağımız Harry Lenas, espresso ve cappucinoyu ülkemize ilk tanıtan kişi. İlk İtalyan tatlısı tiramisu, onun tarifiyle yapıldı. Likörlü, limonlu ve krokanlı çikolataların yanı sıra Türkiye’de ilk milkshake onun eliyle servis edildi. İlk İtalyan dondurması ve kanepe sandviç, onun özeniyle hazırlandı, sunuldu. Baylan’ın ünü uluslararası tatlı literatürüne giren Kup Griye 40 yıldır değişmeyen reçetesiyle yapıldı.

Haberin Devamı

Cumhuriyet’le yaşıt

Baylan Pastanesi, Cumhuriyet’le yaşıt. İlk kez dükkanında 14 Şubat’ta Saint Valentine yazısı, kalp pasta ve çikolatalarla bugünün Türkiye’sinde kutlanmasına örnek oldu. Dolmabahçe Sarayı’ndaki ilk catering servisini Baylan Pastanesi verdi.

Harry’nin yetiştirdiği ustalar sadece Türkiye’de değil, komşu ülkelerde de ünlü pastanelerin başına geçti. Şansa inanmazdı Harry. Dürüstlük, çalışmak, güler yüzlü
olmak ve işini sevmek her şeyden önemliydi onun için.

BALIK YAHNİSİ

BEBEK’TEN  YILDIZ KAYDI

Malzemeler:

- 1.5 kg. dülger balığı
- 2 kabak
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 orta boy soğan

- 100 gr. mantar
- 2 domates
- 1 limonun suyu
- Çeyrek demet maydanoz
- Karabiber
- Tuz

Yapılışı: Zeytinyağını tavada ısıtıp küp doğradığınız soğan ve kabakları karabiberle birlikte kavurun. Mantar ilave edin, küp şeklinde doğradığınız domates ve limon suyunu, tuzu ekleyip pişirin. İki dakika sonra küçük parçalara ayırdığınız balık filetolarını ilave edip beş dakika daha pişirin. Maydanoz serpiştirip servis yapın. Afiyet olsun.