Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Genelkurmay Başkanlığı’nda görev yaptığım yıllarda Yüksek Askeri Şura zamanları çok heyecanlı olurdu. Komutanların terfileri kadar benim sunacağım ikramlar ve yemekler de merakla beklenirdi. Her ihtimale karşı planlarım ve tedbirlerim vardı. Bazen Kuvvet Komutanlıkları’nda verilecek öğle yemeği toplantının uzaması nedeniyle iptal edilir, Şura Salonu’nda hafif ve pratik yiyecekler alınırdı.

BAZI YEMEKLER UNUTULMALI
Başbakan ve Genelkurmay Başkanı’nın Şura Salonu’na gelişi sırasında ben de salonun girişinde bulunurdum. Nedense benimle karşılaşan herkes hemen yemekle ilgili sohbete başlardı.

Haberin Devamı

Sütlü balık modası

1993 Ağustos Şurası’nın başlama saatinden kısa bir süre önce Havacı Tümgeneral Şevket Turan ile karşılaştık, bana ayaküstü sütte çipura tarifi verdi. Çok lezzetli olduğunu söyledi. “Komutanım, o kadar süte beni de yatırsanız ben de çok lezzetli olurum” diye espri yapmıştım. Komutan da yorum yapmadan salona geçmişti. O günden beri deniz ürünlerinin sade olarak yenmesi konusunda biraz daha inatçı oldum. Zaman zaman böyle balık tarifi görünce hayretimi gizleyemiyorum.

Yaşatalım mı, unutalım mı?

Unutulmaya yüz tutmuş yemeklere ‘ah, vah’ edip duruyoruz. O tür yemekler unutulmayı hak ettiği için unutulmuştur. Genel kabul gören yemeklerimiz zaten baş tacı oluyor.

Tuzda balık pişirmek çok sağlıklı bir usul, üstelik lezzetli de. Kendi suyuyla pişen balığa dışarıdan hiçbir sıvı ya da kimyasalın etkisi yok. Daha da canlandırılmalı, türevleri üzerinde durulmalı.

Uskumru bu yıl bol. Kurutup çiroz yapılmalı, yaşatılmalı bu geleneksel lezzet.

Lakerda da daha çok gündemde olmalı. Geleneksel bir tat bizim için ve gurur kaynağı. Tuzda pişir, yerken hiç tuzla karşılaşma. Müthiş bir teknikle hazırlanan balık etinden lokum icadı. Osmoz yöntemiyle de pişirebilirsiniz. Torikten yapmanız şart değil. Diğer balıklardan da aynı teknikle yapabilirsiniz.

İstiridye yaramaz çocuk

Canlı yenmesi yaygın olan istiridyeye limonu sıktığınızda büzüşen vücudunu izlemek sizin de yüzünü buruşturuyorsa diretmeyin. Vazgeçin yemekten. Dokuya uymuyorsa yapacak bir şey yok.

Haberin Devamı

Vongoleye daha iyimser yaklaşabilirsiniz, makarnalara iyi yakışıyor. Deniz tarağı da öyle. Midye ile zaten sorun yok. Dolmaya mahkum olmamalıyız. Çöp şişe sarıp tavaya, şarap döküp tencereye atalım, keyiflenelim.

Bazılarını yaşatıp, yalın lezzetlerden uzaklaşanları unutalım.

Yaşasın lüfer ızgara, çiroz, lakerda, kalkan tandır, güveçte karides!
HAMSi OTURTMASI

Malzemeler: - 1 kg. hamsi

- 3 orta boy patates - 3 orta boy soğan - Çeyrek demet maydanoz

- 4 yemek kaşığı zeytinyağı

- 1 yemek kaşığı domates salçası

- Yarım bardak su - Yeterince tuz

Yapılışı: Hamsileri yıkadıktan sonra temizleyip kılçıklarını çıkarın. Patatesleri soyup yuvarlak doğrayın ve fırın tepsisine dizin. Halka şeklinde kestiğiniz soğanları patateslerin üzerine yerleştirin ve maydanozları da serpiştirin. Hamsileri üzerine dizip sulandırılmış salça ve zeytinyağını, salçayı erittiğiniz suyu ilave edin. 180 dereceye ayarlanmış fırında 15 dakika pişirin. Afiyet olsun.

BAZI YEMEKLER UNUTULMALI