İş dünyasının yıldızlarından Erdoğan Demirören’i kaybettik. Üzüntü içindeyim. Tüm Demirören Ailesi’ne başsağlığı ve acısına alışmak için sabırlar diliyorum.
İSTANBUL’DA İKİ MEKAN
Fenerbahçe’nin başkanlık seçimi ve özel işlerim gibi nedenlerle geçtiğimiz hafta sık gelip gittiğim İstanbul’da, hem nostalji yaşamak için eski semtim Levent’teki Şans Restoran’a, hem de dünyanın en büyük steakhouse’u Nevada’ya konuk oldum.
Yeme-içme alışkanlıklarının genlerle ilgisi olduğu kesin... Yerleşik düzene geçene kadar yegane besin kaynağımız olan et, yüzyıllar geçse de tahtını kimseye kaptırmadı.
İstanbul’da yaşayan yeğenim Bilal, eşi Özlem, çocukları ve kayınvalidesi Leyla Hanım ile hasret gidermek adına iftar yemeğine Ercan Steakhouse’a davet edince, soluğu Başakşehir’de aldım. Gördüğüm manzara gerçekten şaşırtıcıydı. 3 bin kişi aynı anda yemek servisi alıyor. Tıkır tıkır işliyor ve aksayan bir şey yok.
Guinness’e aday
6 bin 500 metrekarelik alanda kurulan Ercan Steakhouse, ‘Dünyanın En Büyük Et Restoranı’ unvanına sahip. Sahibi Ercan Narinç, Guinness Rekorlar Kitabı’na başvuru yapmış. Mekanın tam ortasından suni bir dere akıyor, içinde özel biberonlarla beslenen Koi balıkları yüzüyor. Etler dry-aged yöntemiyle 28 gün dinlendirilmiş. Devasa ızgarada 3 bin kişiye servis yapılıyor. Yemekten sonra her masaya semaverde çay ve yer fıstığı ikram ediliyor. Şarküteri reyonunda özel olarak hazırlanmış et ürünleri mevcut. Özel localarda ise kendi barbekünüzü pişirebilirsiniz. Böyle bir kalabalığa hizmet etmeyi göze almak, cesaret işi. Diğer adıyla Nevada Steakhouse, zoru başarmış.
Levent’in Şansı’ı
İstanbul’da 1970’li yıllarda ilk tanıştığım ve ikamet ettiğim semtti Levent. Böyle bir değişime uğrayacağını hayal edemezdim. Klasikleşen ve 26 yıldır ayakta kalmayı başaran Şans Restoran, gerçekten bölgenin şansı. Huzurlu bir bahçenin içinde konuşlanmış bir villa... Yıllardır burayı benimseyen çalışanları, lezzette ve kalitedeki istikrar ve müdavimlerinin çok olması, Şans Restoran’ı farklı kılan özellikler. Sürekli yenilik peşindeler. Sahibi Niso Adato, yeme-içme gustosu olan titiz biri. Kaliteli yemeği iyi fiyata alabileceğiniz Şans Restoran’da zeytinyağlı ıspanak kökünden risottoya ve kabak karpaçyo yatağında kabak çiçeği dolmasına kadar damağınızı gülümsetecek güzellikte Akdeniz ve Türk mutfağının güzide lezzetleri var. Morel mantar soslu közde dana bonfile, ve Cafe de Paris bonfile gibi et yemekleri de başarılıydı. Emektar şef Sait Can ve kardeşi Taki, burada müşterilerine kendi
evlerindeymiş hissi veriyor.
ISPANAK KÖKÜ SALATASI
Malzemeler:
1 kg taze ıspanak kökü
-4 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
- 6 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı nar ekşisi
- 2 diş sarımsak
- 2 çay kaşığı hardal
- 2 yemek kaşığı sirke
- 1 limonun suyu
- 1 tutam taze fesleğen
- 1 çay kaşığı kekik
- Karabiber ve tuz
Yapılışı: Zeytinyağını geniş bir kaseye alıp, tuz ve karabiber serpin. Dövülmüş sarımsak, hardal, sirke, limon suyu, nar ekşisi, fesleğen ve kekiği ekledikten sonra iyice çırpın. Kaynar suda iki dakika haşladığınız ıspanak köklerinin üzerine sosu dökün. Kaşar peyniri serpiştirip, servis edin. Afiyet olsun.