Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Uzun yıllar faaliyetlerini sürdüren restoranların sayısının çok az olduğu Ankara’da 01 Adanalı’nın yeri çok özeldir. Trendy olana kadar başlangıçta ilgi vardır ancak klasik ve uzun yıllar ayakta kalan mekanlara ilgi daimidir. Bana çok sık sorulan bir sorudur: “Süreyya Bey hadi balığı anladık, peki et ve kebapta nereye gidelim?” Bu sorunun yanıtı için biraz durakladığımda ben söylemeden aldığım yanıt: 01 Adanalı İsmail Usta.

Başkentin Adanalısı

İşinin başında

01 Adanalı, Yıldız semtinde 1993 yılından beri faaliyetlerini sürdürüyor. En iyi Adana kebap yemek isteyenlerin dönüp dolaşıp geldiği mekan.
Geçtiğimiz hafta Çayyolu’ndaki yeni şubesine öğleden sonra sakin bir zamanda uğradım. Büyük bir masada özel günlerini kutlamak için gelen kalabalık bir kadın grubu vardı. Mutfağa göz gezdirdim. İsmail Demir ve ekibi hummalı bir şekilde akşam servisine hazırlanıyordu. Yıldız şubede öğle servisini bitirmiş hemen Çayyolu şubesine gelmişti. Koyu bir Fenerbahçe taraftarı olan İsmail Bey, ekibi ile uyum içinde, işine aşık bir patron. Son derece mütevazı, sosyal sorumluluk projelerinde hep ön saflarda… Parayla işi olmayan, sadece kaliteli hizmete odaklanan İsmail Demir’in mekanındaki mal tedariki çok önemli. Hammadde kaliteli olunca sonuç mükemmel oluyor.
Kebap kültürü

Haberin Devamı

01 Adanalı’da lahmacun,

Adana kebap, çöp şiş ve kaburga denedim. Adana kebap ismine yakışır lezzette. Diyarbakır kuzusu kullanılıyor ve özenle işleniyor. Kebap içinde belli başlı değerleri barındıran bir yemek kültürü, etin ötesinde pişirme şekli. Kıyma ve yağ oranı, dinlenmiş olması, terbiye ediliş şekli, aşçının işini sevgi ile yapması, pişirildiği kömürün cinsi ayrı ayrı önemli. Kömür uzun süre dayanan cinsten olmalı ve ateşin harı iyi ayarlanmalı.
Sakin bir zamanda gitmeme rağmen servis özenli, tabaklar ve kebaplar sıcacık geldi. İsmail Bey’in müşterilerle yakından ilgilenmesi de mekanı ayrıca ısıtıyor. Yıllarca sürdürülebilir başarıyı yakalamak her babayiğidin harcı değil. Bu kadar güzel kebaplardan sonra tadı damağımda ayrılmak ve fazla kaloriden kaçmak gibi niyetim vardı ama Hatay’dan gelen özel peynirle yapılan künefeden tatmadan 01 Adanalı’dan ayrılmak olmazdı. Emeklerine, ellerinize sağlık İsmail Demir... Yolun daima açık olsun ki Ankaralılar lezzetten mahrum kalmasın.

Haberin Devamı

Başkentin Adanalısı

BALIKLI İÇLİ KÖFTE

Malzemeler :- 250 gr. balık kıyması - 1 su bardağı ince bulgur - Yarım çay bardağı irmik - 1 tatlı kaşığı biber salçası - 1 adet orta boy soğan - 1 diş sarımsak - 1 kahve fincanı dövülmüş ceviz - 1 su bardağı ayçiçek yağı - 2 yemek kaşığı tereyağı - 1 su bardağı süt - 2 adet yumurta - Yeterince tuz

Yapılışı: Bulgur ve irmiği ılık suyla ıslatın ve suyunu çekene kadar üzerini kapalı tutun. Ardından 1 adet yumurta, biber salçası ve tuz ile yoğurun. Balık kıymasını, ince doğranmış soğan, sarımsak ve ceviz ile tereyağında kavurun. Bulgurdan hazırlanan hamuru ceviz büyüklüğünde parçalara ayırıp içine balık kıyması karışımı koyun ve iyice yuvarlayın. Köfteleri çırpılmış süt ve yumurta karışımına bulayıp kızgın yağda 4-5 dakika kızartın. Afiyet olsun.