Yılın ilk aylarında yaşanan canlı bomba olayları ve 15 Temmuz gecesi sendromu, Cumhuriyet’in Başkenti’ni bir hayli sarstı. Sabaha kadar bomba seslerini duyan çocuklara, hatta balkonda uyurken çılgına dönüp sabrı taşan can dostuma bile anlatmakta güçlük çektiğim yılın en zor gecesinden sonra Ankara, toparlanmak için çaba sarf ediyor. Yeme-içme sektöründe ‘Tadilattayız’ afişleri asılıyor ama mekan bir süre sonra kapanıyor ve bazıları da el değiştiriyor. Ama yine de Ankara’da sonbaharda hareketlilik yaşanıyor.
Çinliler akın akın
Çince ‘kriz’ sözcüğü, ‘fırsat’ anlamına da geldiğinden böyle bir dönemi fırsata çevirmek için Çinliler, Türkiye’ye inanılmaz yatırımlar yapıyor. Long Xi Yun isimli kadın girişimci, Şifager sağlık merkezini açtı. Şimdi de İstanbul’a açıyor. Çin’in Başbakan Yardımcısı ve arkasından Dışişleri Bakanı ziyarette bulundu. Heyetlerin çoğu deniz ürünleri sunan restoranlarda ağırlanıyor. Dünyada sağlıklı yaşam için trend balıktan yana!
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Osmanlı Köprüsü’nün açılışı öncesi yine balıklı bir menü alıp yola çıktı. Geçtimiz haftalarda Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Igor Crnadak, bir akşam yemeği için mekanımı ziyaret etti.
Balık seven diplomatlar
Amerikan Büyükelçisi John Bass deniz ürünlerine çok düşkün. Macaristan Büyükelçisi Gabor Kiss, sanki aileden biri gibi. Ülkesinin ileri gelenlerinin ziyaretlerinde akşam veya öğle yemeği için balık tercih ediyor. Çin Büyükelçisi Yu Hongyang vejetaryen, sadece sebze yiyor. Küba Büyükelçisi Alberto Gonzales Casals ve Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov da tam bir balık düşkünü. Belçika, Almanya, Belarus, Norveç, Ukrayna, Katar ve Suudi Arabistan gibi ülkelerin diplomatları da deniz ürünlerine oldukça ilgi gösteriyor.
Fransa etkinlikte öncü
Fransa Büyükelçiliği, sosyal sorumluk projelerinde ön plana çıkıyor. Çeşitli etkinliklerde Ankaralılar’ı büyükelçilikte topluyor ve dostane bir ev sahipliği yapıyor. 17 Kasım Perşembe akşamı ünlü piyano sanatçısı Tristan Pfaff, büyükelçilikte eşsiz yorumuyla piyano resitali verdi.
2015 yılında çıkardığı ‘Piano Encores’ adlı albümüyle Salle Gaveau’da kapalı gişe olarak verdiği tanıtım konserinde gördüğü ilgi kadar Ankara’da da dakikalarca ayakta alkışlandı. ‘Keten Saçlı Kız’dan, ‘Ay Işığı’ ve ‘Viyana Gecesi’ne kadar birbirinden güzel eserleri hünerli parmaklarıyla çaldı genç sanatçı. Resitalin sonunda somon gravlax ve Fransa’nın eşsiz peynirlerinin bulunduğu açık büfeyle ruhu doyan konukların, göz ve damak zevklerine de hitap edildi.
Ankara, sonbaharda yağmurların yarattığı çamuru değil; bulutların arasından çıkacak güneşi bekliyor. Umudunu yitirmeden yeni baharlara hazırlanıyor...
MEZGİT PANE
Malzemeler:
4 1 kg. mezgit
4 1 su bardağı galeta unu
4 1 su bardağı un 4 4 yumurta 4 1 çay bardağı süt 4 Sıvı yağ
4 Yeterince tuz
Yapılışı: Mezgitlerin filetosunu çıkarıp una bulayın. Derin bir kapta yumurtaları, tuzu ve sütü çırpın. Una batırdığınız balıkları yumurtalı karışıma buladıktan sonra galeta ununa daldırın. Tavada kızdırdığınız yağda, üç dakika pişirin. Afiyet olsun.