Geçtiğimiz yıl başına gelmedik felaket kalmayan Ankara, bu yıl yorgunluk atıp kendine gelmeye çalışıyor. Marka Festivali, Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi, Kahve ve Çikolata Festivali gibi peş peşe düzenlenen etkinlikler kente nefes aldırıyor. Tiyatro ve konserler de şehir hayatına ayrı bir renk katıyor, canlılık getiriyor. Etkinlikler bu denli fazla olmasına karşın, bir Alaçatı Ot Festivali kadar ses getiremiyor!
Yeni akademi
Başkent Üniversitesi geçtiğimiz hafta Thermopolium Gastronomi Akademisi’ni açarak mutfağa meraklı gençleri çok sevindirdi. “En iyi mutfak Türk mutfağıdır” temasıyla Başkent Üniversitesi Türk Mutfak Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi’ne (TÜMAR) bağlı Türkiye’nin en büyük gastronomi akademisi olan Thermopolium Gastronomi Akademisi (TGA) açıldı. Törende İngiltere’deki Sofra Restoranları’nın sahibi Hüseyin Özer, Türkiye’de uluslararası zincir otellerin ilk Türk şeflerinden Sheraton Otel’in mutfak şefi ve TAFED Başkanı Zeki Açıköz, üniversitenin kurucusu Prof. Dr. Mehmet Haberal ile Rektör Prof. Dr. Ali Haberal da konuşma yaptılar.
Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyan akademinin bölümleri Antik Anadolu kentlerinin isimleriyle anılıyor. Ünlü şeflerin ders vereceği akademinin açılışında konuşan Hüseyin Özer, gençlerin özentiyi bırakıp Anadolu’ya ve Türk mutfağına yönelmelerini söyledi.
Mutfak defilesi
Genç şefler yeni mutfak kıyafetleri ve malzemeleriyle defile yaptı. Birbirinden farklı ve özendirici kıyafetler çok ilgi çekti. Etkinlikler arasında öğretim üyesi profesörlerin yaratıcı yemeklerle katıldığı bir de yarışma düzenlendi.
Yarışmacı ve yemek isimlerinin belirtilmediği yarışma adeta kör tadım gibiydi. Prof. Dr. Mehmet Haberal öncülüğünde sağlık üniversitesi olarak yola çıkan Başkent Üniversitesi’nde gastronomi ile ilgili akademik eğitimler, turizm sektörüne büyük katkı sağlayacak.
Uskumru pilaki
Yarım kilo uskumru balığı
1 adet kuru soğan
8 adet mantar
2 diş sarımsak
1 adet domates
1 adet yeşil biber
8 dal maydanoz
1 çay bardağı su
3 yemek kaşığızeytinyağı
Yeterince tuz
?Yapılışı: Balığı takoz şeklinde doğrayın. Soğanı piyazlık, mantar ve sarımsağı küp kesin. Domatesi dilimleyin. Biberi ve maydanozu ince doğrayın. Balığı yağlanmış fırın tepsisine dizin. Tavada zeytinyağında soğanı soteleyin. Mantar ve sarımsak ilave edin, su ekleyip beş dakika pişirin. Harcı balıkların üzerine yayın. Domates, biber, maydanoz ve tuz serpiştirin. 180 derece fırında 25 dakika pişirin. Afiyet olsun.